Evo me nakon šest godina put opet odvea na Palagružu. Našla se ekipa od nas osam, par ornitologa par fotografa i ljubitelja prirode. Palagruža je interesantna kroz travanj iz ornitološkog aspekta jer je u tijeku selidba ptica iz afrike a ona kao malo kopna usred mora odlično dođe mnogim pticama za malo se odmorit i nahranit, pa ih bude gomila te ih je lako promatrat, fotografirat, lovit mrežama te prstenovat i slično. Na palagruži gnijezdi i sivi sokol te pučinske vrste ptica gregula i kaukal koje su općenito malo poznate jer cijeli život provedu na otvorenom moru a samo noću dolaze na litice pučinskih otoka u kojima gnijezde. Ukoliko se na litici pronađe rupa u kojima gnijezde, za ulovit ih samo se sjedne kraj nje i oni doslovno slete na tebe ili pokraj i uhvate se jednostavno rukom.
Krenili smo iz Visa brodom, čovik nam je za prevoz uzea 7000kn(tvoj mištanin Finko-Vinko Mladineo) pa bi time i započea slije, odnosno sa prekrasnim viškim parkom,.ona kanarka na velikom žalu je još uvijek živa ali nije pretjerano narasla od 2009 godine, pa malo slija flore koja je u ovom trenu mislim najbujnija-sve je u cvatu i sve je zeleno, kombinacija kamen i razne boje cvjetova sa narančastim lišajima uz plavetnilo mora radi spektukalaran prizor te cijela palagruža izgleda kao jedan predivni vrt. Od sveg bilja najviše me fasciniraju drvenste mlječike kojih ima i preko 3m visine te dubrovačka zečina po južnim liticama, kapare još nisu krenile nažalost da upotpune sliku, zatim idu slike faune i pejzažne i umjetničke :).
Ima puno slija ali ža mi je ne pokušat dočarat taj tamo posebni magični ambijent.
Vis