Badnjevac - sto posto! Sto se tice zemljista : ) Lepo je uvidjeti jedan zemljak. Pretpostavljam da znas, ako je to tako kakva Sahara postaje letom ova zemlja, ako ne padne neka kisa vise ot 4-5 dana na 40 stepeni Celziusa :)
Kljima nam je gotovo slicna, ma da nemam iskustva u vezi sa ovoj u Negotinu. Vazna stvar u ovoj vezi jeste dali si ti na nekom dnu relefu( grad Vidin je tako - tamo proslog Februara, devetog bilo je ispod minus 29, dok sam ja 50 metara vise i 10 km na severu bilo je "samo" -23.4

U istom vremenu kod vas, ako si u blizini Timoka ili Dunava, ali ne u najnizem delu ravnine, mozda je cak i bolje - uporedjujuci temperature kod mene i u Drobeta-Turnu Severin u Rumunije tamo ponekad(u zavisnosti ot baricnog polja) je i cak sa 2-3 stepeni toplije. Tacnije - manje mrazovito zimus u inverzijama, leto je bez konkurencije kod nas(i vas)

Tako da - sve zavisi dali u tvom mikrorajonu, dvoristu su silne inverzije ili, kao kod mene, nisu ovolike zestoke. Ja bi bio optimista u vezi sa tome, jer cak i u gorem slucaju, - stititces - poslednih godina kad ih ima periode sa silnim mrazewima nisu duze ot 2 ili 3 nedelja, a leto kao kod nas veliki dio Zapadne Evrope moze samo da sanja - palme skuplaju otpora da bi uspeli preziveti zimu.
P.S: Izvinjavam se i tebi i kolegama iz Hrvatske - moj Hrvatski i Srpski je naucen sa televizije i nekoliko knjiga, tako da pretpostavljam izaziva i smjeha kod nekih od vas : ) Nadam se da ipak me razumete, uprkos nekih reci, kojih ne koristim bas kako treba :)