|
Veruda
|
 |
« : Prosinac 03, 2007, 19:33:30 » |
|
Dobio sam od tota desetak sjemenki Ensete glaucum i Ensete venticosum. Do sada su mi proklijala tek dvije sjemenke u 30 dana  Išao sam standardno 48 sati u mlakoj vodi i mjenjao je svaki dan, nakon toga 24 sata u frižider i držim ih u laganom supstratu na oko 30-ak °C. Čitao sam da je Ensete dosta teško natjerati da proklija, ali u usporedbi sa Musom je ipak znatno pouzdanija i brža. Kakva su vaša iskustva?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #1 : Prosinac 03, 2007, 20:06:01 » |
|
Ja sam ih isto pomočio 2 dana u vodu i zatim stavio u supstrat na 30-35°c. Do sada mi je proklijalo 6 komada...neznam bi li se našao još koji pod zemljom...provjerit ću za dan dva. ps. ja ih nisam stavljao u frižider.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
više sadit, manje razmišljat
|
|
|
Xenon
En Taro Adun
Global Moderator

Spol: 
|
 |
« Odgovor #2 : Prosinac 03, 2007, 20:13:12 » |
|
Ensete klija brze i pouzdanije od Muse, nekim Musama treba i po 6-8 meseci da bi krenule, dok kod skoro svih vrsta roda Ensete to ide mnogo brze... Koliko sam ja do sada shvatio, Musama odgovaraju temperaturne oscilacije, a Ensete treba drzati na konstantno visokim temperaturama da bi proklijale.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7b AHS heat zone: 5 Average temperature: 11.7°C (53°F) Annual precipitation: 700 mm (27.56 inches)
|
|
|
Tropi
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #3 : Prosinac 03, 2007, 20:20:33 » |
|
Prije par godina naručio sam neko sjeme banana (Musa i ensete) i na žalost u nekoliko pokušaja nisam imao uspjeha s klijanjem.Također sam probao i srodne helikonije .Od njih sam uspio dobiti samo jednu H.aemygdianu,Dwarf jamaican mi je na čuvanju opržilo sunce tako da mi je otišla....
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
penJ.
Phoenix
|
 |
« Odgovor #4 : Prosinac 07, 2007, 19:52:52 » |
|
skoro mi je stiglo seme ensete ventricosum, vidi se jasna razlika, semenke e. ventricosum su vece i nekako izbrazdanije od glaucuma. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #5 : Prosinac 09, 2007, 22:14:18 » |
|
Ja sam navodno imao sjeme i ensete i glaucum. Mogu samo reći da je bilo identično i da nijedno nije izgledalo kao ovo prošarano...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
mena
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #6 : Ožujak 11, 2008, 13:56:45 » |
|
Posijala sam sjemenke banane musa mannii,,mozete li mi reci za koliko vremena se mogu nadati bananici.. eusa_clap
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
penJ.
Phoenix
|
 |
« Odgovor #7 : Ožujak 11, 2008, 14:22:01 » |
|
mena.. zemlja u kojoj sejes semenke bi trebala da se streilise (1min u mikrotalasnoj).. posuda u kojoj se seju takodje treba da se sterilise(isperes hidrogenom ili alkoholom), semenke takodje isperes alkoholom ili hidrogenom. kad posejes stavis na umereno toplo mesto 25-30 stepeni... klijanje krece posle dve nedelje do sest meseci. srecno.
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Ožujak 11, 2008, 14:27:12 penJ. »
|
Evidentirano
|
|
|
|
mena
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #8 : Ožujak 12, 2008, 11:18:25 » |
|
Ajoj nista od toga nisam uradila,a sad vjerujem da nema sanse da sjemenke uopste pronadjem u zemlji 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #9 : Ožujak 12, 2008, 11:34:20 » |
|
nisam ni ja ništa od toga radio pa su uspješno klijale... ne brini... malo tko radi "sterilizaciju" zemlje 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
penJ.
Phoenix
|
 |
« Odgovor #10 : Ožujak 12, 2008, 12:37:30 » |
|
pivi velika je razlika sa semenkama ensetea i muse.. ja sam posejao helens hibrid i skoro uradio ovo sa sterilizacijom i proklijala je jedna semenka, a decembra posejane.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #11 : Ožujak 12, 2008, 12:54:23 » |
|
ups. sorry, nisam ni gledao u biti o kojoj je banani rijeć. Samo u temi vidio "ensete". Nemam iskustva sa klijanjem muse. (ali sumnjam da nebi normalno klijala i u nesteriliziranoj zemlji... možda je neki drugi uzrok zašto ti neklija). A bananama zna trebat i jaaako dugo
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Ožujak 12, 2008, 12:56:18 Pivi »
|
Evidentirano
|
|
|
|
penJ.
Phoenix
|
 |
« Odgovor #12 : Ožujak 12, 2008, 13:23:50 » |
|
semenke lako propadnu od gljivica  zato je portebno uraditi sterilizaciju..
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
penJ.
Phoenix
|
 |
« Odgovor #13 : Travanj 01, 2008, 22:22:11 » |
|
ove su sve iz semena.. s'leva na desno: musella lasiocarpa, ensete glaucum, musa helens hibrid, ensete ventricosum.. bice ih jos iz semena, nadam se.. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Veruda
|
 |
« Odgovor #14 : Travanj 02, 2008, 19:49:58 » |
|
Da li se vidi razlika između Ensete glaucum i ventricosum po crvenom pigmentu ili postoji i neka druga obilježja po kojima se mogu prepoznati u ovoj ranoj fazi?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|