Autor Tema: Prijava štete: zima 2011/2012. g.  (Posjeta: 19667 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Prijava štete: zima 2011/2012. g.
« Odgovori #45 u: Ožujka 04, 2012, 18:51:21 poslijepodne »
Da je tretiram fungicidom/varikinom, čime ono  :icon_lol:
Carpe diem

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #46 u: Ožujka 04, 2012, 18:56:22 poslijepodne »
Sasvim pristojno izgleda, ali mozes ultra blagim rastvorom preventivno da je poprskas. Cisto da ne razmisljas. :icon_lol: Mada ona deluje kao da je vec pregurala sve muke. :sun:
milka

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #47 u: Ožujka 04, 2012, 18:57:36 poslijepodne »
Znači kap-dve fungicida/varikine u 'špricu' i po koplju? Super  :thumb_up:
Carpe diem

Offline Edo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #48 u: Ožujka 05, 2012, 00:38:51 prijepodne »
Uf trava, -8C... Šteta za Echium, je li cvjetao ikada  :icon_neutral:
Moj canariensis se dobro drži, pokušao izvući koplje, ali ne da se  :icon_joy:

Izgleda dobro sobzirom koliki je, a izdržao je i do -9 manje više.
Kakve su ti to cjepanice? :sretan:
Edo
Sarajevo, zona 8a

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #49 u: Ožujka 05, 2012, 08:28:11 prijepodne »
Vidit ćemo sljedeće godine kako će se držati na nekim većim minusima, ako budu naravno. Još i snijeg...
Možda bi prijašnji listovi bolje izgledali da mi bura nije potrgala agril na nekim mjestima, i onda su se te rupe s vremenom širile, a mene nije bilo tamo da sredim stvar.
Ovaj malac je kupljen na jesen na akciji, izgledao je loše, pa sam ga stavio odmah u zemlju  :mrgreen:
Carpe diem

Offline Edo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #50 u: Ožujka 06, 2012, 01:15:48 prijepodne »
Vidit ćemo sljedeće godine kako će se držati na nekim većim minusima, ako budu naravno. Još i snijeg...
Možda bi prijašnji listovi bolje izgledali da mi bura nije potrgala agril na nekim mjestima, i onda su se te rupe s vremenom širile, a mene nije bilo tamo da sredim stvar.
Ovaj malac je kupljen na jesen na akciji, izgledao je loše, pa sam ga stavio odmah u zemlju  :mrgreen:
Ma nema šanse da mu išta bude dogodine. Ako mu je ovo prva, a jeste, onda će več slijedeče godine biti dobro aklimatiziran, korjen bolje razvijen(tretiraj malo korijenov sistem sa vitaminima B, pogotovo niacinom, fosfora nebi škodilo, ako imaš drvenog pepela i toga takođe, naravno to sve u periodu vegetacije). To će mu sve ojačati korjenov sistem, tako da će biti dovoljno dubok, a da se bitnije ne ošteti. Neznam baš sada za fungicide, vjeruj mi nekada mogu nanijeti više štete nego koristi. Uglavnom, pošalji još koju sliku. :sretan:
« Zadnja izmjena: Ožujka 06, 2012, 01:17:56 prijepodne od Edo »
Sarajevo, zona 8a

Offline matzie

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #51 u: Ožujka 06, 2012, 08:22:41 prijepodne »
Dragi zelenoprsti, nova sam na Palmapediji i prvi put pišem. Pozdrav svima! Kao prvo - hvala što postojite! Kao drugo - nova sam i u gajenju biljaka (u mojoj kolekciji ima svega, ali sam posebno sklona palmama i alojama). Kao treće - zimska šteta u mom slučaju odnosi se na dva krotona, jednu dracenu (njih sam orezala pa ćemo vidjeti šta će se desiti) i još par biljčica koje sam na poklon dobila u januaru - loš trenutak za poklanjanje biljaka :icon_sad:
Da se vratim temi - palmama - imam jedan cikas (znam,to nije palma) koji je kod mene godinu i po dana, star je 3-4 godine, odlično se pokazao ove ledene zime, prezimio je u zimskoj bašti sa mnogo svjetla, malo zalivanja i pažljivog posmatranja (zimska bašta je nova, pa tako i iskustvo). Osim cikasa, posadila sam sjeme vašingtonije robuste (bar sam tako sama procijenila drvo sa kog sam uzela sjeme) i feniks palmu (sjeme urme) i sve što je izniklo još uvijek se nalazi u prvobitnim posudama, što znači - gužva u šesnaestercu. Moje pitanje: kada ih presaditi? Mene svrbi da to uradim što prije. Ukoliko imate bilo kakav koristan savjet rado ću poslušati :wink: Nemam mnogo znanja niti iskustva, ovdje sam saznala sve što trenutno znam, a jako mi je stalo da budem uspješna u gajenju cikasa i vašingtonije jer su mi predivne. I da napomenem - s obzirom na podneblje u kojem živim i prostorne mogućnosti, njegovala bih palme u saksijama. Unaprijed hvala!

