marina
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« : Siječanj 18, 2010, 01:05:11 » |
|
Nigdje na forumu nisam našla Jasmin,a to mi je ostalo u sječanju iz Vodica,stajao je pored palme i cvjetao bijelim cvjetićima,a tek mirisao.Našla sam nešto ali to su bili neki niski,kao puzavci a ovo što sam ja vidila kao malo drvenasto stablo visine cca 1.5m.Pa eto ako netko zna nešto neka mi da savjet o uzgoju i naravno nabavki. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
mladenka
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #1 : Siječanj 18, 2010, 15:20:57 » |
|
E ovaj puzavac je pravi jasmin a drvenasti je lažni ili pajasmin.Spada u porodicu maslina.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
marina
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #2 : Siječanj 18, 2010, 16:15:50 » |
|
ne razumijem "e ovaj puzavac" jel trebala biti neka slika ili uspoređuješ sa nećim iz foruma što nisam vidjela?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
mladenka
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #3 : Siječanj 18, 2010, 17:00:25 » |
|
Pa to dušo što si vidjela kao puzavac,ima bijele sitne cvijetiće i jako miriše je pravi jasmin . Evo jedna slikica  Ovaj pravi jasmin uzgajam u tegli(ovo nije slika moga)i nije zahtjevan za uzgoj,mada ga zimi štitim od smrzavanja.Prodaje se u svim većim rasadnicima.
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Siječanj 18, 2010, 17:05:00 mladenka »
|
Evidentirano
|
|
|
|
marina
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #4 : Siječanj 18, 2010, 19:05:19 » |
|
Na žalost nije to,ovaj je imao stablo kao Jorgovan ili tako nešto.Ipak hvala nešto sam naućila.Dali znaš kako uspjeva na kontinentalnom dijelu?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
akaranus
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #5 : Siječanj 18, 2010, 19:43:43 » |
|
marina ja ga imam donila ga neka žena nekoj ženi..... iz bosne znači uspijeva u unutrašnjosti, nije da ga baš gledam i zalivam a raste već 5-6 godina lako se primi sa grančicom koja ima malo žile ako ti je baš napet iščupaću ti jednu granu...... ili dođi vamo i čupaj i nosi sve i tako će tu ić neka palma 
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Siječanj 18, 2010, 19:47:07 akaranus »
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #6 : Siječanj 18, 2010, 19:55:06 » |
|
čupaj i nosi sve i tako će tu ić neka palma  To je to 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
više sadit, manje razmišljat
|
|
|
marina
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #7 : Siječanj 18, 2010, 20:52:12 » |
|
 jel ovako
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
akaranus
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #8 : Siječanj 18, 2010, 22:09:35 » |
|
baš tako nosi, je lip i miriše ali ni blizu ne daje količinu cvijeta kao ovaj gore na slici kojih imam 5-6 komada, daje malo cvijetova koji doduše slično mirišu kao i jasmin penjačica a k tome je listopadan za razliku od penjačice jasmina......
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
nina
Washingtonia
|
 |
« Odgovor #9 : Svibanj 19, 2010, 16:04:44 » |
|
Ja znam za tri biljke koje ovdje sve zovu jasmin: jasminum officinalis, penjacica, zimzelen, cvate cijelo ljeto, bijel jasminum polianthum, penjacica, zimzelen, cvate u proljece i jesen, veoma obilno, pupoljak mu je roz a cvijet bijel, tako da je utisak rozikasto bijel
Ova dva su listom skoro ista. trachelospermum jasminoides, penjacica, sporije raste od ova dva gore, list ima skroz drugaciji, debeo i sjajan, cvate u proljece, sada, zimzelen.
Sva tri su jako mirisava, i odlicne penjacice za Dalmaciju. Prva dva se lagano razmnozavaju, ovaj treci malo teze.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Liliput
ex. larisa
Brahea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #10 : Svibanj 30, 2011, 17:42:58 » |
|
Ja imam taj trachelospermum jasminoides, poznat i pod imenom rhyncospermum jasminoides. Nije pretjerano brza penjačica. Njih 7 sam posadila pred 2 godine i nisu nešto ni cvjetali ni rasli, a ove su godine doslovno poludjeli...   Uploaded with ImageShack.us
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Liliput
ex. larisa
Brahea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #11 : Svibanj 30, 2011, 17:48:56 » |
|
U Selcima kraj Crikvenice sam vidjela predivne jasmine...nisu ni približno dobri na slikama kao uživo!  Već su formirani u stablo, znači da imaju godina i godina!   Uploaded with ImageShack.us
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Svibanj 30, 2011, 17:49:09 larisa »
|
Evidentirano
|
|
|
|
|