Posadio sam ukupno 9 datuljinih koštica nakon namakanja od 2 ipo dana i temeljitog čišćenja koštice (ne brušenja

!), 6 u veću prozirnu plastičnu posudu s poklopcem, a 3, svaku posebno u plastične čaše i ispo poklopio. Nisam mogao izdržati i išao sam jučer prčkati po zemlji. Iskopao sam ukupno 5 i od toga su 3 počele klijati! Imaju po 2, 3 mm velik bijeli izboj na sredini sjemenke, nasuprot onog 'žljeba'.
Nadam se da ih na ovaj način nisam oštetio??!
Čini mi se da je u većoj posudi zemlja bila previše vlažna jer je jedna sjemenka koja nije proklijala dobila po sebi kao malo plijesni. U plastičnoj čaši mi se zemlja činila presuha. To mi je najteže odredit jer je ova smjesa za sadnice koju sam kupio nekako mrvičava, puna vlakana i ima u sebi bijelih kuglica (mislim da je to perlit) pa joj je teško opipom i vizualno odredit vlažnost.
Sjemenke su bile zasađene na otprilike 2 cm. Pročitao sam ovdje da treba biti 1-2 cm. Što nije to malo previše? Zar ne bi sjemenka trebala biti odmah ispod površine da stabljika može lagano krenuti prema gore, a korijenje dolje? Kako treba okrenuti datuljinu sjemenku u zemlji? Jel bi bilo dobro da je žlijeb sa strane, tako da i izdanak izađe sa strane, ako iz njega rastu i korijen i stabljika?