Autor Tema: Prijedlozi: sadnja Dubai  (Posjeta: 18112 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Prijedlozi: sadnja Dubai
« Odgovori #30 u: Listopada 28, 2007, 19:07:00 poslijepodne »
Ma da palmofan u pravu si.
Mislim, neću ići toliko daleko (dobro, ovdje tolika krajnost nebi bila ni potrebna, eventualno je ograditi u najlon - mini plastenik zimi bilo bi dovoljno) ali šta kad palma naraste?
Istina zato sam i nabavio da probam. Ja ću je štiti dok je manja i dok budem mogo. Napravit ću kad bude vrijeme jednostavni prijenosti "plastenik" koji ću zimi samo staviti preko nje odzgo...naravno sa mogučnošću otvaranja kad je toplo. A kad poraste šta joj bog da  :wink:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #31 u: Listopada 28, 2007, 20:20:32 poslijepodne »
Bas mi se ne svidjaju ove phoenix dactylifere u Dubaiu ovako osisane!!!   :thumb_down: Zasto to??? Zar ne mogu da imaju "normalnu" krosnju? Ovako mi izgledaju kao dzinovski persun  :vidiga: :vidiga: :vidiga:
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline tasana

• Phoenix
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #32 u: Listopada 28, 2007, 21:29:36 poslijepodne »
 :rofl: a i tom persunu su ocupani stari listovi, ali vidis li kako ima je sve cisto, cak deluje sterilno, pa su valjda zato i palme "doterali u red"

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #33 u: Listopada 29, 2007, 05:59:34 prijepodne »
Bas mi se ne svidjaju ove phoenix dactylifere u Dubaiu ovako osisane!!!   :thumb_down: Zasto to??? Zar ne mogu da imaju "normalnu" krosnju? Ovako mi izgledaju kao dzinovski persun  :vidiga: :vidiga: :vidiga:

Tako se sredjuju za presadjivanje, da se poveca sansa da prezive, jer lisce ipak gubi vodu a koren ako je ostecen ne moze da postigne da izvuce dovoljno vode iz zemlje... Ako P. dactylifera ovako izgleda, to znaci da je skoro presadjivana, nista vise. Ako se primi na tom mestu, nece joj tako seci listove, ne boj se.  :wink:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Phoenix

• Gost
« Odgovori #34 u: Listopada 29, 2007, 07:25:09 prijepodne »
Tako je,

Ove su palme posadjene pre 4 meseca i tek sada su im "odvijeni" listovi - grane (pre presadjivanja se seku starije grane i cela se krosnja zamotava u jutane dzakove - tako se transportuje i tek kada deluje da se primilo drvo - krosnja se odmotava. To se upravo desilo tamo pre nedelju dana i sad se pusta da se grane polako "spuste" i oforme karakteristicnu krosnju.

Nazalost - ovde se cesto desava da palma "prezivi" nekako dok se to ne desi i onda - kao po komandi - kad najlepse izgleda, pocne venuti. Kao da je sva energija iscrpljena na ukorenjavanje i odjednom - nema vise . . . .

A kad ih presadjuju - previse istrimuju koren, palme na kamionima skoro da ni nemaju koren . . .

Evo primera kako to izgleda kad se divljacki radi bez ikakvih mera predostroznosti . . .

« Zadnja izmjena: Listopada 29, 2007, 07:53:28 prijepodne od Veruda »

Phoenix

• Gost
« Odgovori #35 u: Listopada 29, 2007, 07:32:11 prijepodne »
Istina zato sam i nabavio da probam. Ja ću je štiti dok je manja i dok budem mogo. Napravit ću kad bude vrijeme jednostavni prijenosti "plastenik" koji ću zimi samo staviti preko nje odzgo...naravno sa mogučnošću otvaranja kad je toplo. A kad poraste šta joj bog da  :wink:

Ja sam na Novom Zelandu stitila sve moje osetljive biljke sa vrlo jednostavnim "fisecima" koje sam pravila od drveta i najlona, to sam stavljala odozgo, na svaku bilku posebno, jer nisu sve osetljive biljke bile grupisane na jednom mestu vec po celoj basti - bitno je samo da sacuvas "novi rast", sve ostalo tesko da ce izmrznuti na tvojoj klimi :icon_neutral:

P.S. izvinjavam se za prethodni post - sledeci put cu smanjiti sliku

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #36 u: Listopada 29, 2007, 07:55:32 prijepodne »
Nema frke, slika smanjena.

Kratitit palmi korijen je isto ko i da je se baci u smeće, to je problem što ljudi nemaju znaje niti ih ne zanima. Slično je i kod nas, nažalost :icon_sad:

Phoenix

• Gost
« Odgovori #37 u: Listopada 29, 2007, 08:26:43 prijepodne »
Hvala za ispravku Veruda,

Pa eto pogledaj sliku izbliza - vidi se malo koren pozadi - to je to - oni ga saseku kako njima odgovara jer se tako najlakse vadi, a onda naravno moraju da se seku i starije grane, jer koren koji ih je hranio - vise ne postoji . . . i tako u krug . . .

