Autor Tema: Butia odorata (ex capitata)  (Posjeta: 291800 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ivo

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Butia odorata (ex capitata)
« Odgovori #900 u: Veljače 27, 2013, 12:47:40 poslijepodne »
Hvala :)
Nadam se za nekih par godina da budem u stanju da Vam pocastim sa Jelly-Palm-Dzem-om :))
« Zadnja izmjena: Veljače 27, 2013, 12:48:15 poslijepodne od ivo »

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #901 u: Veljače 27, 2013, 14:27:33 poslijepodne »
Velika je jako lepa, a ni mala nije za bacanje. :thumb_up: Samo pripazi ove godine oko prihranjivanja posto je malo pocela da zuti, mozda joj fali neki mikroelement ili ima bakra u toj prihrani koju koristis. Butiama bakar smeta vise nego ostalim palmama.
milka

Offline ivo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #902 u: Veljače 27, 2013, 16:00:59 poslijepodne »
Hmm. Ovo za Cu je nova i koristna informacija za mene, hvala.

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #903 u: Veljače 27, 2013, 16:35:24 poslijepodne »
Bakar je u principu toksican za sve biljke u vecim kolicinama. Spada u teske metale. Koliko smo mi zakljucili ovde na forumu butie ga ne podnose mada nije on uvek krivac ako butia pozuti, uglavnom su butie jako osetljive na promene u zemljistu, a ti sa tim ne bi trebalo da imas problema jer su ti butie u zemlji ciji se sastav nece menjati. Samo oprezno s prihranjivanjem i sve ce biti u redu. :thumb_up:
milka

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #904 u: Veljače 27, 2013, 18:25:54 poslijepodne »
Evo i onu manju, razlicit i vrlo lep "dezen", ocigledno razlicitog od onu vecu:

Zastita - mali  EPS-box sa 2 metra grijanjem(oko 40 W), termostat se ukljucivao na oko 0, +1 . Bila je u jednom krugo sa Filiferom i jednu od manjih brahea. Njih dvije jos nisam raspakovao. Nije da se bojim, ali nek jos manje da se poveca temperatura - bice nekih arkticnih ukljucivanja na istoku poluostrva do pocetku naredne nedelje - ne bih zeleo da ih stresiram.

Zdravo Ivo,

Vidim na slikama da je zemljiste kod tebe potpuno isto kao kod mene u basti. Negotin je oko 40km vazdusne linije od Vidina. Probacu i ja sa Butiama napolju.

Pozdrav,
Badnjevac

Offline ivo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #905 u: Veljače 27, 2013, 18:39:25 poslijepodne »
Badnjevac - sto posto! Sto se tice zemljista : )  Lepo je uvidjeti jedan zemljak. Pretpostavljam da znas, ako  je to tako kakva Sahara postaje letom ova zemlja, ako ne padne neka kisa vise ot 4-5 dana na 40 stepeni Celziusa :)
Kljima nam je gotovo slicna, ma da nemam iskustva u vezi sa ovoj u Negotinu. Vazna stvar u ovoj vezi jeste dali si ti na nekom dnu relefu( grad Vidin je tako - tamo proslog Februara, devetog bilo je ispod minus 29, dok sam ja 50 metara vise i 10 km na severu bilo  je "samo" -23.4 :thumb_down: :mrgreen:
U istom vremenu kod vas, ako si u blizini Timoka ili Dunava, ali  ne u najnizem delu ravnine, mozda je cak i bolje - uporedjujuci temperature kod mene i u Drobeta-Turnu Severin u Rumunije tamo ponekad(u zavisnosti ot baricnog polja) je i cak sa 2-3 stepeni toplije. Tacnije - manje mrazovito zimus u inverzijama, leto je bez konkurencije kod nas(i vas) :thumb_up:
Tako  da - sve zavisi dali u tvom mikrorajonu, dvoristu su silne inverzije ili, kao kod mene, nisu ovolike zestoke. Ja bi bio optimista u vezi sa tome, jer cak i u gorem slucaju, - stititces - poslednih godina kad ih ima periode sa silnim mrazewima nisu duze ot 2 ili 3 nedelja, a leto kao kod nas veliki dio Zapadne Evrope moze samo da sanja - palme skuplaju otpora da bi uspeli preziveti zimu.

