Autor Tema: Tehnike klijanja - "germination"  (Posjeta: 287289 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Tehnike klijanja - "germination"
« Odgovori #1185 u: Studenoga 24, 2012, 22:34:51 poslijepodne »
Pa zar se ne vidi očita razlika kod ove varijacije humilisa? O green moundu ne znam puno osim da je prvi primjerak opisan u SAD-u i spominje se uglavnom u stručnoj literaturi specijaliziranoj za palme npr. "Palms Throughout the World": David L. Jones-a

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #1186 u: Studenoga 24, 2012, 22:56:48 poslijepodne »
Taj GM ima srednje lisne segmente koji su duži,jeli u tome njegova razlika ili u obliku habitusa?Ima u Zadru više takvih sličnog habitusa,a ima i nekih koji imaju takve produžene listove.što se tiče raznovrsnosti,trenutno imam bar 20 raznih sorti klijanaca humilisa,naravno to je sjeme sa ženskih primjeraka koji su izgledali potpuno drugačije od uobičajenih humilisa.Još više različitih tipova se može vidjeti među muškom populacijom,uglavnom,gotovo svaji drugi C.humilis,bar tu po Zadru ima neke osobine koje ga čine drugačijim od drugih.Od šest humilisa koji su u mom vrtu,sijani su krajem 80-ih,jedan ima većim dijelom srasle lisne segmente,jedan je dwarf,jedan je više tip rigida,a drugi manje,a samo su dva, ajmo reć, normalna.Slićne razlike se mogu vidjeti kod većine biljaka,stabala,grmlja itd,pa tako ni palme nisu izuzete od te varijabilnosti.Isto se može vidjeti dosta različitih canariensisa,slično se razlike od palme do palme mogu vidjeti i na onim robustama u Bibinjama,jednom sam stavio njihove slike,kod nekih biljaka te razlike su uočljivije a kod nekih manje,ako malo obratite pažnju na neke vrste sigurno će te moći vidjeti da se svaka jedinka bar malo razlikuje.Naravno,riječ je o biljkama niklim iz sjemena,ne o kolonovima odnosno kalemljenim biljkama.I biljke se razlikuju,baš kao i mi.Živjele razlike :sun:
bvb

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #1187 u: Studenoga 25, 2012, 22:27:52 poslijepodne »
Meni se isto čini da je GM.
Postoje definitivno razlike u uvjetima uzgoja, jeli na suncu, hladu, više vode, manje vode..
Ipak velika je među njima raznolikost a i kao takvi se još ne opraše baš dva potpuno ista.

Može se varijetet valjda ustabiliti ako se kontrolirano oprašuju.
Tko zna s kakvim se oprašio ovaj u Rijeci i što će iz toga ispasti.

Inaće negdje na magistrali između Zadra i Murtera često vidim jedan ogroman u privatnom dvorištu.
Drže ga (valjda) na jednom deblu a ima tako ogromnu krošnju da se zapitaš na prvu koja je to vrsta palme uopće.

Tako valjda bude kad se spoje uvjeti i genetika..

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1188 u: Veljače 04, 2013, 00:34:08 prijepodne »
ako neko ima sliku sjemena u zip kesici, pa da postavi da mi bude lakse da ja isto tako uradim     :thumb_up: :thumb_up: :thumb_up:

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1189 u: Veljače 05, 2013, 00:27:17 prijepodne »
treba mi jedna informacija. Da li bi smjelo biti puno vlazno u zip kesici kada sam stavio sjeme unutra na vlaznu vatu. Skoro da je kesica potpuno zamaglila???  :misli:

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1190 u: Veljače 05, 2013, 00:33:06 prijepodne »
Ne treba da ti vata premokra,,,,,,,iscedi visak vode iz vate.......tek kad iscedis visak vode onda stavi seme na nju,,,,,,

