Sve je oleaster.Sve što nikne iz sjemena.I one masline koje su priznate kao sorte i one koje to još nisu,isto tako su oleasteri,i njihov ishodišni oblik je neki klijanac-oleaster.Maslina-Olea europea je navodno po svom porijeklu nastala od dvije vrste-podvrste,možda i tri.Kad se posije npr.Lastovka iz tog sjemena će izaći možda neka koja će sličiti na Lastovku,ali većina će biti sorta za sebe,varijabilnost kod maslina je ogromna,razlike su u habitusu,listu,cvijetu,plodu,koštici,peteljci,koji god dio maslina ima može se u većini slučajeva bar malo razlikovati između stabla i stabla.Imam nekoliko takvih maslina,oleastera koji imaju krasan velik plod,neka od njih vjerujem da će jednog dana postati i priznata sorta.Kao npr Hvarka(Forka),maslina koju je vlasnik otkrio u svom masliniku,jedinstvena po svom obliku,malo sliči na Lastovku,ali puno veču,imam i jednu maslinu koju sam našao u Kaštelima,malo manja od orkule,plod ima oblik srca.Za hortikulturu su posebno zanimljive masline koje imaju lijepi habitus,ima maslina koje imaju uspravan rast,ne baš kao jablan ,ali tu negdjen,pendulast rast,našao sam u jednom masliniku divljaku koju je vlasnik posadio želeći je kalemiti,dogovorio sam trampu,jer ta maslina ima neobično savijene grane,ne da je penulasta,nego grane mota tako da krošnja izgleda kao lopta.Ako ste u prilici prošetati morskim obalama ili bilo gdje gdje ima samoniklih maslina,promotrite malo bolje te oleastere,uvijek se može naći neka zanimljiva,makar za bonsai.