zdravo svima,
u januaru sam dobio na poklon dvadesetak godina staru kanarku koju su morali ukloniti iz jednog dvorišta zbog građevinskih radova. iako to nije bilo baš najbolje vrijeme za presađivanje morala je tada biti presađena. bager je izvadio palmu sa kompletnim korijenjem, pažljivo sam je transportovao i nakon nekoliko sati usadio sam je uz pomoć dizalice u pripremljenu rupu. otkinuo sam nekoliko grana koje su bile oštećene prilikom presađivanja i transporta, a žile korijena skratio na dužinu 70-100 cm i raširio ih unutar rupe prilikom sađenja. zemlju sam izmiješao sitnim pijeskom i stajskim đubrivom. palma je dobro podijela prva dva zimska mjeseca koji su bili relativno blagi, noćne temperature tokom februara i marta nisu padale ispod -3, ali nevolje počinju nakon snažnog vjetra koji je danima duvao. u toku jedne noći palma se nakrivila zbog silnog udara vjetra i još nestabilizovanog terena i korijenja da sam je morao sajlama natezati i vraćati u vertikalu... a onda su sve grane počele da se suše. čak i one mlade koje su bile tek u nasatanku. neke sam i otkinuo smatrajući da će se palma tako lakše oporaviti. pošto nemam dovoljno iskustva sa ovom plemenitom biljkom molim vas da mi date neki savjet u vezi sa onim što treba preduzeti kako bi se kanarka regenerisala.
pozdrav iz podgorice