Palmapedia.com  
Svibanj 24, 2012, 07:21:58 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Traži Prijava Registracija  
 Str: 1 ... 46 47 [48] 49 50 ... 69
  Ispis  
Autor Tema: Maslina (Olea europaea)  (Posjeta: 89418 )
0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.
Henoh
Global Moderator

Spol: Muški

« Odgovor #705 : Lipanj 07, 2010, 21:28:18 »

Kod mene se do sada pokazala najboljom Oblica koja je preživjela dvije zime uz jača izmrzavanja, ali ne do zemlje.

Evidentirano
Diver
Washingtonia
*

« Odgovor #706 : Lipanj 08, 2010, 18:13:28 »

...evo jučer, završio frezanje oko ulika, cvijetaju na veliko i cvjet opada i sad bi se trebao formirati plod (lokacija Pula)  icon_mrgreen

Evidentirano
Diver
Washingtonia
*

« Odgovor #707 : Lipanj 08, 2010, 18:36:21 »

...a samo kad se prisjetim ovih slika  icon_wink

...trnci me odmah prođu
Evidentirano
Diver
Washingtonia
*

« Odgovor #708 : Lipanj 09, 2010, 19:26:50 »

..upravo se vratio iz Savičente, od jutra kupim kamenje oko ulika i frezam mlade ulike, one posađene 2009 i koje je zima prošla nikakve znakove života (izgleda da će na jesen van zemlje) a one zasađene 2010 izvrsne, pune cvijeta i rodit će ove godine...

icon_wink
Evidentirano
Diver
Washingtonia
*

« Odgovor #709 : Lipanj 28, 2010, 14:59:21 »

...danas, 29.06.2010. sam obišao mladi maslinik u Svetvinčentu a stanje je slijedeće:

Od ukupno 36 maslina zasađenih u travnju 2009. zima i niske temperature su "srezale" sve posađene ulike a danas sam pronašao da na 13 komada probijaju izbojci iz korjena, u postocima ispada da se za sada revitaliziralo cca 36,1 % nasada, a po sortama to izgleda...

Lecino zasađeno 31 kom.    niknulo iz korjena 12 kom.   38,7 %
Pendolino zasađeno 4 kom.  niknulo iz korjena 0 kom.      0,0 %
Rosignola zasađeno 1 kom.  niknula iz korjena 1 kom.      1,0 %
Evidentirano
Diver
Washingtonia
*

« Odgovor #710 : Rujan 09, 2010, 22:38:36 »

Evo, nakon dužeg vremena da ponovo malo pokrenemo temu...  icon_mrgreen

Imam jedno pitanje za znalce. Zanima me sorta maslina koja se nalazi u Autocampu MASLENICA u Rabcu, gdje su i hoteli.?

To su stari nasadi a nešto sam načuo da bi mogla biti stara sorta Plominka, koje je bilo na području od Plomina, preko Vozilići Labina i Rabca...

Nabavio sam tri sadnice "od coka"  sretan
Evidentirano
Henoh
Global Moderator

« Odgovor #711 : Rujan 30, 2010, 09:41:41 »

Oblica, stanje 29. 9. 2010. Prvu godinu dosta dobila od mraza, kora joj popucala sa sjeverne strane od kuda se spuštao hladniji zrak. Prošlu zimu stavio sam oko nje dosta lišća u krumpirovoj vreći i pokazalo se kao bolje rješenje jer je bilo punje manje štete iako je zima bila puno oštrija. Imao sam i po primjerak sorte Leccino i Ascolana tenera koje su se obnovile iz osnove stabla, ali sam ih odlučio izvaditi jer nisam bio zadovoljan brzinom obnove. Mislio sam još probati s nekim istarskim autohtonim sortama ili kupiti u nekom trenutku maslinu koja ima dosta debla, vjerojatno neku od istarskih sorti. Takve masline za dekorativne svrhe imaju šanse u Zagrebu i okolici. vidio sam na nekoliko mjesta da takva stabla koja imaju dosta drvenaste mase dobro prezimljuju čak i u posudama.

