to je tema ne virujem nikome ništa, šta sve onaj kostas ima osjetljivo u vrtu nema šanse da je ima -4, da bi mu ja kaštelanskih -4 pa ne bi više ništa ima u vrtlu 
Osjetljivo je relativan pojam. Što je osjetljivo recimo u Splitu, Kaštelima itd, nije nužno i na Palmižani, Dubrovniku ili u Grčkoj kod Kostasa.

Slažem se da puno toga igra ulogu. Tlo, voda, vjetar, broj sunčanih sati, nadmorska visina, ravnica ili brežuljak, pa i Zemljopisna širina.

Kostas ima obilje vode ( njegovo mjesto leži na podzemnim vodama ), ali njegova klima je i dalje mediteranska ( ljeta su sušna ).
Kod mene u Trstenu također ima obilje vode. Jer se u Trstenu nalaze možda najveće zalihe podzemnih voda u cijelom Dubrovačkom području. Trsteno je nekoć bilo prekriveno Trstikom ( po kojoj je dobilo ime ), voda izvire posvuda.
Zato je i osnovano od strane Rimljana prije više od 1500 godina baš tu, zbog vode ( jedno od najstarijih naselja u ovom području ).
Tako da egzote ovdje imaju prednost obilja vode.
Tako kod mene uspjevaju neke jako osjetljive biljke. Charmodorea elegans ( USDA 10a ) već 9 godina ( možda i više ), prvih nekoliko u pitaru vani, zadnjih 5 u zemlji. Imao sam i klijanac Dypsis lutescensa 4 godine u pitaru vani, dok ga nije ubilo ljeto ( zaboravio ga zaljevati pa požutio i osušio se, tada još nisam toliko bio zainteresiran za palme

, pa ga nisam pazio ).
Osjetljive bugenvile zone 10a, također su već skoro 10 godina kod mene vani. Schefflere također ovdje rastu vani. U nekim Trstenskim privatnim vrtovima su već ogromne, rastu skupa sa fikusima. Zatim avokado koji raste bez oroblema ovdje.
Phoenix roebelinii rastu u vrtovima ovdje. Klima je blaga ovdje. Da bi se to iskusilo, treba se doći ovdje u đir usred zime, ne samo ljeti. Ljusi na sjevera koji se naseljavaju ovdje, uvjek se iznenade našom zimom ( iz nekog razloga sjevernjaci uvjek misle da je ovdje hladnije nego što zapravo jest ).