Autor Tema: Butia odorata (ex capitata)  (Posjeta: 287556 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Butia capitata
« Odgovori #45 u: Kolovoza 07, 2008, 09:57:32 prijepodne »
Ja bi to radio sa ljudima koji znaju svoj posao i koji takve stvari rade. Postoje li takvi?
Inaće nažalost ništa ti pametno nemogu savjetovat jer iskustva nemam.

Jedino šta mogu reći (šta sam pročitao na palmtalku) je da nije nikad cilj uzet preveliku (šta veću) korjenovu balu (bez obzira koliko dizalica mogla nosit) jer upravo prevelika bala može pri dizanju, prenošenju... ošteti palmu.
« Zadnja izmjena: Kolovoza 07, 2008, 10:00:50 prijepodne od Pivi »

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #46 u: Kolovoza 08, 2008, 10:22:34 prijepodne »
Pozdrav lovranpalma,

zbirka tvojih palmica je impozantna, i naravno njihova velicina, sve za pet.

Direktno iskustvo s presadivanjem velike butie nemam, ali smo zadnjih 3 tjedna radili jednu kucu, za koju su stigle palme direktno iz Amerike i Chilea, kontejnerom 3 butie, 3 jubee, sve izmedu 4-7 m visine.
Ono sto je mene iznenadilo bilo je to, da je korijen bio u kockicu izrezan, odnosno sto mi je objasnio predstavnik njihove firme iz Chilea
oni imaju nekakav traktor kojim na daljini 2 m od drva izrezu zemlju i zatim palmu lagano ljuljaju dok se totalno ne oslobodi.
Nakon toga rucno pregledaju korijen odnosno skidaju zemlju okolo dok ne dobiju velicinu koja je pogodna za transport.
Velicine korijenja budu veoma razlicite kod palmi koje su iste velicine, oni jednostavno moraju "kapnuti" dobru kolicinu korijenja,
ali radi taj posao 15 godina, i kaze da i jubee i butie, se u 99% slucajeva oporave, ono sto je najvaznije je njega nakon presadjivanja i
novo mjesto gdje dolaze, navodno se vise njih osteti pri presadjivanju nego pri vadenju
(njegove rijeci). Za ove koje sam gledala dok ih sade korijen je bio od 1 do 1,80 m duzine ostavljen, napravili su rupe velicine i do 4 m sirine i dubine, da bi dobro pripremili drenazu, mijesali su i pijeska i sitnog sljunka, vrtne zemlje i zemlje za cvijece, i u to dodali gnojivo
koje se zove "hornspäne" (dugorazgradujuce na prirodnoj bazi ostaci zivotinjski rogovi, i noktiju) koje je ne moze ostetiti.
U uslovima na Mediteranu, najvaznije je obilno zalijevnje, nazalost nije znao gdje je Hrvatska, ali rijesli smo to pokazivanjem na karti.
I u pocetku prihranom preko lista, ako se sadi u proljece u nasim uslovima.
Ovdje u Njemackoj nece raditi to prihranjivanje, osim jednom 8 dana nakon sto su je posadili, zbog brzeg dolaska zime.
I to prihranjivanje rade otopinom algi, za koju nije zelio otkriti recepturu, ali ovdje na trzistu postoji nesto slicno sto se koristi,
pri proizvodnji bioloskoj voca i povrca, i zove se Algan. (googlaj malo ima puno podataka).

Nazalost slike ove akcije ne smije objavljivati na netu, ugovorom su se zastitili, ali za mene je bilo nevjerovatno iskustvo.

Evo linka ovdje blizu mene gdje zivim, covjek je tako jubeeu narucio i to stavio na net, pa mozes malo vidjeti na njegovim slikama kako to izgleda.
http://mediterran-uhlerborn.npage.de/jubaea_xl_13052104.html

Offline toto

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #47 u: Kolovoza 09, 2008, 11:56:28 prijepodne »
Ja imam samo losa iskustva s presadivanjem Butie, a cak i sa sadnjom malo ostecenih primjeraka iz lonaca. Njihov oporavak zna trajati i do pet godina a u svo to vrijeme su jako podlozne bolestima i stitnim usima kojih se jako tesko rijesti. Usto palma vise nikada ne postigne svoj prijasnji sjaj, krosnja joj bude puno rijeda a i mjesto presada je uocljivo na deblu. Manji zdravi primjerak iz lonca je puno bolje rijesenje.   toto

Offline snowkid

• Brahea
  • *
« Odgovori #48 u: Kolovoza 09, 2008, 14:41:01 poslijepodne »
cujem da palmbooster pomaze puno za transplanti od palme na druge lokacija i da nove korinjeni pocimaju pucat i smanit šock na palmu. moze se kupit i preko ebay ili mozes vidit informaciju od noj na http://butia.co.uk/Palmbooster.html

