Slazem se sa tobom Palmark da se uz pomoc grejnih kablova moze dosta ustediti, potrosnju struje svesti na minimum. To je odlicna stvar, i ja koristim grejne kablove, super je to kada imas 1, 2 palme, na racunu za struju se ni ne oseti. E sad kada bi imao 20 palmi u vrtu mislim da bi to itekako uticalo na visinu racuna tokom zime, ne bi sigurno bilo zanemarljivo.
A cini mi se da ipak standard utice na kvalitet i nacin izrade-postavke plastrenika. Montazni plastenici su skupi (govorim za ovako veliku kvadraturu) i sigurno skuplje izadje da se kupi gotov, nego sam da ga pravis.
Kvalitetnih materijiala ima i kod nas, pogotovo u poslednjih 7,8 godina.
Recimo da krenes da radis jedan kvalitetan i na oko lep plastenik: Krenimo od leksan ploca. Leksan ploce uopste nisu jeftine, kvadrat one najjeftinije od 4mm kosta oko 6 eur

Za jedan plsatenik visine 3m potrebno je izdvojiti preko 70 evra samo za ploce. P onda konstrukcija - jos toliko. Znaci jedan kvalitetan plastenik samo da se napravi kosta oko 150e, a gde je ostalo - kablovi, termostat, agril, bez. termometar....
A sa druge strane jedan solidan, FUNKCIONALAN plastenik moze da se napravi za 30-ak evra, mene je toliko izasao veliki za robustu. Cak moze i jeftinije ako se izbaci stiropor. Ipak ogromna razlika u ceni, slozices se

edit: cenu plastenika sam naveo okvirno i tu ne ulaze kablovi, termostat,agril, bezicni termometar....