Autor Tema: Zimska zaštita palmi  (Posjeta: 467920 vremena)

0 Članova i 13 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Savar

• Jubaea
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Zimska zaštita palmi
« Odgovori #1410 u: Veljače 11, 2012, 07:54:33 prijepodne »

Evo malo karaktersitika i cijena antyfreeze kablova.
 http://www.cheetah.ie/shop/category.php?id_category=20

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #1411 u: Veljače 15, 2012, 11:36:50 prijepodne »
Malo za pogledati na što su sve neki spremni kad treba štititi palme. Koliko vidim u pitanju je Bad Radkersburg koji nije tako daleko od naše granice i Međimurja.

http://members3.boardhost.com/Exoten/msg/1329033547.html

http://palmeundco.communityhost.de/thread/?thread__mid=991653995

iz razdoblja kad nije bilo tako dobro
http://palmeundco.communityhost.de/thread/?thread__mid=453725636

Kod nas se ni botanički vrt kao institucija ne može porediti s jednim prosječnim Austrijancem ili Nijemcem.
iste palme preko ljeta. Čak me je onaj mediteran crijep na zidovima malo zbunio. Sve izgleda kao da je na Mediteranu.
http://palmeundco.communityhost.de/thread/?thread__mid=834148370
« Zadnja izmjena: Veljače 15, 2012, 11:42:17 prijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline lovranpalm18

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #1412 u: Veljače 15, 2012, 11:45:49 prijepodne »
Za svaku pohvalu...no ovi ljudi i potroše koliko treba da bi kasnije u tome dalje uživali, o trudu neću ni govoriti...
btw. čini se da bi početkom slijedećeg mjeseca mogla doći zadnja tura snijega i leda, za sada kažu da je 50:50, naravno da se ne isplati riskirati i požuriti sa skidanjem zaštite.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #1413 u: Veljače 15, 2012, 11:51:10 prijepodne »
Kod mene zaštita ostaje do daljnjeg. Nisam sigurno koliko je kod mene išlo najniže, vjerojatno kao i na Maksimiru. Teren je na JZ okrenut, vinogradarski kraj. Vidjet ćemo što će Butia reći na sve ovo. Brine me nemogućnost dobrog provjetravanja kod moje zaštite.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Đontra Volta

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #1414 u: Veljače 15, 2012, 14:07:54 poslijepodne »
Ma i ja bih bio do te mjere štitio samo da imam novaca, jer takva zaštita i košta.
Svi ti njemci vjerovatno nisu siromašni i u mogućnosti su da naprave takvu zaštitu.
Mi, ipak živimo malo skromnije pa sami nešto sklepamo...jer, naposljetku, nije nama teško raditi i upuštati se u radove, samo treba nakupiti novaca za materijal.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1415 u: Veljače 15, 2012, 14:09:10 poslijepodne »
sam svoj majstor i pusti masti na volju
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1416 u: Veljače 15, 2012, 14:53:58 poslijepodne »
Malo za pogledati na što su sve neki spremni kad treba štititi palme. Koliko vidim u pitanju je Bad Radkersburg koji nije tako daleko od naše granice i Međimurja.

http://members3.boardhost.com/Exoten/msg/1329033547.html

http://palmeundco.communityhost.de/thread/?thread__mid=991653995

iz razdoblja kad nije bilo tako dobro
http://palmeundco.communityhost.de/thread/?thread__mid=453725636

Kod nas se ni botanički vrt kao institucija ne može porediti s jednim prosječnim Austrijancem ili Nijemcem.
iste palme preko ljeta. Čak me je onaj mediteran crijep na zidovima malo zbunio. Sve izgleda kao da je na Mediteranu.
http://palmeundco.communityhost.de/thread/?thread__mid=834148370

sti bi Izet reko "braćo mila" !! jedna jedina rijec ovo opisuje, mrak! vidite li ove solarne ploce na krovu, i struja kojom ih dogrijava je dzaba. al treba iskesirat cifru kad se postavljaju. vrati se kroz nekih 8 godina sva investicija,a na dalje, nema racuna za struju. sinoc bas bila emisija o nekom rasadniku u sloveniji koji grije svoje staklenike uz pomoc geotermalnih izvora koji su ispod parcele na kojoj se nalaze. henoh je stavio kod svoje butie ako se ne varam drenazne cijevi u dubinu koje kolko tolko zimi dizu topliji zrak iz dubine. malo se zabavljam i ovim pitanjem,pa eto. mozda da otvorimo temu i o tome? geotermalna energija u svrhu dogrijavanja i pasivne zastite, il tako nekako...
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #1417 u: Veljače 15, 2012, 17:39:08 poslijepodne »
 :icon_yikes:

Dobro, vidi se po kuci i vrtu da vlasnik ima novca za razne egzibicije, ali to na stranu...  :sretan:

