Autor Tema: Butia odorata (ex capitata)  (Posjeta: 287597 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Yonex

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Butia capitata
« Odgovori #615 u: Listopada 13, 2011, 18:27:14 poslijepodne »
Scalar, delimo bratski. :thumb_up: Samo mi reci Scalar, jel tvoje butie dobijaju bar malo sunca ili su u totalnom hladu? :misli: Super im je boja. :wink:
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #616 u: Listopada 13, 2011, 18:34:31 poslijepodne »
od jula meseca su bile u totalnom hladu zato je i nestalo zutilo a sada su zimskoj basti koju ne grejem sad je negde 14 stepeni zimi bude od 2-10
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #617 u: Listopada 13, 2011, 18:37:13 poslijepodne »
Idealno. :thumb_up: Nasao sam na nekom stranom sajtu informaciju da butie isto vole zimovanje kao i jubaea. Moguce, posto su veoma bliske. :misli: Takodje pise da im najvise odgovaraju dnevne temp. od oko 30C, mada to znamo vec. :sretan:
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #618 u: Listopada 13, 2011, 18:40:37 poslijepodne »
jubaea cu celu zimu drzati u toplom neka raste sad tera cetvrti list ona ionako sporo raste jos da je saljem u mirovanje sa,mo ona neka raste za zimovanje ima vremena kad poraste.

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #619 u: Listopada 13, 2011, 23:57:38 poslijepodne »
od jula meseca su bile u totalnom hladu zato je i nestalo zutilo a sada su zimskoj basti koju ne grejem sad je negde 14 stepeni zimi bude od 2-10

Ne znam da li sam dobro razumeo, ali da li je stvarno moguce da u negrejanoj zimskoj basti tokom zime temperatura ne pada ispod 0C?

:misli:

Badnjevac

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #620 u: Listopada 14, 2011, 05:43:55 prijepodne »
jubaea cu celu zimu drzati u toplom neka raste sad tera cetvrti list ona ionako sporo raste jos da je saljem u mirovanje sa,mo ona neka raste za zimovanje ima vremena kad poraste.

Neka je onda da raste, ali navodno jubaeama bas treba mirovanje. Sad dok je jos mala mozda i moze da prodje bez toga.
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #621 u: Listopada 14, 2011, 08:25:20 prijepodne »
Ne znam da li sam dobro razumeo, ali da li je stvarno moguce da u negrejanoj zimskoj basti tokom zime temperatura ne pada ispod 0C?

:misli:

Badnjevac
moja staklena basta je izolovana termo staklima badnjevac tpo je produzetak dnevne sobe u koja se greje iz koje se ulazi u nju i zidovi su topli a nekad bas za velikih mraeva malo odskrinem vrata tako da malo toplote udje samo da ne mrzne evo vidi

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #622 u: Listopada 15, 2011, 15:47:59 poslijepodne »
Da, to objasnjava sve. Kod mene je zimska basta odvojena od kuce i mora da se dogreva zimi. U suprotnom, temperatura pada ispod 0C.

Pozdrav,
Badnjevac

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #623 u: Listopada 26, 2011, 12:57:41 poslijepodne »
Evo bliži se moj posjet Malti, pa me zanima kada dozrijevaju plodovi butie,u kojem mjesecu... nadam se sjemenu  :icon_mrhappy:
Carpe diem

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #624 u: Listopada 26, 2011, 13:03:59 poslijepodne »
Bolje potrazi klijance ispod tih butia... Lakse ti je nego da sejes. :sretan: A sto se tice plodova, oni su zreli krajem leta. E sad, ako ih jos uvek ima... :wink: Bice ih sigurno ispod palme ako nisu ptice i turisti pokupili. :mrgreen:
milka

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #625 u: Listopada 26, 2011, 19:08:37 poslijepodne »
Malo sam surfao po Malti i ni jedne butie nisam vidio po slikama,možda ih ima po vrtovima ili arboretumima,trebao bi se malo prošetati,osim klasičnih palmi kojih ima i kod nas,nisam vidio ni jednu malo egzotičniju palmu,nisam vidio čak niti jedan trahy.Trebalo bi biti divljih C.humilis,možda bi se našao neki varijetet,ili kakva datulja sa lijepim habitusom.Obrati pažnju na cikase,možda bi se i tu našlo sjemenja.Vjerujem da ima puno raznih ukrasnih grmova,stabala itd.Dalo bi se tamo napuniti đepove raznovrsnim sjemenjem.U svakom slučaju vrijeme je zrelih plodova i sjemenja,preporučam slikati biljku sa koje uzimaš sjeme radi lakše identifikacije.Have a good trip!
bvb

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #626 u: Listopada 26, 2011, 19:39:32 poslijepodne »
Malo sam surfao po Malti i ni jedne butie nisam vidio po slikama,možda ih ima po vrtovima ili arboretumima,trebao bi se malo prošetati,osim klasičnih palmi kojih ima i kod nas,nisam vidio ni jednu malo egzotičniju palmu,nisam vidio čak niti jedan trahy.Trebalo bi biti divljih C.humilis,možda bi se našao neki varijetet,ili kakva datulja sa lijepim habitusom.Obrati pažnju na cikase,možda bi se i tu našlo sjemenja.Vjerujem da ima puno raznih ukrasnih grmova,stabala itd.Dalo bi se tamo napuniti đepove raznovrsnim sjemenjem.U svakom slučaju vrijeme je zrelih plodova i sjemenja,preporučam slikati biljku sa koje uzimaš sjeme radi lakše identifikacije.Have a good trip!
Hvala trava, inače sam i ja malo gledao, samo par washija, a kanarke im napada palmkiller.  :zbunjen:
Carpe diem

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #627 u: Studenoga 28, 2011, 19:28:47 poslijepodne »
Neobična Butia capitata, spominju je na hardy palms and subtropical board-u kao 'strictor'. Sviđa mi se ovakav izgled

'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #628 u: Studenoga 28, 2011, 19:44:49 poslijepodne »
Podsjeća malo na "upright" Jubaeu sa tim ravnijim listovima.

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #629 u: Studenoga 28, 2011, 20:10:47 poslijepodne »
Ovako izdaleka gledajući mislio sam da je to ravanela madagascariensis, stvarno je ljepotica. Jel to nekakva mutacija ili križanje?
Carpe diem