Autor Tema: bolesti palmi i njihovo lecenje  (Posjeta: 26377 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
bolesti palmi i njihovo lecenje
« u: Prosinca 20, 2011, 13:20:01 poslijepodne »
otvaram ovu temu posto je nema gde bi mogli izloziti svoje probleme u vezi bolesti lecenja palmi . Evo mog problema mog problema sa butiom ove godine se bas razrasla do pre desetak dana evo slike izgledala je ok a evo sada pre mesec dana primetio sam one stitaste vasi malo sam ih skidao rucno pa sam posle poprskao nekim insekticidom dosta ih je pocrkalo pa se opet pojavilo zadnji put sam prskao hidrogenom pre destak dana a prskao sam i druge dve butie preventivno i one su ok evo kako izgleda danas sta da radim i ima li joj spasa sta mislite .evo pre deset dana kako je izgledala a evo danas
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
Odg: bolesti palmi i njihovo lecenje
« Odgovori #1 u: Prosinca 20, 2011, 14:20:02 poslijepodne »
Scalar, uzasna stvar su te vasi. :thumb_down: Njih treba sastrugati kao sto si ucinio i onda poprskaj nekim insekticidom koji ima duze dejstvo a ne samo trenutno.  Dosta cudno izgledaju listovi koji izlaze, ko da ih nesto ubija "iznutra". Da nemas neke crve u zemlji? Larve gundelja imaju velike celjusti i kopaju ko lude, a par klijanaca mi je stradalo zbog njih. :icon_sad: Mozda joj opet nesto ne odgovara pa zuti. Ako je tako, nek samo doceka prolece u komadu pa ces lako... Nastavi li ovako brzo da propada moraces hitno negde da je prebacis. :misli: Bas je dilema sta raditi. :zbunjen:
« Zadnja izmjena: Prosinca 20, 2011, 14:20:43 poslijepodne od Yonex »
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #2 u: Prosinca 20, 2011, 14:27:39 poslijepodne »
pa celu godinu je bila u ovoj zemlji i rasla lepo e sad da li ima nesto u zemlji gde znam neznam vise sa cime da je prskam neznam da li bilo  pametno da je vadim da vidim zemlju mozda je od prskanja ovo se i desilo ko zna mada neznam da li vidis na ovom listu sto se povio zuti kao trulez .

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #3 u: Prosinca 20, 2011, 14:37:24 poslijepodne »
Ja bih napravio blagi rastvor fungicida, ne moze da steti... :wink:
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #4 u: Prosinca 20, 2011, 14:39:18 poslijepodne »
jel mislis da je zalijem sa tim ili poprskam

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #5 u: Prosinca 20, 2011, 14:43:07 poslijepodne »
Ovo je nešto exspresno uništava,za desetak dana od predivne palme se pretvorila u propalu....moje iskustvo je vezano samo za preterano zalivanje,uništio sam nekoliko butia sa vodom....ovo sigurno nije voda jer su moje propadale nekoliko meseci...ja bih je izvadio i u drugu zemlju,nemaš šta da izgubiš...stvarno se osećam bedno kad ovako lepa palma doživi ovakvo stradanje :misli:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #6 u: Prosinca 20, 2011, 14:46:22 poslijepodne »
Ovo je nešto exspresno uništava,za desetak dana od predivne palme se pretvorila u propalu....moje iskustvo je vezano samo za preterano zalivanje,uništio sam nekoliko butia sa vodom....ovo sigurno nije voda jer su moje propadale nekoliko meseci...ja bih je izvadio i u drugu zemlju,nemaš šta da izgubiš...stvarno se osećam bedno kad ovako lepa palma doživi ovakvo stradanje :misli:
moracu sutra da je izvadim da vidim sta je sa korenom i promenim zemlju nisam pametan .

