Razumijem i lovranpalmov realizam i Verudin optimizam, činjenica je da su razočaranja prilikom gubitka svake biljke velika, ali isto tako je činjenica, kako kaže Veruda, da su danas mogućnosti nabave biljaka i njihovog sjemenja veće nego ikad, a isto tako dostupnost iskustava mnogih ljudi iz različitih krajeva svijeta, njihove pogreške i uspijesi. Na svakom od nas je da odredi granicu koliko će riskirati i eksperimentirati, kakve će tipove zaštita napraviti, što sve ovisi o volji, vremenu i sredstvima. Ne treba biti u tome nerealan, ali ne treba imati ni stav poput jednog člana foruma 7maslina.net, koji je nekim članovima iz Istre rekao: šta sadite masline tamo di ne mogu rasti, kao komentar na smrzavanja koja su oni imali protekle zime. (Kao odgovor na to mogu navesti da je u okolici Vodnjana prošle zime po procjenama struke smrznulo oko 30 tis. od 140 tisuća mladih stabala maslina, ali da Vodnjan svejedno ima nagrada za maslinovo ulje deset puta više od mjesta iz kojega dolazi navedeni gospodin, kao i da naš član Ahmet dobija nagrade za svoje maslinovo ulje na mjestu na kojem su u prošlosti samo rijetki pokušavali sa pojedinim stablama masline).
Drago mi je da na ovom forumu nema tako prepotentnih članova i da su svi entuzijasti, s dozom realizma, i da dijele svoja iskustva i znanja.
Ovo je bio veliki off, a što se tiče teme, ipak je prva trećina, odnosno polovica siječnja statistički najhladniji dio godine, i opet se ne događa ništa ekstremno, samo smo mi malo razmaženi pod dojmom ovih neobično toplih dana, kao i stalnih priča o globalnom zatopljenju. Izdržat ćemo mi i ovo, a na proljeće ide sadnja

.