Palmapedia.com  
Svibanj 22, 2012, 05:32:39 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Traži Prijava Registracija  
 Str: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 13
  Ispis  
Autor Tema: Sve oko palmi za početnike  (Posjeta: 14476 )
0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.
palmofan
Jubaea
*

Spol: Muški

« Odgovor #90 : Studeni 23, 2011, 16:29:31 »

Evo još dvije vrste koje se često sreću uz jadransku obalu. Rekao bih da je Washingtonia filifera rasprostranjenija od robuste, robusta se tek u novije vrijeme "jače" sadi.

Washingtonia filifera:

http://palmapedia.com/index.php/topic,41.0.html

Chamaerops humilis:

http://palmapedia.com/index.php/topic,114.0.html
Evidentirano

USDA zone: 7a
nikolina
Washingtonia
*

« Odgovor #91 : Studeni 23, 2011, 20:21:37 »

hvala Vam puno :)))  : sretan
Evidentirano
daniel108
Washingtonia
*

Email
« Odgovor #92 : Siječanj 05, 2012, 22:19:12 »

Da pitam iskusne u palmama. Pitanje je kako berete plodove palme ako su one jako visoke ( 4-5-6-10... metara) i uz to su na javnoj površini?
Jedino da se obučem ko neki radnik za parkove i donesem neke ogromne skale rofl7gp rofl7gp, ništa drugo mi ne pada na pamet.
Ima li neko prakse u tome? sretan
Evidentirano

samo jednom se živi - vječno
SCALAR
Cocos nucifera
*

Email
« Odgovor #93 : Siječanj 05, 2012, 22:22:41 »

Da pitam iskusne u palmama. Pitanje je kako berete plodove palme ako su one jako visoke ( 4-5-6-10... metara) i uz to su na javnoj površini?
Jedino da se obučem ko neki radnik za parkove i donesem neke ogromne skale rofl7gp rofl7gp, ništa drugo mi ne pada na pamet.
Ima li neko prakse u tome? sretan
ma uzmi veliku motku pa omlati.
« Zadnja izmjena: Siječanj 05, 2012, 22:23:05 SCALAR » Evidentirano

nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati
daniel108
Washingtonia
*

Email
« Odgovor #94 : Siječanj 05, 2012, 22:32:34 »

:sretan:Pa da, može i to. Hvala thumb_up
Evidentirano

samo jednom se živi - vječno
trava
Jubaea
*

Email
« Odgovor #95 : Siječanj 06, 2012, 09:11:04 »

Ja sam nekidan popeo se na biciklu i taman sam uspio dohvatiti sjeme,bilo je čudnih pogleda a što ću im ja.
Evidentirano

bvb
SCALAR
Cocos nucifera
*

Email
« Odgovor #96 : Siječanj 06, 2012, 09:27:32 »

Ja sam nekidan popeo se na biciklu i taman sam uspio dohvatiti sjeme,bilo je čudnih pogleda a što ću im ja.
ma neka gledaju sta majstor radi neka se uce thumb_up icon_wink
Evidentirano

nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati
Savar
Washingtonia
*

Email
« Odgovor #97 : Siječanj 24, 2012, 07:40:25 »

Upravo sam narucio od naseg lokalnog Afghanistanca koji zivi oko Jalalabada donjet ce mi sjeme svih palmi koje uspije naci. Pa u travnju donosim u Hrvatsku (ako me ne uhvate  icon_mrgreen)
 Kada dobijem poslikat cu da mi pokusate identificirati da znam sta imam. Naravno rado cu podjeliti sjeme koliko ga bude bilo jer ja nazalost nemam puno mjesta i tako za zasaditi vise palmi na otoku. A i bilo bi mi zao da unistim sjeme i bolje je da dodje u necije strucne ruke pa da nesta i bude od njega. Ja cu uzeti jednu kad bude 2 m  icon_mrgreen
Evidentirano

Skitam se i snimam!
Treehugger
Phoenix
*

Spol: Ženski

« Odgovor #98 : Siječanj 24, 2012, 08:08:10 »

Super, hvala što misliš na nas.  sretan Možemo ti uvalit neke brzorastuće klijance za vrt. Ili stvarno da dovuces za sebe koju veću palmu odande (2 m) sigurno češ i uz transport jeftinije proći s obzirom kako nas ovdje bezobrazno deru na cijenama.  thumb_up
Evidentirano

Mi žene smo anđeli!
Ako nam polomite krila, i dalje letimo - na metli, jer smo fleksibilne. :)
Đontra Volta
Washingtonia
*

Email
« Odgovor #99 : Siječanj 24, 2012, 11:24:44 »

