@ Henoh, vrt i broj palmi napreduju odlično, a zaista mi je impresivno preživljavanje humilisa. Ne bih rekao da pasivna zaštita može odigrati toliku ulogu. Ja sam svoje osjetljive biljke sadio uz kamene zidove, a ispod pokrova od flisa zimi sam još stavljao posude s vodom. Zidovi i voda akumuliraju toplinu i usporavaju pad temperature, kako smo već dosta pisali o tome, a biljka bez tih dodanih 'toplinskih spremnika', trebala bi se relativno brzo hladiti, iako umotana, jer ima malo vlastite akumulirane topline. No kako god, zaštita se pokazala odličnom i svakako ću je i ja u buduće primjenjivati za humilise!
Da li si ih sve pokrio kantama, tako da su bile zaštićene od vlage? Možda je to u ovoj godini prepunoj oborina bilo presudno??
Još mi je nešto promaklo, da li ti je i cerifera prezimila u vrtu, ili si je posadio ovo proljeće?
Preporučio bih ti da ostavljaš par bočnih izboja na svojim humilisima. Svom humilisu u Drnišu sam prije 2 tj. na žalost izvukao koplje, kao i objema Washingtoniama, a butiji još prošli put kad sam bio. Nadam se da nisam vukao previše i iščupao još živo koplje, ali ne vjerujem, jer ni jedan dio koplja nije bio zelen, a kod Washingtonija je truljenje bilo očito. Uglavnom na humilisu je 5, 6 malih bočnih izboja bilo još uvijek zeleno, tako da se nadam da je palma ipak preživila i to je razlog zašto ću i ubuduće ostavljati pokoji bočni izboj.