Autor Tema: Tehnike klijanja - "germination"  (Posjeta: 287118 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Henoh

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Tehnike klijanja - "germination"
« Odgovori #480 u: Kolovoza 22, 2008, 21:37:09 poslijepodne »

Znam kako ti je dok cekas da proklija R. hystrix, ali opet kazem samo strpljenja.
Jedno intimno pitanje: Koliko cesto kopas po medijumu u nadi da ces videti klicu?  :vidiga:

Pozdrav, Badnjevac

E to je dobro pitanje Badnjevac. Kao malo dijete sam (tjednom jednom ako se suzdržavam)  :rofl:
Dobra strana je što S. minor nisam dirao uopće do sada, nego sam preko folije ugledao nešto što mi se učinilo kao mala klica i vidi ti to  :sretan: Istina, bilo bi najbolje kad bih mogao zaboraviti na njih neko vrijeme, ali što ću ja sam samo palmoljubac i nikako da se okanem čačkanja  :wink:
U svakom slučaju slike tvojih minora i hystrixa, te ovih T. fortuneia koji rastu po Zagrebu, a vidim po tvojoj slici i u Negotinskoj krajini me motiviraju na istrajnost u čekanju  :cool:

Iz mog iskustva sjemenke najbolje i najbrže klijaju kada su u hermetički zatvorenoj plastičnoj posudi.

Jesu, sjemenke su u posudicama koje su prekrivene prozirnom folijom (kao pekmez  :mrgreen:)
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #481 u: Rujna 03, 2008, 22:10:53 poslijepodne »
Jučer mi je Badnjevac skrenuo pozornost na jedan članak o ubrzavanju klijanja R. hystrixa što će možda biti još nekom interesantno. Cijeli članak u pdf dokumentu na http://www.fshs.org/Proceedings/Password%20Protected/1993%20Vol.%20106/336-338%20(CARPENTER).pdf

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #482 u: Rujna 04, 2008, 15:50:36 poslijepodne »
Jučer mi je Badnjevac skrenuo pozornost na jedan članak o ubrzavanju klijanja R. hystrixa što će možda biti još nekom interesantno. Cijeli članak u pdf dokumentu na http://www.fshs.org/Proceedings/Password%20Protected/1993%20Vol.%20106/336-338%20(CARPENTER).pdf

Hteo bih samo da dodam da ova metoda ima potencijalno velike sanse da uspe iz drugog razloga...

R. hystrix je palma koja polako nestaje u prirodnom stanistu. Izumiranje ove palme nema veze sa "promenom klime", jer odrasli primerci i dalje rastu bez problema u divljini. Glavni problem je razmnozavanje. Uoceno je da postoji veza izmedju smanjenja populacije medveda i populacije R. hystrix-a.

Izgleda da je sa naseljavanjem Floride doslo do istrebljenja medveda u delu Floride gde raste R. hystrix. Medvedi su retke zivotinje koje se hrane R. hystrix-om. I ako medvede ne interesuju semenke, da bi dosao do centralnog dela palme, mora sapama da odstrani bodlje, zatim da pojede semenke (semenke ne rastu na peteljci, vec uz samo stablo) i posle ovoga dolazi do centralnog dela stabla koje je veoma mekano, socno i hranljivo.
Na ovaj nacin medved unistava odrasli primerak R. hystrix-a, ali zato preko sistema za varenje i kasnije prilikom izbacivanja izlucevina, dolazi do sirenja R. hystrix-a na teritoriji gde se medved krece. U tekstu se navodi "skarifikacija" koja se prirodno odvija kad medved zagrize semenku, zatim tretiranje kiselinom, koje se prirodno odvija u zelucu (kao i izlaganje nesto visim temperaturama).

Vrlo sam optimistican sto se tice ove metode. Nadam se da ce pored Henoha i mene jos neko probati, pa cemo imati i prakticnu potvrdu.

Pozdrav, Badnjevac

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #483 u: Rujna 04, 2008, 19:19:09 poslijepodne »
Ovo je samo još jedan dokaz koliko je osjetljiva prirodna ravcnoteža i kako ju je lako narušiti. Ovo me podsjeća na slučaj jednog drveta na Mauricijusu koje je klijalo tek nakon što bi prošlo kroz oprobavni sustav izumrle ptice dodo. Budući da nisu našli drvo mlađe od 300 godina znanstvenici su zaključili da je za klijanje sjemena potrebno da ono prođe kroz probavni sustav doda. Nasreću, purani imaju sličan probavni sustav pa je drvo spašeno od istrebljenja budući da su sjemenke koje su purani pojeli i poslije izbacili s izmetom proklijale. Da ne idem dalje u off nadam se da će ova palma moći i umjetno rasijavati u sklopu ekoloških akcija.
USDA zone: 7a