Evidentirano
branimir
Global Moderator

« Odgovor #712 : Listopad 01, 2010, 23:00:57 »

Predložio bih da svoju obrezuješ da se razgrana i bude niska.
Nespretno ti je zaštititi maslinu koja ide u vis a obrezivanjem se i zadebljava deblo.
Tako ćeš je lakše štititi a i stablasti dio će se na taj način debljati.
Samo pustiš da jedna malo jača grana bude dominantna i uvijek viša od ostalih ali da je ove prate. (skračuješ gornje dijelove)
I tu najvišu odrežeš ali bez da je manje prestignu.
Kad ti maslina naraste postepeno joj svake godine tamaniš niže grane. (Nikad više od 30% krošnje godišnje)
« Zadnja izmjena: Listopad 01, 2010, 23:03:38 branimir » Evidentirano
satarash
Washingtonia
*

Email
« Odgovor #713 : Listopad 03, 2010, 08:47:37 »

Stari mi ima masline koje su prosle trogodisnju vegetaciju. Malo su rodile pa bi plod ukiselio odnosno stavio u tegle. Molio bih recept ako netko ima. Hvala
Evidentirano
Diver
Washingtonia
*

« Odgovor #714 : Listopad 06, 2010, 20:01:32 »

Da vidimo  misli

Tko će prvi pobrati masline...  icon_mrgreen
Evidentirano
trava
Jubaea
*

Email
« Odgovor #715 : Listopad 08, 2010, 22:54:56 »

Masline se mogu prirediti na ovaj način:
Potpuno zrele masline(po mogućnosti malo već namreškane)stave se u 10% otopinu soli ,povremeno svakih par dana se protresu i nakon otprilike dva mjeseca masline su odgorčene,nakon toga stave se u 5% otopinu soli u koju se može dodati i vinske kvasine i malo bilog luka(češnjaka)
Evidentirano

bvb
satarash
Washingtonia
*

Email
« Odgovor #716 : Listopad 10, 2010, 00:53:49 »

hvala na odgovoru, samo kada to sve napravimo da li trebamo jos pasterilizirati ako cemo puniti tegle... Sto Vi maslinari inace cinite sa svojim maslinama, sve u ulje ili dio konzervirate. Sto se vise isplati?
Evidentirano
Diver
Washingtonia
*

« Odgovor #717 : Listopad 10, 2010, 20:18:08 »

...imam jedno drvo Ascolana tenera (sorta koja se može kiseliti, a može i u ulje). Lani sam sačekao da sve masline pocrne, pobrao sam ih oprao, osušio i postavio u tegle pomejšane sa krupnom morskom soli. Svakih par dana sam iscjedio vodu koju je sol izvukao iz masline i ponovo pomješao tako da budu masline kompletno u soli.

Nakon nekog vremena (neznam koliko točno dana) masline sam oprao od soli položio u tegle i zalio s maslinovim uljem (moglo se i sa običnim) te dodao dva lista lovorova lista, grančicu ružmarina.

Spremam se za berbu maslina u Petak 15.10.2010.  icon_mrgreen
Evidentirano
Veruda
Administrator

« Odgovor #718 : Listopad 10, 2010, 20:24:54 »

Spremam se za berbu maslina u Petak 15.10.2010.  icon_mrgreen

Ja ću još malo isto, za destak dana  icon_wink
Evidentirano

satarash
Washingtonia
*

Email
« Odgovor #719 : Listopad 10, 2010, 21:17:39 »

Da li je netko radio po ovom receptu
Ako je, da li zna gdje se moze nabaviti natrijev hidroksid(NaOH). Malo sam se raspitivao po apotekama, ali toga nigdje nema:
slijedi recept...
1) Staviti masline u plastičnu posudu i preliti ih dva postotnim natrijevim hidroksidom (kupiti u apoteci!) da budu potopljene
- na jednu litru vode 2 dkg NaOH!
- u toj otopini dva dana držati crne masline a tri dana zelene
2) Nakon toga ih procijediti, isprati i preliti čistom vodom. Tako svaki dan 5-6 dana mjenjati vodu (otprilike svaki dan u isto vrijeme) dok ne postane čista.
3) Skuhati 8-9 % salamuru (1l vode 8-9dkg soli zakuhati i pustiti da se skroz ohladi) i u njoj/držati masline 5-6 dana.
4) Stavljati u teglice i preliti sa salamurom (novom) ili sa maslinovim uljem.
Evidentirano
 Str: 1 ... 46 47 [48] 49 50 ... 69
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!