Da, i kod mene isto, nažalost...
Za jedno tjedan dana dolazi nam opet hladniji dani...još je rano reći koliko, ali temperature će opet pasti podosta....
Obratimo pozornost na datum mog posta, čisto reda radi i usporedi ga sa postom od Seduma dva dana kasnije.
Pratim meteorologiju ima skoro deset godina po internetu, član sam udruga itd... i mislim da imam tri ćuke u glavi da znam da prognozu dulju od 5-6 dana davati sa sigurnošću većom od 20% ne smije dati, pogotovo ne u zimskom razdoblju. Talijane ne pratim jer oni također pojima nemaju te su puni senzacionalnih prognoza koje veze sa mozgom nemaju, o Rusima ne bi. Ali jako dobro znam da američki i europski modeli jako dobro gađaju ova naša područaj i to do spomentug 5-6 dana, nakon toga je lutrija jer se još nigdje nije došlo do stupnja tog meteorološkog razvoja, nigdje...
Oko frustracije i selidbe na jug, drago mi je da ti nisi frustriran najavom dolaska minusa u naše sjeverne krajeve i da to doživljavaš uz lagani osmijeh dok ispijaš kavicu negdje na verandi čitajući novine. Meni, moram priznat nije svejedno, ipak se tu radi o biljkama i mom trudu kojeg sam uložio i svaki puta kada izgubim neku biljku nema tužnijeg čovjeka u okolici od mene. Puno više me privlače južniji krajevi jer su mogućnosti puno veće a frustracije puno manje, sasvim jednostavno i logično razmišljanje i to pogotovo ako se ima gdje. Možda ne sutra ili prekosutra, ali jednog dana hoću.
Većinu tih vrsta, znaš i sam, je već netko daavno prije nas pokušavao po cijelom Jadranu, pa su nestale iz ovog ili onog razloga.
U današnje vrijeme interneta i mogućnosti nabavke novih vrsta palmi kao nikada do sada ova tvrdnja je pomalo ajmo reći zastarijela. Ajde mi reci, tko je ikada pokušao za nekom Parajubaeom, sa nekim Butiagrusom, nekim Phoenixom a da niej kanarka ili prava datulja...
Ima toliko mogućnosti i to pogotovo u ovim krajevima gdje se botanika, vrtlarstvo uvijek smatralo nečim potpuno nebitnim, graničnim, tradicionalnim da ne kažem dosadnim i pomalo čudnim, zar ne?