Autor Tema: Zimska zaštita palmi  (Posjeta: 468579 vremena)

0 Članova i 7 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Henoh

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Zimska zaštita palmi
« Odgovori #2010 u: Studenoga 22, 2015, 07:15:51 prijepodne »
Jesi li u mogucnosti otvarati i zatvarati plastenik po potrebi?Nije li rijec o vikendici?Dvije ukopane cijevi sa svrdlom koje se koristi za postavljanje stupova bi osiguralo odrzavanje temperature znatno visom nego vani.Na 1m zemlja je oko 6-7 stupnjeva u najhladnijem dijelu godine.Efekt podruma.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #2011 u: Studenoga 22, 2015, 10:47:06 prijepodne »
Jesi li u mogucnosti otvarati i zatvarati plastenik po potrebi?Nije li rijec o vikendici?Dvije ukopane cijevi sa svrdlom koje se koristi za postavljanje stupova bi osiguralo odrzavanje temperature znatno visom nego vani.Na 1m zemlja je oko 6-7 stupnjeva u najhladnijem dijelu godine.Efekt podruma.

Da, radi se o vikendici, ali planiram da povremeno obilazim palme i da zaštitu prilagodim potrebama. Neću baš moći da otvaram i zatvaram plastenik svakodnevno, ali šta da im radim. Moje razmišljanje je bilo da je najbitnije obezbediti da kiša i sneg ne padaju na Sabale, a termička zaštita je tu sekundarna. Naravno, par stepeni termičke zaštite je bolje nego ništa.

Razmišljao sam i o cevi, tačnije o kanalizacionoj cevi Ø120mm U profila (tj. sa dva kolena) koja bi bila ukopana do dubine od 1.5-2m, a na čijem kraju bi radio ventilator za hlađenje računara prečnika 120mm koji bi obezbedio cirkulaciju. Problem je to što su Sabali već razvili ogromno korenje i sad je verovatno da bi takvo postavljanje cevi dovelo do oštećenja dela njihovih korenovih sistema.  :misli:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline dida

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #2012 u: Studenoga 22, 2015, 12:32:15 poslijepodne »
Dobro bre druže stavi malo stiropora i one zaštitne folije o kojoj se ovde toliko pričalo na neku žičanu konstrukciju ispod ove pokrivke, kakvo grejanje kakvi bakrači, cevi i ventilatori to su samo Sabali.   

Offline dida

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #2013 u: Studenoga 22, 2015, 12:46:29 poslijepodne »
Pokrivka je odlična, mogla je i suvlja zemlja mogla biti ali to neće biti problem, drugo teren je pod blagim nagibom nadam se da tu ne teče mnogo vode, ja bi pre brinuo o tome, da niko ne shvati pogrešno.. ali ako neko ima živaca i vremena za sve drugo ok, samo napred, ja podržavam drugarski i prijateljski.

Offline 9a2uw

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #2014 u: Studenoga 24, 2015, 13:05:29 poslijepodne »
Ja lani nisam štitio svoje Trahije,tek su lani posađeni.sada su oko 20-30 cm i opet ću ih ostaviti na milost i nemilost zimi. :icon_mrhappy: Lani ih je prekrio snijeg i to im je bila super zaštita.
« Zadnja izmjena: Studenoga 24, 2015, 13:06:59 poslijepodne od 9a2uw »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #2015 u: Studenoga 25, 2015, 18:01:37 poslijepodne »

Palme i ostale osjetljive stvari u pitarima su unesene i sad je prilicno tijesno.Nakupilo se toga.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #2016 u: Studenoga 25, 2015, 23:14:04 poslijepodne »
Plave se dacty i theophrastii  :thumb_up:

Offline Borcanin

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #2017 u: Prosinca 03, 2015, 20:23:06 poslijepodne »
Koliko je bitno provetravati plastenik u kojem je palma, sada kada je temperatura 10ak stepeni? Ove zime prvi put stitim kanarku, tip zastite je kao sto je Vlax stitio kanarku i washingtoniu (grejni kablovi, termostat, agrilfoila, oko svega konstrukcija obmotana najlonom). Grejanje radi i vidim da se po zidovima niz najlon sliva voda, kondze se pravi, pa razmisljam da li je neophodno da otvaram? Da nije bilo krajem oktobra i pocetkom novembra onih par dana sa minusom, ne bih jos stavljao zastitu, ali sad nema skidanja.

Offline s26mar

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #2018 u: Prosinca 06, 2015, 12:02:57 poslijepodne »
Krenuo sam sa zastitom mog Trachy-a pa me zanima da nije pretrpaa zastita. Preko ovog na kraju sam mislio jos da stavim sijalice za Novu godinu i da izgleda kao jelka. Molim iskusne sa zastitom palmi da kazu misljenje.

« Zadnja izmjena: Prosinca 06, 2015, 12:26:27 poslijepodne od s26mar »
Marko Stankovic

Offline nzivanovic

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #2019 u: Prosinca 06, 2015, 21:58:45 poslijepodne »
Odlicno si uradio zastitu, vidim da si koristio agril foliju umesto najlon folije sto je odlicno da se ne skuva ispod!  :sun: :thumb_up:

Chambery

Offline s26mar

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #2020 u: Prosinca 06, 2015, 22:23:36 poslijepodne »
Pa da kontam da ne treba najlon folija, ne znam dal samo stablo da uvijem pucketavom onom folijom jer je imam. Ova zelena je ona za zastitu od grada sto se koristi kao dzak od krompira je i ona ce dodatno da stiti od snega i plus dekorativno i na nju preko sijalicice da izgleda kao novogodisnja jelka. Nadam se da ce preziveti
Marko Stankovic

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #2021 u: Prosinca 06, 2015, 22:25:37 poslijepodne »
kroz ovu mrežu če  se nakvasit agril i onda nastrada palma moraš stavit nešto da se ne nakvasi agril

Offline s26mar

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #2022 u: Prosinca 06, 2015, 22:30:14 poslijepodne »
Pucketava folija ili klasican najlon? Mada kontam da je najbolja ona za krov(vodo nepropusna a paro propusna ). Mada mogu preko ove konstrukcije najlon i ostavim 20,30 cm dole da dise
Marko Stankovic

Offline s26mar

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #2023 u: Prosinca 07, 2015, 13:38:13 poslijepodne »
Stavio sam i pucketavu foliju i ostavio prostora za vazduh na juznoj strani.
Marko Stankovic

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #2024 u: Prosinca 07, 2015, 18:09:08 poslijepodne »
Ja bi malo labavije stisnuo listove kod podvezivanja.
Ovako će kad makneš zaštitu biti više oštečeni od stiskanja nego zime.
Inaće sve ostalo je super.