po meni dva su osnovna razloga jedan je taj da sve palme zone 9b i naviše ako dođu u naš rasadnik i samo jednu zimu prezime a bilo je oko nule i ispod takva palma koja nikad u prirodi ne bi vidjela minus na korjenu doživi takvo oštećenje korjena da možda ostane živa ali takva biljka nikad više ne dođe sebi, imam nekoliko primjera u svom vrtu sa biljkama koje sam uzea nakon zime a vidile su minus u pitaru stoje smrznute u vremenu i prostoru a mislim da ih je uzima u mbm u proljeće, druga stvar je problem naše klime tj odgovor bismarckie na dugotrajniju srednju prenisku temperaturu i količinu vlage za nju, mislim da je taj period toliko izmori i isisa život i snagu iz nje da ona u sljedećoj sezoni rasta ne može napravit toliko lisne mase pa počinje degradacija koja kroz nekoiko godina uništi palmu, tj prve godine imaš par listova, dođe zima oslabi je izgubiš koji list pa sljedeće ,godine imaš tek list i onda treće godine više nema snage ni za list, ako je hladnija zima kao ona 2012 primjetio sam da početkom vegetacije osuši svo lišće i ostane samo koplje kad krene život u njoj, to znači da svu snagu i mikroelemente iz starih listova da u novi rast jer zimi nije mogla skupit dovoljno da ga započne, loš je znak i ako ti rasvtara koplje usred zime jer to isto znači da joj fali hrane pa pokušava otvorit novi list da dobije više,ja imam 4 manje od toga jedna je 4 godine u zemlji, 3 su tri godine, u svo to vrijeme samo jedna tek pokaziva znakove nekog uspostavljanja ostale 3 u tri godine mislim da su dale 3-4 lista i isto toliko izgubile znači stoje, i to uz štičenje od minusa i vlage zimi, obilato gnjojenje i davanje željeza i sad ljeti i svako 2 dana od 30-50l vode, sad zamisli da mi od zime izgube tih par listova sa ovim tempom to bi bia kraj palme, velika je zasad ok i izbacuje 4 koplja i mislim da je presudno za pokušat sa bismarckiom u nas da bude što veća da kao veći organizam amortizira utjecaj niske prosječne temperature te se uspostavi pa da u sezoni rasta opet uspije izbacit puni set listova, totova je pokazatelj da ipak može i odmalena, one u dubrovniku su dobro krenile, imam informacije od prike talijana u zoni 9b da se isto mučila godinama a da sad izbaciva 6-8 listova po sezoni i u onog grka je fantastična tako treba pokušavat samo bih ti savjetova obavezno da joj složiš platenik prve dvije zime i dogrijavaš je po potrebi i zaštitiš tako i od vlage....