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1191 u: Veljače 05, 2013, 00:37:48 prijepodne »
Ne treba da ti vata premokra,,,,,,,iscedi visak vode iz vate.......tek kad iscedis visak vode onda stavi seme na nju,,,,,,
Nije vata premokra iscedio sam svu mogucu vodu iz nje, nego mi je bas vruce u kuhinji >35C. Pa je mozda zbog toga zamaglilo malo.  :misli: :misli: :misli:. ( za semenke sam danas isao ali slabo ista sada ima, bilo je do prije neki dan, ne znam jeli obrano  :icon_sad: :icon_sad: :icon_sad:, imam samo Phoenix dactylifera 13 semenki  :thumb_up:  )  :thumb_up:

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1192 u: Veljače 05, 2013, 00:40:35 prijepodne »
Ok,,,,,,,mora da zamagli,jer je toplo,,,,,.dobro je sto je seme na 35C....brzo ce proklijati,,,,,

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1193 u: Veljače 05, 2013, 00:42:19 prijepodne »
Ok,,,,,,,mora da zamagli,jer je toplo,,,,,.dobro je sto je seme na 35C....brzo ce proklijati,,,,,

Hvala na informacijama AlekLo  :thumb_up:  (sorry sto nije bilo semena, kada bude javljam ti )
« Zadnja izmjena: Veljače 05, 2013, 00:44:03 prijepodne od markotb »

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1194 u: Veljače 05, 2013, 00:47:26 prijepodne »
No problem...... ;)

Offline badboy

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #1195 u: Veljače 11, 2013, 18:48:55 poslijepodne »
Ajde i ovde da napisem na koji sam nacin ja isklijao palmice... :)
Za pocetak u casu sa vodom sam stavio po 4-5 semena sabal minora, butie odorate i chamaedoree radicalis. Casa se nalazila u spoljasnjem filteru od akvarijuma, konstantna temp oko 30 stepeni, uz izmenu vode iz case na svakih 12 sati...
Imao sam viska jedan akvarijum od 20-tak litara, dodao malo vode, stavio poseban grejac koji stoji na 32 stepena. Seme sam nakon 4-5 dana provedenih u plast.casi s vodom (21. februara), prebacio u zip-lock kesice sa mesavinom peska i vermikulita pa u obicnu plast. kesu kako bi sprecio eventualni ulazak vode u zip-lock. Te pl. kese su u akvarijumu, na konstantnoj temp. Za sada ovaj metod daje efekta. Druga dobra strana cele ove price je ta da uvek mogu, na potenciometru grejaca, da nastelujem potrebnu temp, sve u zavisnosti od potreba semena koje isklijavam. U petak sam proveravao seme i video da je klijala jedna s.minor. Danas sam kupio zemlju kako bih posejao isklijala semena i imao sta i da vidim, isklijali su svih 6 s.minora nakon, evo, 20 dana u zip-locku...

Seme sam danas posejao u plasticne case (one vece) preko kojih je samolepljiva folija i smestio ih u jednu drvenu kutiju u kojoj je obicna sijalica... Temp. oko 30 stepeni. Sad mi ostaje da cekam da izadju prvi listovi i da isklija ostatak semena koje je u mom "klijalistu".
Eto, to je neko moje iskustvo sa klijanjem do sada... Znam, raspisao sam se malo vise  :icon_redface:
Pozdrav svima! :icon_mrhappy:

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1196 u: Veljače 11, 2013, 19:44:53 poslijepodne »
Bice dosta palmica.....samo napred,,,,

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1197 u: Veljače 11, 2013, 19:49:49 poslijepodne »
dobra ideja sa akvarijumom imam i ja jednog moram pokušat  :thumb_up:

Offline badboy

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #1198 u: Veljače 11, 2013, 20:21:26 poslijepodne »
@AlekLO: palmica nikad dosta ;)  :thumb_up:
@amelito1: hvala  :cool: Meni se ucinilo kao dobra ideja, upravo zbog mogucnosti preciznog stelovanja temperature, a vec sam imao sve od potrebne opreme, pa sto da stoji i skuplja prasinu  :icon_mrhappy:

Offline badboy

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #1199 u: Veljače 21, 2013, 18:55:55 poslijepodne »
Update :)
Nakon 10 dana s.minor se pojavio iz supstrata :)

A u klijalistu nakon 16 dana proklijala i prva A.Engleri