Uz stan imam mali balkon 2x2 metra, okrenut na jug i zapad. Sa južne strane je ograda s mrežastim staklom, a sa zapadne zidić u visini ograde. Sve palmice i ostale biljke, ugl. iz vlastitog uzgoja ostavljam preko zime na balkonu, samo su tijekom klijanja do prvog toplijeg vremena bile u stanu uz južni prozor, držim ih na stolu koji primaknem uz stijenu prema dnevnom boravku. Imam i rolete koje spuštam u hladnim noćima, tako da je temp. rijetko ispod 0, a prosle zime me preko zime nije bilo u Zg, pa nisam mogao pratiti temperature, al je (relativno pouzdani) živin termometar, s min./max. temperaturom pokazivao -5 C.
Nemam veliki izbor palmi, ali stavljam ih ovdje da se prati njihov rast na jednom mjestu.
Dactylifere, sorta je vrlo vjerovatno Deglet noor:
Proklijalo mi je ipak nekoliko datulja! Od toga su tri već nikle, najveća ima oko 5-6 cm i razvija drugi listić! Od 12, 13 koliko sam posadio još 2,3 sjemenke imaju klice, a sve ostale osim jedne imaju 'rupicu' gdje je vjerojatno bila klica ali je istrunula od previše vlage. Nekoliko klica sam isušio kad sam ih otklopio nakon što su proklijale.
Sve u svemu mislim da je ovo dobro za jednog početnika
.
Evo klica datulja. Nekoliko ih je ipak uspjelo niknut unatoč mome neznanju
. Sada imam već 4 biljkice. Dvije imaju list 10-ak cm duljine 

Dactylifere, 5. mj. 2008:

Jedna dactylifera mi se osušila još na jesen, prije hladnoća. Kad se listovi počnu sušit ide rapidno, i u par dana propadne biljka. Ne znam koji je uzrok, zalivao sam ju i gnjojio kao i druge palmice?
Na slici osušena dactylifera, druge dvije koje su hladnoće prošle bez oštećenja i livistona ch. od pivijevog sjemena, također bezoštećenja.
Na slici i razne agavice i smrznuti Carpobrotus edulis:

Od svih dactylifera dvije zime je preživjela jedna, ima malo izdužene listove jer mi na balkonu malo fali sunca, stabla koja su narasla ispred zgrade rade djelomičan hlad. Slika je od prije par dana:

Uz ove dactylifere na proljeće 2008. posadio sam sjemenke poslane od pivija s Visa L. chinensis i Dactylifere x canariensis (vjerujem da se radi o tom hibridu, a nedavno je i Henoh stavio ponovo sliku palmi od kojih je uzeto sjemenje na forum).
Preživile su do sada jedna D. x c i jedna livistona. Za razliku od dactylidere (D. noor) ova viška je puno bujnijeg i kompaktnijeg rasta. Livistona je nakon prvih nepodijeljenih lisatova počela izbacivati i one lepezaste:

U proljeće 2009. posadio sam nekoliko sjemenki Dactylifere Medjool. Do sad su preživile 3 palmice.
Proklijalo ih je 5, 6, neke su se brzo posušile, a 3 su nastavile rasti. Prvih 2, 3 mjeseca držao sam ih uz južni prozor prekrivene prozirnim najlonom i odlično su rasle, bacile svaka po dva lista i korijen im je počeo izlaziti kroz rupe na dnu posude. Posadio sam ih u istu posudu i međusobno odvojio kartonom. Nakon presađivanja pri kojem mi se zemlja većim dijelom raspala dok sam ih vadio stagnirale su gotovo cijelu sezonu i počele ponovo rasti tek ovo proljeće. Nisu imale nikakvih tragova od zime na balkonu. Karton je na žalost u međuvremenu istrunuo i sad ih ne želim presađivati da im ne oštetim korijen pa ću ih pustiti da rastu ovako skupa.