Prezahtjevno mi je raditi zaštitu kakvu dijele Butia i Brahea. Blackburnianu ću cijelu izmalčirati, ali potražit ću dovoljnu količinu borovih iglica-bolje su od listopadnog lišća, i pokriti kantom. Grijanje ne dolazi u obzir. Prvu godinu očekujem 2-3 lista. Ako se i bude događala kompletna defolijacija vjerujem da će moći funkcionirati tako. Sporo će rasti, ali izbacivat će podijeljene listove što je meni u redu. Ostao mi je još jedan klijanac u zemlji od one ture sjemena iz 2008 i on je na 2 lista, ostale sam podijelio. Mislim da je 5 godina tih klijanaca u zemlji dovoljno pokazalo što se može očekivati. Dakle, pretpostavka je da ako klijanac koji se nije mogao u ilovači razviti, ali je preživljavao uz malč, to isto ili bolje može i već razvijenija palma uz pripremljenu rupu s kompostom, prijeskom i šumskim humusom. Vrijeme će pokazati. Usput rečeno Sabal minori, svi ekotipovi i kultivatri rastu uz vlagu koja je još prisutna u zemlji i više temperature zadnjih dana. Neki možda i prebace magičnih 2-3 lista ove godine.