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #52 u: Ožujka 06, 2012, 09:12:19 prijepodne »
Dobrodošla matzie  :icon_joy:
Dobro si napravila sa cikasom  :thumb_up:
Što se tiče Washingtonie i Phoenix Dactylifere (datulje) njih presadi na proljeće.
U početcima sam i ja radio takve greške- sijao na gusto, a kasnije žalio za izgubljenim.
Nalaze li se klijanci u poseebnim posudama ili kraj neke biljke?
Važno je da pažljivo iščeprkaš oko korijena bez da ga oštetiš.
Možeš i uzeti običan šmrk i isprati zemlju oko korijena.  :mrgreen:
Carpe diem

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #53 u: Ožujka 06, 2012, 11:05:04 prijepodne »
Mozes da presadjujes i odmah, taman da se palme malo naviknu na nove saksije pre sezone intenzivnog rasta. I Phoenixi i Washingtonije vole velike i posebno duboke posude, sunce, visoke temperature i dosta vode, tako da u pravim uslovima tokom leta mogu da pokazu fenomenalan rast.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #54 u: Ožujka 06, 2012, 15:37:25 poslijepodne »
Danas sam otkrio butiu pod aktivnom zaštitom,malo je reći da sam bio šokiran,sad sam samo razočaran :thumb_down:
Potpuna defolijacija,iščupao koplje....

Brahea za sada ostaje pod zaštitom,ne znam ništa u kakvom je stanju ali za butiu je malo reći katastrofa!!!!!
Nisam imao vremena i živaca da doživim 2 šoka u istom danu pa sam ostavio braheu do sledećeg ponedeljka u zaštiti,nadam se da je bar ona u boljem stanju jer je već imala iskustva sa zimom i zaštitom :misli:

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #55 u: Ožujka 06, 2012, 15:43:19 poslijepodne »
Butiu sam skroz ošišao,nema više ništa,golo stablo koje ne deluje trulo ali s obzirom da je koplje iščupano teško je reći šta je pod zemljom :misli:

Nisam ni pametan šta dalje,malo sam izgubio volju za gajenjem palmi,možda me digne brahea ako je u boljem stanju ali sve u svemu veoma sam razočaran :icon_sad:

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #56 u: Ožujka 06, 2012, 15:49:24 poslijepodne »
Au imenjace, prava katastrofa....  :thumb_down: Svi smo ocekivali bolje rezultate... Da li je nestajalo struje kod tebe na vikendici, pretpostavljam da je butia ostala bez grejanja, a znamo kakvi su minusi bili u Novom sadu... Uzasna kombinacija... No sta je tu je, nemoj gubiti volju, valjda je brahea prosla bolje. Idemo dalje.

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #57 u: Ožujka 06, 2012, 15:51:14 poslijepodne »
Na kraju balade sam pokrio palmu najlonom,odnosno ono što je ostalo od nje :thumb_down:,ovih par dana biće još noćnog mraza pa reko ajde da ne kisne i mrzne na taj otvor....užas....kad samo pomislim koliko ljubavi i volje čovek ulaže u gajenje a tako se vrati :thumb_down:

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #58 u: Ožujka 06, 2012, 15:53:14 poslijepodne »
Au imenjace, prava katastrofa....  :thumb_down: Svi smo ocekivali bolje rezultate... Da li je nestajalo struje kod tebe na vikendici, pretpostavljam da je butia ostala bez grejanja, a znamo kakvi su minusi bili u Novom sadu... Uzasna kombinacija... No sta je tu je, nemoj gubiti volju, valjda je brahea prosla bolje. Idemo dalje.
Nemam ni ja prave reči za ovo što se desilo :misli:
Ne bih rekao da je nestalo struje bar po satu ali nije mi jasno sada ništa :zbunjen:

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #59 u: Ožujka 06, 2012, 16:18:16 poslijepodne »
Još samo da dodam da sam šokiran takođe,imam himalajski kedar(cedrus deodara),1,2 m visine,treću zimu napolju,nikad ga nisam štitio jer je zima za njega normalno stanje,2/3 iglica od vrha na dole je smrzlo!
Još nisam doživeo da takve biljke stradaju od hladnoće,imam i pančićeve omorike i srebrrne jele,one su veće ali su pregurali zimu bez oštećenja.
A imam takođe pola metra visoki himalajski bor(pinus walichiana),prva zima napolju i savršeno izgleda!
JBG,nema tu pravila!
« Zadnja izmjena: Ožujka 06, 2012, 16:19:04 poslijepodne od vladimiro »