Autor Tema: Tehnike klijanja - "germination"  (Posjeta: 287349 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: Tehnike klijanja - "germination"
« Odgovori #225 u: Siječnja 25, 2008, 15:59:12 poslijepodne »
Dactylifera je najjednostavnija palma za klijanje a i seme je svima dostupno, samo treba kupiti plodove, pojesti ih i posaditi seme. Ja imam na stotine semenki, cuvam ih da ih posadim direktno u zemlju na prolece.

U dobrim uslovima (npr. onakvim kakve im je pruzio Pivi), klijaju i nicu jako brzo, a na manjim temperaturama je to sporije i sa manjim procentom uspesnosti.

Porat, savetujem ti da kupis urme/datulje iz dve razlicite zemlje, posto se u razlicitim zemljama gaje razliciti kultivari. Na nasem (a pretpostavljam i hrvatskom) trzistu su uglavnom dostupna dva kultivara: Deglet Nur, u prev. Srce svetlosti (Iz Tunisa, kratki, svetliji plodovi, ne toliko slatki, sa tvrdjom korom i vise vlakana u plodu, kratko i debeljuskasto seme) i Halawi, u prev. Slatka (Iz Irana, jako slatki plodovi, mekana kora, bez vlakana, dugo i tanko seme). Ako su ti dostupni svezi plodovi (npr. ako doneses ili neko ti donese sveze plodove iz neke arapske zemlje), sadi njih, oni ce brze krenuti nego seme industrijski pakovanih (koje mogu dugo da stoje po rafovima prodavica). Srecno sa ovom vrstom!  :thumb_up:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #226 u: Siječnja 27, 2008, 20:40:37 poslijepodne »
Proklijala Phoenix reclinata!  :thumb_up:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #227 u: Siječnja 27, 2008, 20:47:24 poslijepodne »
 :klanjase:

Super. Možda dokaz da su moje stare? hmm  :mrgreen:

ps. eto da usput napišem: od 7 vrsta koje sam dobio od europalmsa za sad klija samo syagrus romanzoffiana (par komada) i phoenix roebelenii (par komada).

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #228 u: Siječnja 27, 2008, 20:49:10 poslijepodne »
Ovo seme koje je kod mene proklijalo sam imao samo jedno, dexxter ga je doneo sa Floride. Sveze seme Phoenixa jako dobro klija, tako da je seme koje si ti dobio verovatno bilo staro.  :icon_neutral:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #229 u: Siječnja 27, 2008, 20:59:47 poslijepodne »
da...i to je ih još oko 30ak bilo mislim.... očito je staro...

Offline dexxter

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #230 u: Siječnja 27, 2008, 21:46:15 poslijepodne »
Proklijala Phoenix reclinata!  :thumb_up:

Jel ti i ona bila na 40C ? Koliko joj je dana trebalo?

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #231 u: Siječnja 27, 2008, 21:53:54 poslijepodne »
Da, bila je na oko 40 stepeni, a trebalo joj je 20-ak dana.

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #232 u: Siječnja 28, 2008, 11:50:25 prijepodne »
Dactylifera je najjednostavnija palma za klijanje a i seme je svima dostupno, samo treba kupiti plodove, pojesti ih i posaditi seme. Ja imam na stotine semenki, cuvam ih da ih posadim direktno u zemlju na prolece.

U dobrim uslovima (npr. onakvim kakve im je pruzio Pivi), klijaju i nicu jako brzo, a na manjim temperaturama je to sporije i sa manjim procentom uspesnosti.

Porat, savetujem ti da kupis urme/datulje iz dve razlicite zemlje, posto se u razlicitim zemljama gaje razliciti kultivari. Na nasem (a pretpostavljam i hrvatskom) trzistu su uglavnom dostupna dva kultivara: Deglet Nur, u prev. Srce svetlosti (Iz Tunisa, kratki, svetliji plodovi, ne toliko slatki, sa tvrdjom korom i vise vlakana u plodu, kratko i debeljuskasto seme) i Halawi, u prev. Slatka (Iz Irana, jako slatki plodovi, mekana kora, bez vlakana, dugo i tanko seme). Ako su ti dostupni svezi plodovi (npr. ako doneses ili neko ti donese sveze plodove iz neke arapske zemlje), sadi njih, oni ce brze krenuti nego seme industrijski pakovanih (koje mogu dugo da stoje po rafovima prodavica). Srecno sa ovom vrstom!  :thumb_up:

Pozdrav Xenon,
i meni je palo na pamet da posadim od različitih proizvođaća kako bi povećao vjerojatnost klijanja, a kasnije i preživljavanja u vanjskim uvjetima. Imao sam doma otvoren paket i iz njega uzeo pet plodova, a u dućanu sam našao plodove istog proizvođaća, ali drugog naziva pa pretpostavljam da su plodovi iz iste zemlje. Uglavnom uzeo sam ukupno 9 sjemenki, držao sam ih dva dana u vodi, jutros dobro oprao, nekima i jako ostrugao onaj dio gdje je plod 'urezan', a nekima nisam htio previše da ne oštetim plod. Posadio sam ih u zemlju za sadnice. To je onaj "anzuchterde" koji je spominjala Franceska. Kupio sam ga u Bauhausu, a piše na etiketi da su za Hrv. uvoznici još Baumax i Metro, pa tko ima u blizini te dučane može tamo potražit. Posadio sam 6 sadnica u prozirnu plastičnu kutiju s poklopcem, a 3 svaku posebno u plastičnu prozirnu čašu koju sam poklopio s drugom čašom. Izmjerio sam termometrom temperaturu na radijatoru i ima 38 C. Podigao sam kutiju i čaše 1-2 mm od radijatora da se zemlj ipak previše ne ugrije. Radijatore kod mene gase oko 23-24 h, pa do jutra temp. bude oko 22-23 C. Ne znam je li to problem i da li li treba nekako dodatno grijati?
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #233 u: Siječnja 28, 2008, 11:53:59 prijepodne »
sjemenke nije potrebno strugati...ja to nikad ne radim sa nijednom vrstom sjemenki palme.
A nekima može samo naštetiti...

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #234 u: Siječnja 28, 2008, 11:57:35 prijepodne »
pa nisam bio siguran da li im treba dobro ostrugati onaj dio gdje su 'usječene'. Ovdje sam pročitao komentar ako im ostane opna na tom dijelu da ne mogu proklijati
DRNIŠ:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #235 u: Siječnja 28, 2008, 12:01:41 poslijepodne »
Pozdrav Xenon,
i meni je palo na pamet da posadim od različitih proizvođaća kako bi povećao vjerojatnost klijanja, a kasnije i preživljavanja u vanjskim uvjetima. Imao sam doma otvoren paket i iz njega uzeo pet plodova, a u dućanu sam našao plodove istog proizvođaća, ali drugog naziva pa pretpostavljam da su plodovi iz iste zemlje. Uglavnom uzeo sam ukupno 9 sjemenki, držao sam ih dva dana u vodi, jutros dobro oprao, nekima i jako ostrugao onaj dio gdje je plod 'urezan', a nekima nisam htio previše da ne oštetim plod. Posadio sam ih u zemlju za sadnice. To je onaj "anzuchterde" koji je spominjala Franceska. Kupio sam ga u Bauhausu, a piše na etiketi da su za Hrv. uvoznici još Baumax i Metro, pa tko ima u blizini te dučane može tamo potražit. Posadio sam 6 sadnica u prozirnu plastičnu kutiju s poklopcem, a 3 svaku posebno u plastičnu prozirnu čašu koju sam poklopio s drugom čašom. Izmjerio sam termometrom temperaturu na radijatoru i ima 38 C. Podigao sam kutiju i čaše 1-2 mm od radijatora da se zemlj ipak previše ne ugrije. Radijatore kod mene gase oko 23-24 h, pa do jutra temp. bude oko 22-23 C. Ne znam je li to problem i da li li treba nekako dodatno grijati?

Temperatura na koju si ih stavio je idealna, samo im odrzavaj vlagu i videces za 10-15 dana kako klijaju dactylifere.  :cool:

Struganje stvarno nije potrebno sa ovom vrstom, a klica ionako ne izlazi sa te strane gde je "zljeb" nego sa one druge, glatke strane.  :wink:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #236 u: Siječnja 28, 2008, 12:09:00 poslijepodne »
Ovdje sam pročitao komentar ako im ostane opna na tom dijelu da ne mogu proklijati

neznam tko je to napisao ali to je glupost...kako bi onda u prirodi klijale  :wink:

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #237 u: Siječnja 28, 2008, 12:13:55 poslijepodne »
Pa u prirodi je puno manji postotak klijanja, inače bi se palme množile kao komarci  :wink:
Dosta sam ih strugao. Sa sjemenke se skidala tamnosmeđa tanka opnica, a ispod je bila crvenkasto-smeđa boja, ali nešto svjetlija. 3-4sam ostrugao  malo manje. Jer mislite da bi im to moglo naštetiti?
Znači ove noćne temperature od 21-23 ne bi trebale smetat?
DRNIŠ:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #238 u: Siječnja 28, 2008, 12:16:39 poslijepodne »
Pa umesto tih struganih mozes ubaciti druge semenke, to bar nije problem, a mozda i te strugane krenu, ne zna se to nikad. Temperatura im je super, rekoh vec.  :wink:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #239 u: Siječnja 28, 2008, 12:18:17 poslijepodne »
Pa naravno da je manji postotak klijanja u prirodi...ti im u klijalištu možeš pružit super uvjete...
Struganje je zaista nepotrebno, a kao što ti i xenon kaže klica izlazi sa druge strane a ne tamo gdje je usjek.

evo ti moje

« Zadnja izmjena: Siječnja 28, 2008, 12:23:12 poslijepodne od Pivi »