Autor Tema: Tehnike klijanja - "germination"  (Posjeta: 288439 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Tehnike klijanja - "germination"
« Odgovori #585 u: Studenoga 16, 2008, 17:06:10 poslijepodne »
Pa je to stoji, ne trebaju sada one neki specijalni tretman od ostalih palmi pri klijanju, ali se razlikuju po nekim potrebama a i duljina klijanja ih po meni čine zahtjevnijima jer što je duži period klijanja tada raste i opasnost od raznih problema koji mogu nastati pri klijanju (gljivice i slično...)

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #586 u: Studenoga 16, 2008, 18:46:58 poslijepodne »
Pa je to stoji, ne trebaju sada one neki specijalni tretman od ostalih palmi pri klijanju, ali se razlikuju po nekim potrebama a i duljina klijanja ih po meni čine zahtjevnijima jer što je duži period klijanja tada raste i opasnost od raznih problema koji mogu nastati pri klijanju (gljivice i slično...)

Ovo posljednje potvrđujem. Ja sam upravo s gljivicama imao problema kod naklijavanja Brahea armate nakon poprilično mjeseci provedenih u zemlji
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #587 u: Studenoga 16, 2008, 19:00:23 poslijepodne »
meni su sjemenke brahee armate provele 6 mjeseci u zemlji (prve počele klijat nakon 3 mjeseca) i nisam imao problema sa gljivicama u nijednom trenu.
Prvenstveno treba pazit na vlagu... u svakom slučaju.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #588 u: Studenoga 16, 2008, 19:06:08 poslijepodne »
Kod mene je problem nastao upravo zbog vlage, jer sam nakon nekog vremena počeo više vlažiti zemlju misleći ubrzati stvar. Nedugo nakon klijanja mi je i jedini primjerak propao, vrlo vjerojatno da je već bio dobio gljivice u postupku naklijavanja  :icon_neutral:

Offline Dzigi_Bau

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #589 u: Studenoga 18, 2008, 15:25:55 poslijepodne »
bas sam razmisljao da bi bilo super da imamo i ovu temu... moja tehnika se satoji u tome da na dnu plasticne case stavim malo vate(pamuka)i navlazim, i preko toga semenke , i casu zatvorim celofanom, zatim sve to stavim na radijator. klijanje krece za max 20 dana.. leti, semenke stavim u zip lock kesice, sa vlaznim pamukom, i na terasu da se "krchka"..hehe..i uvek je klijavost 100% :thumb_up:

koju biste tehniku preporucili za naklijavanje lepezastih palmi(washingtonia, trahikarpus, i td.), i da li im treba duboka saksija kao feniksu??? misli..

pa za sada imam iskustva samo sa kanarkama i phoenix dactylifera...

A da li za svo to vreme ponekad dolijes vode na vatu ili ona svo vreme drzi vlagu?

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #590 u: Studenoga 18, 2008, 15:34:15 poslijepodne »
Pretpostavljam da ne treba dodatno vlažiti ako je posuda prekrivena celofanom. Ja također prekrivam posude u kojima naklijavam palme folijom i nemam potrebe za dolijevanjem vode

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #591 u: Studenoga 18, 2008, 15:57:43 poslijepodne »
Pa ustvari najbolje su zip vrećice i posude sa poklopcima di nema potrebe za dodatnim vlaženjem, evo mog klijališta na uzoru na Pivijevo. Jedna lampa u starom ormariću i temperature su od 31-36°C. Tu i tamo otvorim, proluftam, isto tako i sjeme u posudama proluftavam svakih 4-5 dana...

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #592 u: Studenoga 18, 2008, 16:00:03 poslijepodne »
Bravo!
Tako je konstantna temperatura koja je potrebna, a sjeme nije na direktnom izvoru topline (peč...) nego ima više manje jednaku temperaturu oko cijele posude.

