Palmapedia.com  
Svibanj 23, 2012, 02:40:57 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Traži Prijava Registracija  
 Str: 1 ... 4 5 [6]
  Ispis  
Autor Tema: Kaktusi  (Posjeta: 9361 )
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
Palma
Washingtonia
*

Spol: Ženski

« Odgovor #75 : Lipanj 21, 2008, 22:35:50 »

Imam negdje u arhivi nekoliko slika tih vinograda na Visu! Samo tko bi to sad nasao?!

Goli kamen... Stvarno su ljudi nekad bili jako vrijedni kada su bili u stanju "ukrotiti" kamen i na njemu nesto uzgojiti! Svaka cast!  klanjase

Sto se tice opuncije, i na sjevernojadranskim otocima samoniklo raste. Npr. na malom otocicu Prvicu blizu Golog otoka citava je kolonija tih kaktusa. Mislio bi covjek da na onoj buri nista ne moze uspjeti. Ja sam se godinama trudila razmnoziti opunciju oko kuce, cak imam nekoliko izdanaka koji su prezivjeli vec dvije zime, ali sve je to nekako slabasno, za razliku od tih samoniklih o kojima nitko ne brine.

Da li je netko od vas probao jesti plodove tog kaktusa? Navodno su fini i jestivi.
Evidentirano

Palma
palmofan
Jubaea
*

Spol: Muški

« Odgovor #76 : Lipanj 22, 2008, 22:10:41 »

Ja sam jeo plodove te opuncije, okus nije bio loš ali nije bio ni nešto posebno dobar.
Evidentirano

USDA zone: 7a
Pivi
Administrator

« Odgovor #77 : Lipanj 22, 2008, 22:11:58 »

jeo sam. davno. u zadnje vrijeme nisam (vidiš mogo bi...) tako da sam već i zaboravio kakav okus ima.
Ali tad mi se svidilo
Evidentirano

više sadit, manje razmišljat
serdo
Washingtonia
*

« Odgovor #78 : Lipanj 22, 2008, 22:38:28 »

ono što znam jestivi su samo opuntia indica ( talijanski - fico d'india ili ti - indijska smokva) ima ih dvije vrste žuti plodovi i tamnocrveni ,jako su ukusni i okus sličan na smokvi (odakle im je i ime). Na jugu Italije, sjeverna Afrika, Španjolska i Bliski istok, uzgajaju se plantažno za tržište, a sade se kao živica (neprobojna) uz zidove i sl. U skupinama mogu narasti do dva tri metra.
Evidentirano
serdo
Washingtonia
*

« Odgovor #79 : Lipanj 22, 2008, 22:40:49 »

prije nekoliko godina bio sam na jugu italije, otkinuo nekoliko listova te ih posadio u vrt, za sada dobro napreduju te izgleda da će ove godine prvi puta procvjetati, a na jesen se nadam da će biti i plodova.
Evidentirano
serdo
Washingtonia
*

« Odgovor #80 : Lipanj 23, 2008, 22:10:08 »

evo malo rascvetanih kaktusa
« Zadnja izmjena: Lipanj 23, 2008, 22:12:32 Pivi » Evidentirano
 Str: 1 ... 4 5 [6]
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!