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #49 u: Kolovoza 20, 2008, 17:45:02 poslijepodne »
Pozdrav svima,

ostala mi je jedna butia u keramickoj posudi za posadit u zemlju na proljece.
Sada se nesto razmisljam kako da je odmah priviknem jos ove zime na hladnocu, i da je tako u vazu pustim vani.
Razmisljam se koliko bi to bilo dobro, i da je ostavim do -5C ako ih bude ove zime vani, ili na nesto manje.
Da nebih opet imala neka stalna setanje unutra van, kad zahladi :mrgreen:
Sta biste vi napravili! :misli:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #50 u: Kolovoza 20, 2008, 17:57:15 poslijepodne »
Moze, ali zakopaj posudu u kojoj se nalazi u zemlju, jer ce inace da izmrzne koren. Onda kada padne ispod nule napravi nekakvu zastitu kako bi inace pravila i stiti Butiu (ja ti preporucujem sijalice) do proleca.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #51 u: Kolovoza 20, 2008, 18:20:33 poslijepodne »
Sada ce neki reci da sam sadista,
ali ja sam je mislila drzat ovako u posudi vani, do nekoliko stupnjeva -C, da bi ocvrsla, odnosno, posto predpostavljam da dok nije dolutala k meni nije osjetila hladnoce ni sunca.
Da bi malo ocvrsnula za sljedecu zimu kada bude u zemlji.
I mislila sam je jedino sititi u podrucju korijenja, obicno stavim, jedan 10-15cm debeli komad odnosno plocu drva, posude oblozim nekim sredstvom za izolaciju kuca, zamisli si to kao neku staklenu ili kamenu vunu debelu 10 cm, i na to navucem jednu vrecu od jute, ono cisto zbog izgleda.
Mislite odnosno mislis xenon da tako nebi izdrzala?

Ideja sa zakapanjem u zemlju je jako zanimljiva! Thank`s

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #52 u: Kolovoza 20, 2008, 19:05:21 poslijepodne »
A koliko je velika ta capiatata? Zavisi, ja bi je ostavio ipak negdje na verandi zaklonjenu od kiše, snijega i leda, ali ipak vani...

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #53 u: Kolovoza 20, 2008, 19:49:11 poslijepodne »
Sada ce neki reci da sam sadista,
ali ja sam je mislila drzat ovako u posudi vani, do nekoliko stupnjeva -C, da bi ocvrsla, odnosno, posto predpostavljam da dok nije dolutala k meni nije osjetila hladnoce ni sunca.
Da bi malo ocvrsnula za sljedecu zimu kada bude u zemlji.
I mislila sam je jedino sititi u podrucju korijenja, obicno stavim, jedan 10-15cm debeli komad odnosno plocu drva, posude oblozim nekim sredstvom za izolaciju kuca, zamisli si to kao neku staklenu ili kamenu vunu debelu 10 cm, i na to navucem jednu vrecu od jute, ono cisto zbog izgleda.
Mislite odnosno mislis xenon da tako nebi izdrzala?

Ideja sa zakapanjem u zemlju je jako zanimljiva! Thank`s

Tako bi zastitila zemlju od zimskih ekstrema, ali dugotrajni mraz bi joj itekako ostetio korenje. Ako je zakopas u zemlju, bice sigurnija i korenju ce biti toplije. Naravno, i preko toga ces morati da stavis mulch i da napravis nekakvu zastitu za nadzemni deo palme, ali to joj je najbolja priprema za spoljne uslove. Sledeceg proleca ces odmah moci da je sadis u zemlju.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #54 u: Kolovoza 20, 2008, 22:53:49 poslijepodne »
Zanimljive su te pripreme palmi za sadnju vani.
Ja ih recimo za vrijeme zime stavim na negrijani tavan
gdje tempetatura ponekad ide ispod nule ali je suho.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #55 u: Kolovoza 20, 2008, 22:59:42 poslijepodne »
Zanimljive su te pripreme palmi za sadnju vani.
Ja ih recimo za vrijeme zime stavim na negrijani tavan
gdje tempetatura ponekad ide ispod nule ali je suho.

Sad si mi dao ideju gdje ću smjestiti dio svojih klijanaca  :thumb_up:
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #56 u: Kolovoza 21, 2008, 22:33:28 poslijepodne »
Ali ispod zatvorenog prozora da imaju svjetlosti.  :thumb_up:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #57 u: Kolovoza 21, 2008, 22:36:16 poslijepodne »
Da to je tavan s krovnim prozorom u zgradi mog punca...mislim da nikad nije ispod nule gore zbog grijanja stanova koji su ispod
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline lovranpalm

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #58 u: Kolovoza 26, 2008, 16:24:15 poslijepodne »
Hvala vam svima na odgovoru, Francesca tebi dvaput na onoj iscrpnosti. Odustati ću od svog plana, jedino mi je žao što će ta palma za koju godinu završiti pod motorkom (najvjerojatnije) :icon_sad:

Offline yamadado

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #59 u: Kolovoza 27, 2008, 09:50:59 prijepodne »
jel znate mozda gdje bi se dala kupit mala butia i koja joj je cijena u hrvatskoj?
vidim da ima sanse zivjet u kontinentalnoj klimi...