Ja nebih bila ja da ne komentiram,
ja sam turpijicama za nokte, "obradivala" i datctye i jubee, i jos puno evo cak i Trahya,
ne zbog toga da bih ubrzala klijanje jer je nesto bilo lijeno nego iz ciste i opake radoznalosti,
i toga sto nisam bas strpljiva, i zanimalo me sto ce biti i kako se ponasat kad sam procitala na Njemackom forumu
da ljudi to rade, definitivno se je kod mene pokazalo kao jako pozitivno, sad kojim nacinom tko,
turpijanjem ili totalnim oslobadanjem embria, ali sa sigurnoscu mogu rec da se klijavost turbo ubrzava,
evo ona jedna mini banana njih tri sjemenke sam jako isturpijala, ostale sjemenke nisu ni mrdle dok je jedna od tih 3 banane
sada vec 10 cm!
Moj "Pivi" Phenix ima 50 cm i negdje 5-6 vec podijeljenih, dok ista grupa sjemenki tek razvija podijeljene listove.
Imam takvih primijera jos.....
To da ce palmice kasnije u razvoju moguce je i zaostati, to se vidi tek nakon duzeg vremena to ne znaci da su genetski bolje,
kao sto je rekao dubrovnik, ali u samom startu jako puno znaci, i veoma su velike razlike kada se ide dobivat iz klijanja jer
ono normalnim klijanjem i cekanjem "pozelenis" ili kako ko "posijedis", a ovako se svi prije radujemo!
Pozdrav Frane