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #484 u: Rujna 12, 2008, 09:13:33 prijepodne »
Ovo moram javit, sjemenke Jubaee chilensis koje mi je toto poslao prije više od dvije godine i koje sam pobacao na jedno mjesto u vrtu počele su unatoč sušnom ljetu nicati  :shocked:

nakon što sam potpuno zaboravio na njih prije neki dan sam hodao kroz taj dio vrta i u zadnji trenutak uočio nekoliko klijanavca prije nego sam ih zgazio  :!:

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #485 u: Rujna 12, 2008, 10:56:26 prijepodne »
Jesu li bile u vrtu i tjekom zime?

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #486 u: Rujna 12, 2008, 11:57:59 prijepodne »
Da, dvije zime su prošle.

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #487 u: Rujna 12, 2008, 12:58:23 poslijepodne »
Stvarno nevjerojatno. :shocked:
To je izuzetna prednost kada niknu u prostoru gdje ce nastaviti rasti.
Cestitke, može fotkica..

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #488 u: Rujna 12, 2008, 13:40:03 poslijepodne »
Slikat ću kada budem išao, ali neke sam izvadio već iz zemlje jer mi nikako ne odgovara položaj tamo di su sada...Vjerojatno nisam trebao tako brzo ih vaditi već za nekoliko godina ...
« Zadnja izmjena: Rujna 12, 2008, 13:41:41 poslijepodne od Veruda »

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #489 u: Rujna 12, 2008, 15:18:33 poslijepodne »
Veruda, jedno pitanje za tebe.

Da li znas za semenke koje su proklijale (posle dve godine), koliko su bile stare?

Negde sam procitao da sto su semenke starije, uglavnom su i suvlje, pa im zbog toga treba proporcionalno vise vremena da proklijaju.

Ove godine sam zapoceo "kontra-eksperiment". Stavio sam u frizider nekoliko semenki T. fortunei. Stos je u tome sto se nalaze u kesici sa vlaznom tresetnom mahovinom. Videcemo sledeceg proleca koliko ce da nikne.

Pozdrav, Badnjevac

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #490 u: Rujna 12, 2008, 17:54:35 poslijepodne »
Sjeme je bilo svježe kako mi je toto rekao, ali kod Jubaee i inače treba imati strpljenja jer klija sporadično i duuugo...Ja sam nakon godine dana mislio da više ni neće niknut išta.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #491 u: Rujna 22, 2008, 22:27:04 poslijepodne »
Pitam ja (čačkajući usput supstrat) svoje sjemenke palmi: "Mogu li vam kako pomoći?", odgovaraju mi: "Da, čovječe pusti nas na miru da jednom već možemo proklijati!"  :rofl:
Nannorrhops ritchiana mi je počela klijati nakon nešto manje od dva mjeseca u zemlji. Vjerojatno bi mogla i brže da sam joj mogao osigurati idealnu temperaturu. Imao sam otprilike konstantnih 25 stupnjeva, pretpostavljam da bi koji stupanj više ubrzao stvar.

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #492 u: Rujna 22, 2008, 22:34:49 poslijepodne »
I ja sam tako isto izgubio strpljenje sa trahikarpusima...u julu sam pobacao semenke po citavom dvoristu..
Mozda se neki i primi...mada ne verujem da ce semenke izdrzati zimu.
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #493 u: Rujna 22, 2008, 23:27:40 poslijepodne »
Nannorrhops ritchiana mi je počela klijati nakon nešto manje od dva mjeseca u zemlji. Vjerojatno bi mogla i brže da sam joj mogao osigurati idealnu temperaturu. Imao sam otprilike konstantnih 25 stupnjeva, pretpostavljam da bi koji stupanj više ubrzao stvar.

Proklijalo semenje sa korenom od 2-5cm prebaci u posebne, velike i duboke posude, u kvalitetnu zemlju (uprkos cinjenici da poticu iz pustinje, izgleda da im peskovita zemlja usporava rast). Sa Nannorrhopsom moras da se obuzdas i da ih zalivas veoma malo (3-4 puta manje nego ostale palme) dok ne niknu.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #494 u: Rujna 23, 2008, 11:06:33 prijepodne »
Klijavost sjemena!

2 godine staro dobor suho ubrano sjeme Trahy fortunei, drzano u prozirnoj vrecici, u tamnom, proklijalo je
za otprilike 30 dana (zadnjih 30 dana) vani u vrtu u relativno vlaznoj ilovaci, ona teska bijela zemlja!
Temp. je nocu bila oko 10C danju do 20-23C!

Cisto za info!