Palmapedia.com  
Svibanj 23, 2012, 18:27:49 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Traži Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Euterpe oleracea  (Posjeta: 337 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
palmofan
Jubaea
*

Spol: Muški

« : Svibanj 01, 2011, 21:49:20 »

Čudi me da se nitko dosad nije sjetio otvoriti temu o ovoj ekonomski sve važnijoj vrsti palme.
Euterpe oleracea ili acai je ekonomski najvažnija vrsta iz roda Euterpe i uzgaja se zbog plodova i srca palme, koji imaju ljekovita svojstva. Plod ove palme je jestiv i konzumira se kao piće, slatkiš ili sladoled. na svakih 100 grama sok ploda sadrži 52.2 g ugljikohidrata, 44.2 vlakana, 32.5 grama masti, 260mg kalcija, 4.4 mg željeza, 1002 U vitamina A i manje količine vitamina C, kao aspartična kiselina ili glutamična kiselina i još 319g antocianina i ostali antioksidansa pa je to voće koje je najbogatije antioksidansima. Najpoznatija je po svom srcu palme koje se koristi u salatama, njezine plodove također jedu i ptice, a sjemenke i neke ribe. Pripisuju mu se ljekovita svojstva, prema studiji Floridskog sveučilišta izazvao je samouništenje u 86% leukemičnih stanica. U SAD se koristi kao suplement hrani u obliku karamela, soka, cijelog ploda ili šumećih tableta i dobar je u sprečavanju diabetesa.

Evidentirano

USDA zone: 7a
Yonex
Global Moderator

Email
« Odgovor #1 : Svibanj 01, 2011, 21:59:55 »

Citao sam bas neki dan o njoj kao i o Elaeis oleiferi i Elaeis guineensis(koja sa kokosom spada u 2 najznacajnije vrste palmi za nas), isto 2 ekonomski vazne palme... Mogli bismo da otvorimo podforum o tim ekonomski vaznim palmama.  Imali bi svasta da stavimo.  sun
Evidentirano

BΔΞ
branimir
Global Moderator

« Odgovor #2 : Svibanj 02, 2011, 21:17:46 »

Nažalost spada u usda zonu 10a što bi se možda provuklo na zaštićenim položajima na najtoplijim djelovima jadrana ali vrlo upitno.
Na istim mjestima bi više šanse imao Euterpe edulis.
Evidentirano
marko123
Washingtonia
*

« Odgovor #3 : Travanj 29, 2012, 10:23:27 »

Evo meni je prije 4 dana stiglo sjeme iz RPS-a, stavio sam ih u vlažan perlit i zatvorio. Nadam se da će niknuti! :)
I je li itko imao iskustva s klijanjem? Čuo sam da bi temperatura trebala biti ~30°C, a kod mene je tek 25°C. Je li bi to moglo biti od kritične važnosti, ili će to samo usporiti klijanje?
Evidentirano
Veruda
Administrator

« Odgovor #4 : Travanj 29, 2012, 10:25:38 »

Neće, mislim da nije kritično. Samo ne pretjeruj sa vlagom u supstratu.
Evidentirano

marko123
Washingtonia
*

« Odgovor #5 : Travanj 29, 2012, 11:11:24 »

Super sretan
Mislim da s vlagom ne bi trebalo biti problema, sav sam višak iscijedio.  icon_mrhappy
« Zadnja izmjena: Travanj 29, 2012, 11:33:09 marko123 » Evidentirano
 Str: [1]
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!