Palmapedia.com  
Svibanj 23, 2012, 18:32:16 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Traži Prijava Registracija  
 Str: 1 [2]
  Ispis  
Autor Tema: Tropske palme u zoni 9  (Posjeta: 1245 )
0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.
dalmatiansoap
Jubaea
*

Spol: Muški

« Odgovor #15 : Svibanj 03, 2011, 15:27:17 »

Odlično rofl7gp
I onda se pojavim ja ko spasitelj i odnesem velikoga da ne smeta malome rofl7gp
 thumb_up
Evidentirano

Click for Makarska, Hrvatska Forecast" border="0" height="60" width="468
Henoh
Global Moderator

« Odgovor #16 : Svibanj 04, 2011, 11:25:32 »

Možda bude koristilo kao neki orijentir onima koji su u južnoj i srednjoj Dalmaciji. Preživljavanje palmi u zoni 9a sunset 15, Atherton, California u vrtu Edith Bergstrom koja ima oko 200 vrsta palmi. Zime 2006/7 imala je izmjerenih 12F ili -11 C i još priličan broj noći s mrazem. Neke od palmi su iz tropskog područja preživjele uz malu pomoć, neke zbog boljih mikrolokacija...

http://www.palmgardensbergstrom.com/freeze_2007/06-08-article.pdf
Evidentirano
trava
Jubaea
*

Email
« Odgovor #17 : Svibanj 06, 2011, 21:03:51 »

Ovo je dobar spisak,nadam se da neću ovdje doživiti -11°C.Ono s čim ja računam to je -6°C,valjda ne bi bio velik problem da to bude jednu noć,ali kad sastavi 3-5 dana tako niskih temperatura to je već problem.Iz iskustva ove zime znam da mlade palme treba zaštiti,klijance koje sam držao na verandi,znači nikakva zaštita osim što ih bura nije tukla i kiša i snijeg nisu padali po njima,uspio sam sve sačuvati,one koje su bile vani,zamotane djelomično u agril večinom su stradale,čak i one starije u pitarima od 20-30 litara.2 L.chinensis,su izgubile koplja,još imaju po par zelenih petiola i to je sve,L.australis je također izgubila koplje,i pola listova ali se oporavlja,trenutno se tri nova lista guraju prema gore,C.mitis u litrenim pitarima su pokojne,par ih je još malko zeleno u osnovi ali ne vjerujem da će se obnoviti,Jedan syagrus u pitaru od 3 lit ,je također pokojni,Rhapis excelsea je izgubio sve osim jednog malog izdanka,ali pod zemljom je ostalo još puno dobrih izdanaka tako da se nadam uspješnom oporavku,R.humilis je izgubio veće grane-debla,sve  manje i jedan veći su ostali neoštećeni.Dvolisni klijanci S.blacburniane u litrenim pitarima ostali su neoštećeni,od desetak malih C.elegans 3-4 su preživile,oštećene ali žive,R.rivularis u pitaru od 30 l,je bila pokojna već nakon prvog vala studeni,dvije dvolisne butie jedna pored druge,jedna je propala druga je neoštećena.Temperature na verandi su bile oko -4,a u vrtu oko -5,-6 °C.Mislim da bi i u vrtu bilo puno manje štete da prije onih hladnoća nije bilo stalno kišovito vrijeme,palme i pitari su bili prepuni vode.Ono što imam u planu za ovu zimu to je napraviti nekakvu nadstrešnicu pod koju ću moći smjestiti sve osjetljivije palme i ostale egzote,nadam se nečem sličnom kao što je napravio Mate.  sun
Evidentirano

bvb
issac
Brahea
*

« Odgovor #18 : Svibanj 06, 2011, 23:58:46 »

U Dubrovniku kod g. Jakobušića

i još niz drugih
http://palmapedia.com/index.php/topic,1728.45.html

mene zanima, da li je ovaj fikus i filadendron, tkd posadeni u zemlji ili je to sve u teglama?
Evidentirano
Mate2008
Brahea
*

Email
« Odgovor #19 : Svibanj 07, 2011, 22:31:13 »

sretan
Evidentirano

Usda zone 8b after winter 2011/2012 8a
 Str: 1 [2]
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!