alias
Jubaea
Spol: 
|
 |
« : Siječanj 22, 2012, 21:24:27 » |
|
Nothocactus leninghausii je kaktus koji tolerira slabe mrazove i temperaturu do -4C, ali je najbolje za njega da ne ide temperatura ispod nule. Tijekom zimskih dana treba smanjiti zaljevanje, a ljeti pojačati i po potrebi dohranjivat. Ja sam ovo ljeto dohranjivao gnojivom NPK 2.5 : 6.2 : 6.3 i dobro je krenuo. Jedne godine mi je cvjetao, ali samo te godine je bacio lijepi žuti cvijet  Treba biti na sunčanoj poziciji, samo treba izbjegavati jaako sunce. Zna narasti do 100 cm, a u širinu 12 cm, moj je velik skoro 50 cm  Svake godine baca puno izdanaka, ako kome treba    (branimire, presadio sam ga  )
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
damir
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #1 : Siječanj 22, 2012, 22:09:24 » |
|
imao sam to. dobro raste i ide u visinu. slicno ko saguaro, samo je saguaro spor do bola. vidio sam sliku jednog u svicarskoj oko onih jezera tik uz kucu posadjen, i opstaje. mogo bi i u dalmaciji??
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
živjelo globalno "zatopljenje"
šta oči vide, ruke sade ;)
|
|
|
alias
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #2 : Siječanj 22, 2012, 22:14:11 » |
|
Imao? Šta je krepao? Ovaj je dosta brži od saguara, pa čak i od drugih kaktusa koje imam. Mogao bi opstati u Dalmaciji, -4C... Možda u Splitu pa dolje? Ja sam odlučio jednog staviti ispod zida u zavjetrinu, ovdje su nekada bile kokoši  pa je taj dio dosta zaštićen od padalina. Zaštita bi mu trebala biti kutijica sa rupama prekrivena agrilom  Znam da su šanse za opstanak minimalne, ali treba probati 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
damir
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #3 : Siječanj 22, 2012, 22:19:01 » |
|
baba moja pobacala sve u smece. i onaj veliki grusoni s zutim bodljama, i ovaj i ferocactus neki ogromni...fikus iscjepala i nalozila... dobro mi je ono sto toto ima na palmizani. ima finih primjeraka kaktusa.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
živjelo globalno "zatopljenje"
šta oči vide, ruke sade ;)
|
|
|
alias
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #4 : Siječanj 22, 2012, 22:32:54 » |
|
Toto ima krcato Echinocactusa grusoniia... E luda baba, danas bi bio krcat kaktusima  I meni je jednom baba ubila ananas od previše vode 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
branimir
|
 |
« Odgovor #5 : Siječanj 24, 2012, 12:50:21 » |
|
Jesi li posadi veliki ili mali? Sada za vrijeme zime? Kako se drži? Ima slika?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
alias
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #6 : Siječanj 24, 2012, 12:55:55 » |
|
Jesam branimire,mali je u zemlji, zaboravio slikati  Nadam se da ću ovaj vikend ići na Krk i poslikati, u zaštiti je kraj kanarke. Dobro se drži, Sedum kaže da su njemu jedini problem bili vjetar i posolica kod kaktusa, kod mene posolice gotovo i nema, a od vjetra je zaštićen. Posađen je početkom 1. mjeseca, od tada temperature nisu bile ispod -1C, a pod zaštitom mu je još toplije. Zajedno s njim su u zemlju išli Yucca Gloriosa i Agava americana. Jedna americana mi je pred 2 godina smrznula, među listove je nakupila vode i drugi dan je zaledilo 
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Siječanj 24, 2012, 13:01:01 alias »
|
Evidentirano
|
|
|
|
alias
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #7 : Veljača 03, 2012, 16:17:11 » |
|
Branimire, nažalost javljaju mi s Krka da je otišao k vragu  -8C ,pod zaštitom, jadnik nije imao šanse  Jao, sve nokte ću progrist ako mi netko nije spremio E. ventricosum, ako mi ona ode više nemam razloga za život 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
alias
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #8 : Veljača 24, 2012, 13:13:03 » |
|
Evo stanje ovog velikog, nažalost zbog micanja izbojaka sam ga malčice oštetio, ali zaraslo je  
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
alias
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #9 : Ožujak 15, 2012, 20:27:31 » |
|
Malo Leninghausii-a od naših članova  Amelitov  Palmofanov 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Sedum
Brahea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #10 : Ožujak 15, 2012, 22:11:36 » |
|
Imao? Šta je krepao? Mogao bi opstati u Dalmaciji, -4C... Možda u Splitu pa dolje? Ja sam odlučio jednog staviti ispod zida u zavjetrinu, ovdje su nekada bile kokoši  pa je taj dio dosta zaštićen od padalina. Zaštita bi mu trebala biti kutijica sa rupama prekrivena agrilom  Znam da su šanse za opstanak minimalne, ali treba probati Noth. leninghausii imam pod staklom kod Zagreba 4 kom. starih po 20-30 god. i dvaput sam ih ranije probao na Krku (Baška) ali odoše u vječna lovišta, šteta ih je tamo uzalud isprobavati. Orkanske bure tu dobro podnose, ali ne i mrazove + vlagu, pa izvan Dalmacije zimi trebaju obavezno biti unutra. Vani može dugoročno izdržati na primorju tek južnije od Makarske i na većini dalmatinskih otoka, ali teško sjevernije do Kvarnera (tu možda samo Lošinj ?), ima ga Bešlić vani na najtoplijem vanjskom Susku.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
alias
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #11 : Ožujak 15, 2012, 22:25:25 » |
|
Lošinj bi bio odličan izbor, tek sam nedavno saznao da tamo raste mango (je li to istina?)
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
alias
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #12 : Travanj 17, 2012, 20:00:36 » |
|
I idemo ispočetka- svake 3 godine mladunci  
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
mimika
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #13 : Travanj 17, 2012, 20:14:51 » |
|
  Ovo je moj lani pretprošle godine je cvao prvi put jedan cvijet lani tri isto je bio pun mladih i kad sam ih poskidala slijedeće godine je cvao.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
alias
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #14 : Travanj 17, 2012, 20:16:24 » |
|
Odlično mimika! Jesi ih zalivala nekom prihranom? Moji neće još nikako... Samo mi je jednom cvao.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|