i ovdje kod mene u visnjevcu je odapeo jedan veliki trachy visine oko 2.5 metara. godinama je bio u bacvi i preko zime su ga samo sklonili pod natkrivenu terasu u prizemlju, i nikad mu nista nije bilo,da je smrzo il sta. prosle godine su ga posadili u zemlju, 5 metara dalje od te terase, al na otvorenom, i crko je. lisce su bili povezali i omotali crnim vrecama za smece od najlona - uzrok smrti.
na dosta stranih foruma sam vidio da za velike trachye kao jedinu zastitu stave samo suncobran uz deblo palme tako da snjeg i kisa ne padaju direktno u "srce palme". neki se donji listovi malo ko osuse, al svi prezive tako, x godina. jedno od mojih zapazanja.
onaj cudni trachy isto u mojoj ulici koji nikada nije sticen,i svake godine doda novi izdanak uz samo deblo palme, radi se o trachyu pa mi je zato cudno sto daje izboje postrance kao npr chamaerops humillis,ali vise uspravno nego postrani, je ove godine isto izgleda otpjevao. ni jedan novi list mu nije narasto,samo 2 velika debla s jednim malim isto uz,i jedno 2 do 3 lista koja su napola srezani jer su bili suhi.mozda iduce godine krene??

poslje ove zime kako je izgledao i tako jos i sad izgleda

a evo i slika te terase tog velikog di je pod njom godinama prezimljavao bez problema, i di su ga posadili u zemlju par koraka dalje na otvoreno,i prve zime na tom mjestu je okinuo. steta.