P.S: Izvinjavam se i  tebi i kolegama iz Hrvatske - moj Hrvatski i Srpski  je naucen sa televizije i nekoliko knjiga, tako da pretpostavljam izaziva i smjeha kod nekih od vas : ) Nadam se da ipak me razumete, uprkos nekih reci, kojih  ne koristim bas kako treba :)
« Zadnja izmjena: Veljače 27, 2013, 18:45:14 poslijepodne od ivo »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #906 u: Veljače 27, 2013, 19:05:11 poslijepodne »
Pozdrav Ivo. Čestitke za uspješno prezimljavanje tvojih palmi (Butia, Jubaea, Trachycarpusi). Pratio sam tvoje izvještaje i na drugim forumima. Što se tiče jezika, bugarski je isto južnoslavenski jezik i srodan hrvatskom i srpskom. Svi te dobro razumijemo i to je najvažnije  :thumb_up:
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline bukezi

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #907 u: Veljače 27, 2013, 19:40:09 poslijepodne »
Ivo Butie su ti odlicne svaka cast jako lepi primerci  :thumb_up: stavi jos nekih slika da vidimo sta jos imas posadjeno od egzota  :icon_mrhappy:
USDA Hardiness Zones 7a/7b
AHS heat zone 7

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #908 u: Veljače 27, 2013, 19:43:26 poslijepodne »
Samo ti pisi ivo niko ti se nece smejati ko hoce razumuce,mi svi ovde pricamo o palmama i drugim egzotama a ne o gramatici :thumb_up:
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #909 u: Veljače 27, 2013, 22:46:01 poslijepodne »
Ivo svaka čast, dobro su palme prezimjele kod tebe, čemu je svakako pridonjela i ova relativno blaga zima.

P.S: Izvinjavam se i  tebi i kolegama iz Hrvatske - moj Hrvatski i Srpski  je naucen sa televizije i nekoliko knjiga, tako da pretpostavljam izaziva i smjeha kod nekih od vas : ) Nadam se da ipak me razumete, uprkos nekih reci, kojih  ne koristim bas kako treba :)
Samo ti piši, vjerujem da te većina forumaša bez problema razumije, osim toga nije ovo forum o lingvistici nego o palmama i ostalim egzotičnim biljkama, tako da se na eventualne greške nećemo ni obazirati.  :wink:
USDA zone: 7a

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #910 u: Veljače 27, 2013, 22:59:53 poslijepodne »
Palme su ti prekrasne! Željno iščekujemo nove izvještaje..i pekmez za koju godinu!  :sretan:
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #911 u: Veljače 28, 2013, 00:53:35 prijepodne »
Palme su super.   :thumb_up:
Kuzimo se za jezik  :thumb_up:
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline werewolf

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #912 u: Veljače 28, 2013, 17:59:32 poslijepodne »
Skoro su mi iz jedne semenke nikle dve Odorate...  :sretan: Da je pustim da raste tako, ili?  :sretan:
Milos

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #913 u: Veljače 28, 2013, 18:02:21 poslijepodne »
Pusti, ako ih razdvojis sada ubices ih. :thumb_up: Kad postanu samostalne (ne crpe hranu iz semena) onda pazljivo razdvoj ili odstrani onu koja je slabija da bi ova druga bolje napredovala.
milka

Offline werewolf

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #914 u: Veljače 28, 2013, 18:03:29 poslijepodne »
Znaci da ih pustim jedno pola godine tako da rastu?  :sretan:
Milos