Autor Tema: USDA - zone  (Posjeta: 52203 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sedum

• Brahea
  • *
  • Spol: Muški
    • Wiki-Flora Jadrana
Odg: USDA - zone
« Odgovori #135 u: Siječnja 05, 2012, 23:08:03 poslijepodne »
Azurnu obalu poznajem dosta dobro, jer sam tamo (pred tridesetak god.) bio na specijalizaciji iz ekologija Mediterana. Kod njih je razmjerno najtoplija obala oko granice Francuska/Italija, osobito u Monacu. Tamo su najniži minimumi tek par C ispod nule, pa je tu i jedino samoniklo nalazište divljeg Chamaerops humilis na francuskom kopnu (inače u Francuskoj taj još raste na obali Korzike). Tu je toplo i zaštićeno zato jer se odmah nad morem strmo uzdižu Primorske Alpe koje ovu toplu obalnu oazu štite od hladnijih sjevernih i sjeverozapadnih vjetrova.

Dalje uz Azurnu obalu prema zapadu su zime sve hladnije, jer su tamo Alpe sve niže i već podalje od obale, a uz otvorenu ravnicu na ušću rijeke Rhone i oko Marseille-a su primorske zime najoštrije s dvocifrenim mrazovima koji tu stižu iz dubljeg kontinenta širokom dolinom Rhone. Ovo je zapadnije područje klimatski dosta slično kao na hladnijemu sjeverozapadnom Jadranu niske otvorene obale izmedju Venecije i ušća Soče.
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #136 u: Siječnja 12, 2012, 12:42:31 poslijepodne »
hvala na svim odgovorima. zanimaju me još neke unutarjadranske klimatološke razlike ? da li je Venecija i dolina rijeke PO hladnija od Istre? da li je općenito taijanska obala hladnija od istočnojadranske. negdje sam pročitao da je, i to zbog smjera morskih strujanja. da li u Pescari, Anconi, Bariu puše bura. pretpostavljam da ne. iz kojeg smjera onda puše hladni vjetar i kakav je u odnosu na buru, hladniji ili topliji? Puno pitanja, ali jako me zanimaju temperature i klima. jednom sam sa Šolte za vrijeme lijepog vremena, poslije bure, vidio vrhove Apenina pod snijegom. Nitko mi baš nije vjerovao, ali čini mi se da to nisu bili oblaci.   

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #137 u: Siječnja 12, 2012, 17:53:39 poslijepodne »
Vjerujem da se sa Šolte može vidjeti Italija, ako se već može vidjeti sa Mosora. Evo i zanimljivi članak sa puno fotografija o tome: http://www.crometeo.net/phpbb/viewtopic.php?t=3974
USDA zone: 7a

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #138 u: Siječnja 13, 2012, 09:50:08 prijepodne »
super neka stranica, šteta šta ne vidim slike na ovom kompjutoru na kojem sam sad. budem ih doma pogledao.

Offline filifero

• Brahea
  • *
« Odgovori #139 u: Siječnja 14, 2012, 09:31:39 prijepodne »
Palmpfan, prekrasne slike!  :sretan: Ja sam isto jednom sa Visa vidjeo Maiellu (Appennini). Nisam siguran, ali mislim i Palagruzu...

Offline Tony

• Phoenix
  • *
« Odgovori #140 u: Siječnja 15, 2012, 01:13:03 prijepodne »
Jedno pitanje za usporediti. Je li toplija Gevgelija u Makedoniji, koja je koliko znam natoplije mjesto u MK, ili Trebinje u RS / BiH? Što mislite?

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #141 u: Siječnja 16, 2012, 09:01:35 prijepodne »
Mislim da je Gevgelija toplija zbog blizine egejskog mora, čiji utjecaj stiže dolinom rijeke Vardar. TRebinje nema nekakvu dolinu rijeke koja bi ga povezivala s Jadranom.
vidim na Wikipediji da se u Gevgeliji čak uzgajaju limuni, što mi je ipak malo pretjerano. ajde još masline, ali limuni. 

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #143 u: Veljače 15, 2012, 14:35:21 poslijepodne »
Mislim da je Gevgelija toplija zbog blizine egejskog mora, čiji utjecaj stiže dolinom rijeke Vardar. TRebinje nema nekakvu dolinu rijeke koja bi ga povezivala s Jadranom.
vidim na Wikipediji da se u Gevgeliji čak uzgajaju limuni, što mi je ipak malo pretjerano. ajde još masline, ali limuni. 

Iako je Djevdjelija (Gevgelija) mozda toplija od Trebinja po prosecnim temperaturama (vrela leta), ipak mislim da Trebinje ima manje zimske minimume. Za razliku od Djevdjelije, Trebinje je planinama zasticeno od severnih vetrova, a i dosta je blize moru (14 km vazdusnom linijom do mora, 20km do Dubrovnika). Osim toga, Dubrovacko primorje je toplije od severnog egejskog primorja, tj. Dubrovnik ima mnogo blaze zime od npr. Soluna.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #144 u: Veljače 16, 2012, 09:20:09 prijepodne »
Usporedio sam prosječne temperature u siječnju za Trebinje i Gevgeliju na "yr no". Prosječna temperatura za Gevgeliju je 0,7, a za Trebinje 5, tako da je Trebinje neusporedivo toplije, što me isto malo iznenadilo, ali nije ni čudno s obzirom da Skoplje koje je na istoj rijeci kao i Gevgelija, ima ovih dana i - 25. 

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #145 u: Veljače 16, 2012, 13:26:05 poslijepodne »
Opet kazem, zavisi koji parametar gledas. Ako gledas proseke za neki od zimskih meseci, sigurno ce Trebinje biti toplije. Sa druge strane, ako pogledas leto, verovatno ce Trebinje biti hladnije zbog uticaja mora i mediteranskih vetrova, dok ce dolina Vardara koja je zaklonjena od vetra biti toplija i vlaznija.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Tony

• Phoenix
  • *
« Odgovori #146 u: Veljače 19, 2012, 18:47:12 poslijepodne »
Znači Trebinje je zimi kao Imotski ako je prosječna temperatura 5°C.

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #147 u: Veljače 20, 2012, 09:06:05 prijepodne »
Slično je to, ali Trebinje je ovo zadnje nevrijeme prošlo bez snijega i većih minusa.

Offline bukezi

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #148 u: Veljače 22, 2012, 11:04:40 prijepodne »
evo nove mape USDA Hardiness Zone za 2012 godinu amerikanci vredni mogao bi neko i za evropu da napravi.... :thumb_up:
http://www.growingthehomegarden.com/2012/01/2012-usda-plant-hardiness-zone-map.html
« Zadnja izmjena: Veljače 22, 2012, 11:05:13 prijepodne od bukezi »
USDA Hardiness Zones 7a/7b
AHS heat zone 7

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #149 u: Veljače 22, 2012, 11:09:20 prijepodne »
Čini mi se da je damir već stavio ovu kartu, iako vjerujem da bi trebalo puno rada i truda da se napravi ovakva nekakva kartu, pogotovo zbog mnogih znalaca iz različitih zemalja Europe čije bi surađivanje možda bilo upitno?  :wink:
Carpe diem