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #7 u: Prosinca 20, 2011, 14:48:48 poslijepodne »
jel mislis da je zalijem sa tim ili poprskam

Ja bih poprskao tamo gde imaju flekice i sipao koju kap medju koplja ako se tu slucajno nesto zapatilo. Zalivanje joj ne treba posto mozda od toga i pati. :icon_sad:
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #8 u: Prosinca 20, 2011, 14:52:49 poslijepodne »
Ja bih poprskao tamo gde imaju flekice i sipao koju kap medju koplja ako se tu slucajno nesto zapatilo. Zalivanje joj ne treba posto mozda od toga i pati. :icon_sad:
ma prskao sam je i natapao za koplje i nista nije vredelo jedino da je izvadim da nije nesto sa korenom mada nisam je nesto preterano zalivao znam da palme zimi nevole vlagu primetio sam da su joj zile koje su iozasle iz posude pocele da trule van posude mislio sam da je ne presadjujem do proleca pa onda u zemlju.

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #9 u: Prosinca 20, 2011, 14:53:42 poslijepodne »
moracu sutra da je izvadim da vidim sta je sa korenom i promenim zemlju nisam pametan .
Sačekaj scalar,možda ti danas još neko od iskusnih članova da pametan savet...nemoj još da je presađuješ,možda bi je uništio time do kraja...sačekaj bar još dans :thumb_up:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #10 u: Prosinca 20, 2011, 20:00:57 poslijepodne »
Scalar, mislim da nije toliko stvar do lisnih uši nego u vlazi oko koplja. Ne vjerujem da bi lisne uši toliko brzo napravile takvu štetu, no nisam siguran. Je li ti butia bila izložena padavinama prije nego si ju unio u zatvoreno. Meni se čini po skupljanju listova i boji mladog koplja da bi moglo biti do truljenja. Ako procijeniš da se stanje i dalje pogoršava možeš ju pažljivo presaditi u mješavinu koja ima manje organskih sastojaka, a više perlita i pijeska. Napisao si da si ju već tretirao s hidrogenom i mislim da je to dovoljno. Ja imam nešto slično s silver Nannorropsom ali to ću napisati u odgovarajućoj temi.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline bukezi

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #11 u: Prosinca 20, 2011, 20:19:25 poslijepodne »
ja sam imao isto takav problem sa dva phoenixa dactyliferom i robeliniem(robelini mi je izgubio 15-20 redovnih oerastih listova u roku od 20ak dana i uzrok je bio visak vode koje nikako nije mogao da se isusi u zemlji zbog peska koji je bio u velikoj kolicini pomesan sa zemljom za cvece od kad sam prestao totalno da zalivam stanje se poboljsalo i evo sad su ok ali kazem to je slucaj kod mene...
USDA Hardiness Zones 7a/7b
AHS heat zone 7

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #12 u: Prosinca 20, 2011, 20:22:43 poslijepodne »
Zna li tko nešto o pljesnji? Onu na dactyliferi sam sastrugao nožem kada je malo izraslo koplje, sada je taj dio malo osušen. Možda previše vode?
Carpe diem

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #13 u: Prosinca 20, 2011, 20:30:38 poslijepodne »
moze da bude i to mada nisam toliko zalivao videcu sta cu

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #14 u: Prosinca 20, 2011, 20:44:47 poslijepodne »
moze da bude i to mada nisam toliko zalivao videcu sta cu
Rekao si da žile koje vire iz posude počele još ranije da trule...ako je počeo ranije da truli koren, od na primer preterane vlažnosti zemljišta...palma još jedno vreme neće to pokazati na nadzemnom delu,ako je koren bio dovoljno razvijen,treba mu određeno vreme da deo korena propadne a biljka i dalje ima dovoljno žila da hrani nadzemni deo...onda odjednom počne propadati nadzemni deo pa ispada kao da je to na brzinu ali u stvari u pitanju je propadanje korena koje traje verovatno i nekoliko nedelja?
Ne znam,meni su propale nekoliko butia,kad sam ih hteo presaditi još dok su imale neke šanse,svatio sam da sam preterivao sa zalivanjem jer je koren bio u mokroj zemlji kad sam ih presađivao....a zalivao sam ih ko i ostale vrste kojima očigledno ne smeta višak vlage u zemlji...ko će ga znati :misli:
« Zadnja izmjena: Prosinca 20, 2011, 20:47:04 poslijepodne od vladimiro »