Evo da se ja malo ubacim sa nekakvim savjetima iako nisu iz prve ruke, ali sam vidio progres.
Naime, palme kod moje punice rastu strahovitom brzinom i to u lončanicama!
Radi se o trachyjima i jedna kanarka.
Palme su posađene u običnu zemlju za biljke, ali ispod korjena obavezno stavlja komad kože!
Da, komad kože, i prilikom presađivanja (dosad 2-3 puta) koža jednostavno nestane, zapravo kaže da se palme hrane s tom kožom.
Za period od cca 2 godine palme su enormno narasle, a pitam se šta bi bilo da su rasle u zemlji!
Zaljevanje biljke sa običnom ostajalom vodom iz pipe!
Nažalost riknuo mi je fotoaparat, ali vjerujte mi, te palme su bogate listovima i u širini i visini.
Evidentirano
Yonex
Global Moderator

Email
« Odgovor #100 : Siječanj 24, 2012, 11:34:41 »

Bas zanimljivo! shocked
Kad se stavi ta koza da li treba da se izbuse rupice da izlazi voda? I koju kozu koristi i gde je nabavi. sretan Ovo pomalo cudno zvuci, ali cu svakako probati. thumb_up
Evidentirano

BΔΞ
alias
Jubaea
*

Email
« Odgovor #101 : Siječanj 24, 2012, 11:36:31 »

Izgleda da punice maheri za takve stvari  icon_lol
Đontra, o kakvoj se koži radi? misli
Možda truljenje kože može biti dobro gnojivo, pa to daje hranu za rast palmi?
Trachycarpusi i kanarke su inače brzorastuće palme (ne kao Washingtonie, ali nisu ni spore), tako da bi u toplim uvjetima sa dosta vode buknule.
 thumb_up
Evidentirano
Savar
Washingtonia
*

Email
« Odgovor #102 : Siječanj 24, 2012, 11:41:23 »

Super, hvala što misliš na nas.  sretan Možemo ti uvalit neke brzorastuće klijance za vrt. Ili stvarno da dovuces za sebe koju veću palmu odande (2 m) sigurno češ i uz transport jeftinije proći s obzirom kako nas ovdje bezobrazno deru na cijenama.  thumb_up

Kako sam vec napisao, vidjevsi u Karachi-u more prodavaonica svakavim vrstama palmi i drugog bilja njihovog podrucja, pala mi je na pamet ideja da napunim kontejner palmama od 2 m (ispod 50 USD po komadu) i posaljem za Hrvatsku, jel zna netko koliko bi trebalo jos platiti u Hrvatskoj odnosno pored carine cca 10% i na sve 23% PDV (25%) koliko se jos placa atest?
Evidentirano

Skitam se i snimam!
alias
Jubaea
*

Email
« Odgovor #103 : Siječanj 24, 2012, 11:51:45 »

Uff, dobra ideja, ali carinici će ti dušu popit  icon_lol
Osim potvrde, trebaš još platiti prijevoz, a i pitanje je koliko će ti biljaka stići doma u dobrom stanju i živo?
Na kraju bi se možda više isplatilo kod nas kupiti palme, splitski MBM je znao imati dobre ponude s palmama (Syagrus-akaranus, Ravanea-Pivi itd.)
A na kraju krajeva, imaš šansu za šverc sjemena iz Kabula, ljepše je uzgojit palmu iz sjemena i promatrat kako raste (to kažemo mi kojima splitski MBM nije blizu  rofl7gp )
Evidentirano
Savar
Washingtonia
*

Email
« Odgovor #104 : Siječanj 24, 2012, 12:03:25 »

Prijevoz bi se isplatio za cijeli kontejner, naravno veci dio bih morao prodati bar da isplatim troskove. Provjerit cu sa prijateljem carinikom.
 Vidjao sam na ulazu u Zadar s desne strane u proljece ljeto neka prodavaona bilja i bilo je proslog ljeta velikih palmi cca 2-3 m. Jel netko kupovao od njih? Kakva je cijena!
  Volim gledati da raste ali jednu bih palmu volio ove jeseni negdje pored kuce zasaditi ali postoce sve biti uglavnom golo volio bih to sve razbiti odmah jednom relativno odraslom palmom, zato me interesira 2-3 m visoka palma.
 Postavlja mi se jedno pitanje, koliko blizu kuce je uputno saditi palmu u zemlju, koliko im je agresivan korijen? Vjerojatno ovisi o vrsti, jer se sjecam da sam u Gradac-u vidi cijeli kameni zid visine 2.5 m odvaljen palminim korijenom koji je izgledao zaista ogroman splet sirine bar 3-4 m. Ima li netko iskustva s time, da mi se nebi dogodilo da ju za 10 godina moram posjeci jer mi je provalila u kucu  icon_mrgreen
Evidentirano

Skitam se i snimam!
 Str: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 13
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!