Mislim da jos jedan faktot drzavnih mjerenja ne ide u ruku. Temperatura koju drzavna mjerenja vode odnosi se na 2m visine. Temperatura na 5cm tla je uvijek niza, najmanje za jedan stepen, najcesce 2-3 stepena. Tako ako je u Db bilo -2*C, na 5cm tla je vjerovatno bilo -4 stepena...
Možda na ravnom terenu. Ne na padinama brežuljaka, ne u podignutim arlama.
Zato se egzote i sade u podignute arle, koje nisu u razini tla. Tako da se hladni zrak taloži u najnižu razinu u vrtu.

Kad se sade egzote treba se uzeti puno toga u obzir.
Stari Dubrovčani su uvjek egzote sadili u ograđene vrtove ( vrtove ograđene kamenim zidovima )
Makar ja imam puno zemlje i ispod kuće i ispod ceste poviše arboretuma i na brdima itd..
Ja ukrasne egzote sadim u staroDubrovački zaštićeni tip vrta poviše moje kuće.
1. Temperatura na padini brežujaka i u nizinama nije ista.
Hladnoća se ponaša slično poput vode. Hladni zrak se taloži na dnu, a topli poviše.
Niz brežuljke hladni zrak klizi poput potoka i taloži se u nizinama.
Zato nizine ili udubine, ulegnuća uvjek budu hladniji.
Moj vrt se nalazi poviše moje kuće na padini brežuljka i spušta se stepenasto u razinama prema kući, prema moru.
Svaka arla/razina je različite visine i uzdignuta od tla.
2. Zidovi i sadnja blizu zidova. Temperatura blizu zidova može biti i do nekoliko stupnjeva toplija čak i u hladu. Kamen i beton apsorbiraju toplinu i polako ju otpuštaju. Zidovi također i ublažuju djelovanje vjetra.
Upravo zato egzote se preporuča, posebno osjetljivije sadit blizu zidova.
Moj vrt je sa svih strana ograđen kamenim zidovima.
3. Beton i kamen na podu. Jedan od razloga zašto se službene temperature moraju mjeriti na zemljanoj ili travnatoj poviršini a nikako na betonskoj, kamenoj ili asfaltnoj je upravo to što beton, kamen i asfalt apsorbiraju toplinu i otpuštaju ju polako.
Pa mikroklima blizu površina od asfalta, betona i kamena uvjek budu toplije od zemljanih i travnatih.
U mom vrtu, kamen i beton je posvuda.
4. Na kraju sunce. Službene temperature se mjeru u hladu. Biljke na suncu uvjek iskuse puno veće temperature.
Tako da nije isto imat biljku u hladu ili na suncu zimi, isto kao što nije ni ljeti.
Moj vrt je osunčan.
Tako da bi temperature u mom vrtu trebale biti veće od onih službenih.