Offline Dzigi_Bau

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #593 u: Studenoga 18, 2008, 16:52:46 poslijepodne »
Nemam uslove da tako isklijavam kao sto ti Veruda radis... bar za sad. Stavio sam ih na vlaznu vatu u casu pa na sporet koji daje oko 45C odozdo. Cujemo se za 20tak dan posto se nadam da ce do tad da proklija. Hvlaa svima :icon_mrhappy:
Ovo su druge case, nije ona u koju sam stavio sa fatom nego sam vec imao ovu sliku pa da ne slikam opet. U glavnom, na ovoj resetki stoji
« Zadnja izmjena: Studenoga 18, 2008, 16:54:39 poslijepodne od Dzigi_Bau »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #594 u: Studenoga 24, 2008, 22:59:35 poslijepodne »
Ima li tko osobnog iskustva s naklijavanjem Trachycarpusa wagnerianusa? Ja do sad nikad nisam imao problema s Trachycarpusom fortunei i uglavnom su klijali unutar mjesec dana od stavljanja u zemlju. Ovaj put sam napravio propust što sam sjeme stavio s ostalim vrstama palmi na klijanje gdje se temperatura kreće u varijacijama od 25 do 35 stupnjeva. Znao sma da bi moglo biti zbog toga problema (ali zbog prostora sam ga stavio s ostalima) i doista do sad ništa nije proklijalo. Maknuo sam sjeme T. wagerianusa na mjesto gdje je temperatura konstantna i kreće se oko 22 stupnja pa se nadam da bi moglo ipak biti nešto od ovog sjemena. Ne znam samo je li mu ovaj period od mjesec dana na visokim temperaturama mogao utjecati na slabljenje ili gubitak klijavosti?

Stavljanje T. wagnerianusa na hladnije (između 18 i 20 stupnjeva izmjereno) popravilo je stvar. Onaj period proveden na visokim temperaturama nije u cijelosti uništio klijavost...našao sam za sad dvije sjemenke koje su izbacile klice  :icon_mrhappy:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #595 u: Prosinca 17, 2008, 22:29:08 poslijepodne »
Da li su nekome isklijale sjemenke Butie capitate koje nam je Veruda poslao? Meni nije nijedna klijala, držim ih na bojleru na temperaturi od oko 30C. Prošle zime su mi u tim uvjetima nikle sve W. romuste i većina S. minora ali nijedna Brahea armata. Stvarno ne znam u čemu je problem, uvjeti klijanja mi se čine idealni a i sjeme je prilično svježe.
USDA zone: 7a

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #596 u: Prosinca 17, 2008, 23:05:24 poslijepodne »
Kao što sam već reko meni su brahee klijali bez problema, nakon 3. mjeseca.
Butia isto tako treba dugo vremena. Za butiu po meni čak malo niža temperatura od 30... rađe oko 25.
Ili noćne razlike 30-20.

Ako vama iste brahee iz istih sjemenki nisu klijale dakle zasigurno je problem u uvjetima klijanja.
Sjemenke su bile svježe sa stabla.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #597 u: Prosinca 17, 2008, 23:16:06 poslijepodne »
Kod mene i je dovoljna noćna razlika, po danu je na bojleru oko 30 a noćna temperatura se drži oko 20C. Znam da je za B. armatu potrebna viša temperatura za uspješno klijanje pa mi je stvarno čudno da nisu isklijale na 30C. Znam da Butiji dugo treba ali je već prošlo 3 mjeseca a od klijanja ništa.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #598 u: Prosinca 17, 2008, 23:17:50 poslijepodne »
ne sječam se šta sam pisao po forumu, ali mislim da je moja brahea klijala na 30... a možda je bilo ponekad i 35... ne sječam se više.
Uglavnom trebalo ti je proklijat i na 30 svejedno... a tko će znat zašto ti nije.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #599 u: Prosinca 17, 2008, 23:21:50 poslijepodne »
Baš mi je čudno što Brahea nije proklijala, prvo su sjemenke Washingtonia robuste bile u istoj vrećici s Braheama, dakle u istim uvjetima, i proklijale su sve do jedne, a zatim su sjemenke Sabal minora bile u toj vrećici i velika većina je proklijala. Stvarno ne znam zbog čega niti jedna sjemenka nije proklijala.  :zbunjen: