trava
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #15 : Siječanj 31, 2012, 21:41:16 » |
|
Najčešće paprati kod nas: Pteridium aquilinum Blechnum spicant-tražim Matteucia struthiopteris-tražim Dryopteris dilatata Dryopteris carthusiana Thelypteris phegopteris-tražim Gymnocarpium dryopteris-tražim Anthurium filix-femina Dryopteris filix-mas Polystichum lonchitis-tražim Polystichum acuelatum-tražim Phyllitis scolopendrium Ceterach officinarum Asplenium viride Asplenium trichomanes Asplenium adiantum-nigrum Polypodium vulgare Polypodium australe Adiantum capillus-veneris Cheilanthes acrostica Cystopteris fragilis Ako nekog zanima neka malo progugla po ovim imenima,mnoge od ovih paprati imaju srodnike po cijelom svijetu,tako da znanje o ovima može korisno poslužiti i za neke tropske ili sutropske vrste.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
bvb
|
|
|
alias
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #16 : Veljača 07, 2012, 19:57:40 » |
|
Trava, spore D. Antar. sam upravo posijao i zanima me trebam li ih pokriti zemljom? Drzim ih u kutiji,od sladoleda, zemlja treset stelirizirana, koliko cesto orosavati i da li pokrivati folijom 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
trava
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #17 : Veljača 07, 2012, 22:09:24 » |
|
Kad se zemlja zalije,spore posiju ,kutija se zatvori i ne otvara dok se gametofite ne razviju,nekih 3-4 mjeseca,tek tada se orošava finom maglicom(prokuhana kišnica),jer su potrebne kapi da se obavi spolna oplodnja između muških i ženskih gametofita.Tek tada nastaju paprati i ako bude sriće za još nekih pola godine ćeš imati nešto za presaditi u pitar.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
bvb
|
|
|
alias
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #18 : Veljača 08, 2012, 11:58:18 » |
|
Auf, to mi se čini kao Sizifov posao  , ali dobro ako ti tako kažeš  Ja sam malo rjeđe sijao, još mi je malo ostalo... Mogu li gametofite stajati mjesec-dva? To će mi biti pričuva za ako sam zeznuo šta u ovoj turi 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
trava
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #19 : Veljača 08, 2012, 17:24:48 » |
|
Što gametofite?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
bvb
|
|
|
alias
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #20 : Veljača 16, 2012, 10:50:07 » |
|
Trava, da napravim neki mali otvor na kutiji u koju sam sijao D.Antar. da dobiju malo zraka? Znači dok se ne razviju male papratice ne otvaram kutiju?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
trava
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #21 : Veljača 16, 2012, 12:52:34 » |
|
Koliko sam ja skužio iz onih videa i nekih uputstva koja sam našao po internetu nema otvaranja,ni rupica,naprave one sebi zraka.Zrakom leti na milione spora plijesni,svako otvaranje je puštanje spora plijesni unutra,a one samo čekaju takvu sredinu za razvoj.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
bvb
|
|
|
alias
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #22 : Veljača 16, 2012, 15:19:33 » |
|
Dobro da si mi rekao, ne otvaram znači dok se biljčice malo ne razviju... U mojoj kutiji se sve kondenziralo od vlage, nadam se da višak vlage neće naštetiti 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
alias
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #23 : Ožujak 03, 2012, 19:36:29 » |
|
Trava, i meni pozelenila kutija sa sporama 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
trava
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #24 : Ožujak 03, 2012, 23:08:02 » |
|
Bravo,još malo pa će po Jadranu rasti šume paprati.I kod mene se i dalje zeleni,izgleda da biljčice počinju rasti,vide se već malo veće točkice,biće nešto.Druge vrste koje sam sijao ne mrdaju.Mislim da sam ih morao spore puno prije skinuti sa lišća.Vidio sam na jednoj stranici savjete kad se koje spore skidaju.Izgleda da je Mate to napravio u pravi trenutak.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
bvb
|
|
|
alias
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #25 : Ožujak 03, 2012, 23:22:16 » |
|
Ma Mate je car  Sad se ove papratice prze u kutiji pod vlagom  Trava, javi kad budes tamo presadivao pa da u ja znam kako i kada treba 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
trava
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #26 : Ožujak 04, 2012, 00:38:22 » |
|
Načekaćemo se i ja i ti,kad vidiš unutra listove od 5 cm
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
bvb
|
|
|
Mate2008
Brahea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #27 : Ožujak 09, 2012, 16:56:36 » |
|
Good work boys, i know my babys are in good hands  Greets.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Usda zone 8b after winter 2011/2012 8a
|
|
|
alias
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #28 : Ožujak 09, 2012, 16:59:37 » |
|
 One day Mate, one day you will see D. Anctartica forest in Croatia  Trava, jesi ti koji put otvorio kutiju, ja zasad nijednom. Nek' se prže 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Mate2008
Brahea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #29 : Ožujak 09, 2012, 17:12:33 » |
|
I always dreamed of a Antartica forrest at the Krka waterfalls. Nice combination, Antartica's and waterfalls. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Usda zone 8b after winter 2011/2012 8a
|
|
|
|