Autor Tema: Butia odorata (ex capitata)  (Posjeta: 287278 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline akaranus

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mediterranean gardens and nature
Odg: Butia capitata
« Odgovori #210 u: Travnja 01, 2010, 07:30:36 prijepodne »
a lipe butie lipe :thumb_up:

Offline Dundo

• ex. HolyHero
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #211 u: Travnja 05, 2010, 01:51:58 prijepodne »
Evo slika Butie ispred Ville Šeherezada u Dubrovniku.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #212 u: Travnja 05, 2010, 17:16:05 poslijepodne »
Na ovoj slici je jasno da je B. capitata. Ja sam prije postavio sliku iste te koju sam pronašao na netu, no snimana iz drugog kuta i mislio sam da nije kojim slučajem J. chilensis, mada sam i tada bio sumnjičav zbog debla.

Što mislite je li ovo Jubaea chilensis? Palma se nalazi ispred Vile Šeherezada u Dubrovniku

« Zadnja izmjena: Travnja 05, 2010, 17:24:11 poslijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #213 u: Travnja 05, 2010, 17:41:56 poslijepodne »
Ovo vam je slika iste dvije palme na istoj terasi, kao na gornjoj fotografiji, cak i sjene isto padaju. Ovo je Butia capitata. Tamo na Seherezadi su i one dvije Braheae armate

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #214 u: Travnja 09, 2010, 17:49:54 poslijepodne »
Stigla danas donacija od dubrovnika, jedna je za mene, druga za Branimira  :thumb_up:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #215 u: Travnja 09, 2010, 17:58:34 poslijepodne »
Usporedba Butie capitate lijevo s Butiom capitatom var. odoratom. Razlika se vidi. Prvi list kod B. capitate je veći i širi (a još nije dosegnuo svoju punu veličinu) nego kod B. capitate var. odorate (desno).

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #216 u: Travnja 12, 2010, 18:48:51 poslijepodne »
Stigao i poklon od Lovranpalma, nekoliko klijanaca od njegove B. capitate. Klijanci su prošli neokrznuti od ove prošle zime i snijega  :sretan: .

« Zadnja izmjena: Travnja 12, 2010, 18:49:34 poslijepodne od Henoh »

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #217 u: Svibnja 02, 2010, 19:55:46 poslijepodne »
Odlicno izgledaju klijanci od Lovranpalma! Nisam znao da ima Butia na sjevernom Jadranu! Jucer sam otisao na Lokrum i primjetio da u prirodi Butia ipak zna isklijati. Iako nikada nisam primjetio isklijalu Butiu na podu ispod velikih palmi, primjetio sam vise primjeraka koji su proklijali na samim palmama. Napravio sam vecu fotodokumentaciju koju cu ubaciti cim stignem. Interesantno je da ih nisam primjetio proslo ljeto, sto bi znacilo ili da nisam dobro gledao ili da su proklijali tijekom zime, sto je vrlo cudno obzirom na njenu potrebu za visom temperaturom pri klijanju. Ocistio sam velike Butie od tih malih nametnika i skinuo par primjeraka sa neostecenim korjenjem, te sam ih zasadio u graste, pa cu vidjeti da li je tako moguce presaditi Butie.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #218 u: Svibnja 02, 2010, 22:29:13 poslijepodne »
Sad ću ti napisati po sjećanju što mi je ispričao Lovranpalm o samoisklijavanju ovih Butia. Plodovi koji su popadali s palme ostali su na zemlji, a na njih je došla pokošena trava koja je vremenom počela trunuti. Sve zajedno u kombinaciji s mikroorganizmima od raspadanja te trave kao i visoke temperature potakle su Butie na klijanje.

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #219 u: Svibnja 03, 2010, 20:26:59 poslijepodne »
Osobno mi nikako nije jasno kako su Butie uspjele proklijati u tim uvjetima. Ove godine cu obratiti vise pozornosti i raspitati s o toj problematici. Cinjenica je da Butia izuzetno brzo proklija (u roku od par dana) uz adekvatnu pripremu sjemenki i povisenu temperaturu i vlaznost. Isklijavanje kroz endocarp uz nize temperature izgleda kao znanstvena fantastika

Offline Dundo

• ex. HolyHero
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #220 u: Svibnja 03, 2010, 22:41:17 poslijepodne »
Pa u prirodi ih nitko ne priprema osim eventualno životinja koje ih pojedu i uredno probave egzokarp i mezokarp a sjemenku izbace jeli :mrgreen:
Da ti stoje u pitaru godinu-dvije na taraci isto bi tako proklijale, ovo što mi radimo je jednostavno skraćivanje vremena da zadovoljimo vlastitu želju za što bržim isklijavanjem. Da Butie ili bilo koje biljke trebaju čišćenja, tretiranja protiv gljivica, skarifikacije itd. biljke nikad ne bi evoluirale i vjerovatno danas ne bi bilo ni mahovina i paprati na planetu a kamoli jednosupnica i dvosupnica.

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #221 u: Svibnja 05, 2010, 21:26:48 poslijepodne »
Danas sam posijao dvadesetak proslogodisnjih sjemenki Butie uz vec tradicionalnu skarifikaciju u inkubator. Sjeme je bilo prilicno sitno i izmuceno u savrseno ocuvanom i izuzetno cvrstom endokarpu koji jedva puca pod morsom.

Offline Sativa

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #222 u: Svibnja 05, 2010, 21:39:08 poslijepodne »
Pa ima i ovdje butia u Umagu 8b,a možda i neko nategnuto 9a ako se ne zume u obzir ova zima :lol: kad je se spustilo do -7 preko noći,stavit ću slike samo da uhvatim vremena ima i nešto kordilina i par velikih Canarinaca
Inače te butie onu jednu koja je u gradu nisam vidio par tjedana al znam da je prije bila ok bez zaštite al ove zime je bilo previše pa su joj jedno 60-70 posto listova se isušili...
A ima i jedna u privatnom vlasništvu koja isto neije bila štićena i isto šteta oko 70 posto listova ajmo reći neki dan vidim vlasnik je odcepio stare listove a eno ih novi piče imaju sada oko 1 metar ja mislim,a visoka je kojih 4-5 metara

Offline lovranpalm3

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #223 u: Svibnja 06, 2010, 06:10:49 prijepodne »
slike ovih butia, naročito one od 4-5 m su više nego dobrodošle, jedino me iznenadjuju tako velike štete, ja sam ih vidjao po Veneciji iza snijega i -12, pa nisu bile toliko oštećene :misli:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #224 u: Svibnja 06, 2010, 08:22:16 prijepodne »
Da, na ovih par primjerka po Puli nisam primjetio oštećenja.

Ali više od toga bi me zanimalo kako su prošle one robuste u Kopru? :icon_mrhappy: