Pozdrav lovranpalma,
zbirka tvojih palmica je impozantna, i naravno njihova velicina, sve za pet.
Direktno iskustvo s presadivanjem velike butie nemam, ali smo zadnjih 3 tjedna radili jednu kucu, za koju su stigle palme direktno iz Amerike i Chilea, kontejnerom 3 butie, 3 jubee, sve izmedu 4-7 m visine.
Ono sto je mene iznenadilo bilo je to, da je korijen bio u kockicu izrezan, odnosno sto mi je objasnio predstavnik njihove firme iz Chilea
oni imaju nekakav traktor kojim na daljini 2 m od drva izrezu zemlju i zatim palmu lagano ljuljaju dok se totalno ne oslobodi.
Nakon toga rucno pregledaju korijen odnosno skidaju zemlju okolo dok ne dobiju velicinu koja je pogodna za transport.
Velicine korijenja budu veoma razlicite kod palmi koje su iste velicine, oni jednostavno moraju "kapnuti" dobru kolicinu korijenja,
ali radi taj posao 15 godina, i kaze da i jubee i butie, se u 99% slucajeva oporave, ono sto je najvaznije je njega nakon presadjivanja i
novo mjesto gdje dolaze, navodno se vise njih osteti pri presadjivanju nego pri vadenju
(njegove rijeci). Za ove koje sam gledala dok ih sade korijen je bio od 1 do 1,80 m duzine ostavljen, napravili su rupe velicine i do 4 m sirine i dubine, da bi dobro pripremili drenazu, mijesali su i pijeska i sitnog sljunka, vrtne zemlje i zemlje za cvijece, i u to dodali gnojivo
koje se zove "hornspäne" (dugorazgradujuce na prirodnoj bazi ostaci zivotinjski rogovi, i noktiju) koje je ne moze ostetiti.
U uslovima na Mediteranu, najvaznije je obilno zalijevnje, nazalost nije znao gdje je Hrvatska, ali rijesli smo to pokazivanjem na karti.
I u pocetku prihranom preko lista, ako se sadi u proljece u nasim uslovima.
Ovdje u Njemackoj nece raditi to prihranjivanje, osim jednom 8 dana nakon sto su je posadili, zbog brzeg dolaska zime.
I to prihranjivanje rade otopinom algi, za koju nije zelio otkriti recepturu, ali ovdje na trzistu postoji nesto slicno sto se koristi,
pri proizvodnji bioloskoj voca i povrca, i zove se Algan. (googlaj malo ima puno podataka).
Nazalost slike ove akcije ne smije objavljivati na netu, ugovorom su se zastitili, ali za mene je bilo nevjerovatno iskustvo.
Evo linka ovdje blizu mene gdje zivim, covjek je tako jubeeu narucio i to stavio na net, pa mozes malo vidjeti na njegovim slikama kako to izgleda.
http://mediterran-uhlerborn.npage.de/jubaea_xl_13052104.html