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #38 u: Listopada 29, 2007, 10:20:22 prijepodne »
Ja sam na Novom Zelandu stitila sve moje osetljive biljke sa vrlo jednostavnim "fisecima" koje sam pravila od drveta i najlona, to sam stavljala odozgo, na svaku bilku posebno, jer nisu sve osetljive biljke bile grupisane na jednom mestu vec po celoj basti - bitno je samo da sacuvas "novi rast", sve ostalo tesko da ce izmrznuti na tvojoj klimi :icon_neutral:

Shvačam te ja. Dalmacija ima blagu klimu, pogotovo još otoci.
Ali roystonea je ipak palma koja zimi zahtjeva nešto toplije, ali to ne znaći da ne treba probati (iako su neki već probali - nažalost neuspješno).
Šta misliš točno pod ovim "bitno je samo da sacuvas "novi rast", sve ostalo tesko da ce izmrznuti na tvojoj klimi"?
Novi rast?
Sve ostalo?

:wink:

Phoenix

• Gost
« Odgovori #39 u: Listopada 29, 2007, 10:55:37 prijepodne »
Pa bitno ti je da ne izmrznu pupoljci koji se preko zime pripremaju da izbiju u prolece "novi rast" - u ovom slucaju - novi listovi palme - znaci "sve ostalo" su delovi biljke koji su vec jednu zimu prezimeli ili su grane koje su izisle u prolece i do zime imale vremena da ojacaju, to nebi trebalo da mrzne, kad nije meni na -6'C. tebi je bitno da sacuvas mlade grane koje jos ni ne vidis da ce izbiti, jer ako one smrznu - onda ti ze pomera ciklus i u prolece biljka umesto da tera mlade listove - mora prvo da leci rane pa tek onda da tera dalje, a samim tim joj je oslabljen imuni sistem za sledecu zimu jer je sva energija otisla na "popravku".

Zasto jednostavno ne ostavis bas tu palmu u saksiji - dok god mozes - pre no sto je posadis vani da ojaca - mozda joj posle nece ni trebati zastita . . .

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #40 u: Listopada 29, 2007, 11:09:47 prijepodne »
Shvačam te sad šta hočeš reći.
Nisam te shvačao dali misliš na nove palmice koje tek rastu (a te mi ne rastu vani) ili na nove listove. Sad je ok.

Neću ja roystoneu odma stavljati vani, naravno.
Tek sam dobio sjemenke i stavio ih klijati... proći će jedno 2-3 godine prije nego palmu stavim u zemlju.
A naravno pokoji primjerak ostavim i duže u tegli pa kad stvarno poraste onda ga stavim vani.
To je šta se tiće roystonee i još pokoje "osjetljive" palme koje ću nabaviti.
Drugo je sve više manje sigurno tako da će druge već za godinu ipo (ono tamo proljeće) direkntno u vrt.
Sve zavisi o situaciji...vidit ću (razmišljat) u koracima.  :wink:

Ovih -6 o kojima govoriš, gdje je to bilo i sa kojom palmom?

Phoenix

• Gost
« Odgovori #41 u: Listopada 29, 2007, 11:28:37 prijepodne »
Ovu smo palmu presadili na NZ - takvu veliku, ovo je slika nakon 2 sedmice od presadjivanja, ali smo se mi bas potrudili da se to uradi kako treba - bila je skroz ugusena medju ostalim drvecem - sad ce se lepo razvijati . . .

Ovaj sam rhododendron morala spasavati zimi - jer je tropical veriety, ali nije bilo problema . . .

samo sam ga pokrivala . . .

« Zadnja izmjena: Listopada 29, 2007, 11:41:54 prijepodne od Pivi »

Phoenix

• Gost
« Odgovori #42 u: Listopada 29, 2007, 11:37:18 prijepodne »
To -6 je bilo na Novom Zelandu na velikoj vlagi i obilnim kisama, ali ja sa palmama nisam imala problema - samo sa tim rhodondendronom sa slike - doduse ni sa njim, nego sam unapred iz predostroznosti stitila ....

Palma sa slike - imali smo i puno malih - rastu kao korov iz semena odasvuda i izgleda im nista zimi nije smetao ni onaj vetar, ni vodurina - nista . . . uzivaju . . .

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #43 u: Listopada 29, 2007, 12:16:20 poslijepodne »
To je Trachycarpus fortunei otporan je na puno niže temperature od -6°C :wink:

Na 2. slici imaš neku Cyathea-u /drvoliku paprat/, znaš li možda o kojoj se vrsti radi?

Phoenix

• Gost
« Odgovori #44 u: Listopada 29, 2007, 12:40:11 poslijepodne »
To je Silver Fern jos se popularno naziva Ponga, a inace je lat. naziv Cyathea dealbata - nacionalni simbol NZ

"The silver fern is a national symbol of New Zealand. The leaves of this tree fern have silver undersides which are reflective of moonlight, making a night hike through New Zealand forests a very unique experience."