Ona mala suma Trahija prosto pleni ! Za Butiu nemam reci, a Kanarke su odlicne, kao Icupijeve  :thumb_up:
A besprekorno sredjen vrt i zimska zastita su posebna prica  :popc1:
« Zadnja izmjena: Veljače 15, 2012, 17:39:41 poslijepodne od Zexland »
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1418 u: Veljače 15, 2012, 18:19:35 poslijepodne »
 :icon_dribble:
Baa, kakve Basjoo-ice, ovaj mora nabaviti kamion mulcha...
Skidam mu kapu!
Carpe diem

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1419 u: Veljače 15, 2012, 18:39:45 poslijepodne »
odlican 5 ''ima se moze se''
 :wink:
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1420 u: Veljače 15, 2012, 18:52:00 poslijepodne »
 :060: svaka mu čast ima se može se hehe

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #1421 u: Veljače 18, 2012, 17:18:06 poslijepodne »
Nema sta, vrt cista desetka. Koliko sam primetio, nema nesto puno drugih biljaka, uglavnom sve se svodi na palme. Takodje vrt nije pretrpan, sto je onako bas po mom ukusu. Za zastitu jednom recju - FULL, ipak je gore daleko veci standard nego kod nas. Mislim da je pravi potez to sto ima solarno grejanje, pa kao sto kaze Damir - nema racuna za struju  :wink:
A sto se tice geotermalnih izvora, ko ima uslove, mogucnosti su neverovatne. Evo kod nas, u mom mestu postoji geotermalni izvor, moze se reci da citavo mesto lezi na njemu, a voda je preko 70 stepeni celzijusa. Imamo cak u planu izgradnju banje. Takodje je zanimljivo da se jedna citava zadruga, zajedno sa velikom farmom svinja greje samo uz pomoc geotermalnog izvora. U skorijoj buducnosti uz pomoc opstine i mesne zajednice ovo bi moglo postati sastavni deo svakog domacinstva, jer je cena energenata (plin, drva, ugalj) previsoka. Jeste da u pocetku ima ulaganja, ali na dugorocno je itekako isplativo. Ako se to realizuje,... mislim da ce i kokosica imati mesto u vrtu  :wink:
« Zadnja izmjena: Veljače 18, 2012, 17:21:19 poslijepodne od vlax88 »

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #1422 u: Veljače 18, 2012, 22:03:11 poslijepodne »
Nije poenta ove zastite u visokom standardu,vec u tome sto tamo ima raznoraznih gotovih plastenika koji se brzo i lako montiraju. Sa grejnim kablovima se moze vrlo ekonomicno grejati,samo mi treba da crknemo dok zastitimo i ove manje palme,a kamoli da imamo ove feniksice od 5m.
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #1423 u: Veljače 19, 2012, 00:10:47 prijepodne »
Slazem se sa tobom Palmark da se uz pomoc grejnih kablova moze dosta ustediti, potrosnju struje svesti na minimum. To  je odlicna stvar, i ja koristim grejne kablove, super je to kada imas 1, 2 palme, na racunu za struju se ni ne oseti. E sad kada bi imao 20 palmi u vrtu mislim da bi to itekako uticalo na visinu racuna tokom zime, ne bi sigurno bilo zanemarljivo.
A cini mi se da ipak standard utice na kvalitet i nacin izrade-postavke plastrenika. Montazni plastenici su skupi (govorim za ovako veliku kvadraturu) i sigurno skuplje izadje da se kupi gotov, nego sam da ga pravis.
 Kvalitetnih materijiala ima i kod nas, pogotovo u poslednjih 7,8 godina.
Recimo da krenes da radis jedan kvalitetan i na oko lep plastenik: Krenimo od leksan ploca. Leksan ploce uopste nisu jeftine, kvadrat one najjeftinije od 4mm kosta oko 6 eur  :icon_exclaim: Za jedan plsatenik visine 3m potrebno je izdvojiti preko 70 evra samo za ploce. P onda konstrukcija - jos toliko. Znaci jedan kvalitetan plastenik samo da se napravi kosta oko 150e, a gde je ostalo - kablovi, termostat, agril, bez. termometar....
A sa druge strane jedan solidan, FUNKCIONALAN plastenik moze da se napravi za 30-ak evra, mene je toliko izasao veliki za robustu. Cak moze i jeftinije ako se izbaci stiropor. Ipak ogromna razlika u ceni, slozices se  :wink:
edit: cenu plastenika sam naveo okvirno i tu ne ulaze kablovi, termostat,agril, bezicni termometar....

Offline Flash

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #1424 u: Veljače 22, 2012, 13:10:46 poslijepodne »
Kod nas ugodnih 5°C, sunčano  :cool: Za kraj tjedna predviđa se penjanje temperature do nekih 13°. Znam da je još rano za skidanje zaštite sa palmi (iako bih ju želio ''osloboditi'').
Šta mislite o skidanju zaštite sa masline?  :zbunjen: