Autor Tema: Zimska zaštita palmi  (Posjeta: 468533 vremena)

0 Članova i 9 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Zimska zaštita palmi
« Odgovori #600 u: Ožujka 01, 2009, 18:55:20 poslijepodne »
Ja režem listove na palmi tek kad su suhi kao barut i kad nema ni najmanjeg traga zelenila na njima.
« Zadnja izmjena: Ožujka 01, 2009, 18:55:31 poslijepodne od palmofan »
USDA zone: 7a

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #601 u: Ožujka 01, 2009, 18:55:35 poslijepodne »
I ja sam to napravio prvu sezonu na archontophoenixima kad su izgorili na suncu. Sad to više ne radim nikada i ni na jednoj palmi.
Dok ima zelenoga, dobro dođe.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #602 u: Ožujka 01, 2009, 20:43:29 poslijepodne »
Sad nakon dva tjedna vidljiva su prave razmjere oštećenja na Sabal blackburnianama
slika od prije dva tjedna. U međuvremenu su bez zaštite osjetili -6 najniže, a bilo je tu još jutara s minusima

i danas. Čini mi se da bi se dvije ili tri ipak mogle na kraju oporaviti

C. humilis od prije dva tjedna

i danas bez ikakvih promjena na njemu

Ovaj C. humilis je posađen eksperimentalno da bih na njemu vidio isplati li se saditi veće primjerke s pasivnom zaštitom i prema svemu sudeći isplati se  :icon_mrhappy:
Slike od danas su snimane mobitelom pa je i njihova kvaliteta lošija
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #603 u: Ožujka 01, 2009, 20:45:34 poslijepodne »
Pa ja bi reko da ih je ubilo ovo dok nisu bili zaštičeni.
Ja bi rekao da postoji i neka razlika na humilisu, ali neznam bili to pridodao samim slikama (aparat, mobitel).

Offline tasana

• Phoenix
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #604 u: Ožujka 01, 2009, 20:52:12 poslijepodne »
Dobro, znaci ostavljam listove, a za zastitu sam napisala Palmark, da je imala oko stabla slamu a preko uvezanog lisca agril i nista drugo-tako spakovana provela zimu, nije trebalo vetriti i eto ispalo je dobro-kazu da smo imali -17*C najnizu T.

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #605 u: Ožujka 02, 2009, 20:05:37 poslijepodne »
danas sam bio na vikendici i skinuo sam zastitu sa palmi :icon_sad:

-kanarka is a DEAD!!!!!!  izvukao sam joj koplje,a sam taj deo oko biljke je  trulo braon boje....ocigledno je zima bila zestoka i ta kanarka nije imala nikakve sanse....

-trahi je bar ovako po mojoj proceni ziv...jako su mu stradali listovi...skoro svi su propali....ali se nadam da ce se oporaviti jer joj je koplje za sada ok. probao sam da ga cimnem ali ga nisam iscupao pa se nadam da ce se oporaviti a i taj deo biljke oko koplja izgleda zdravo...ima istu boju kao i pre zastite... :sretan:

evo slika pa vidite...mobilni je u pitanju pa su slike slabe rezolucije....sorry

sta reci posle ovih slika...priroda je surova...sad sam resio da nabavim bar desetak godina staru kanarku koja bi mogla preziveti pakao mrazeva!!!!???? :misli:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #606 u: Ožujka 02, 2009, 20:20:17 poslijepodne »
Kanarka bez aktivne zaštite (grijanja) za jakih zima...sumnjam.

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #607 u: Ožujka 02, 2009, 20:58:56 poslijepodne »
nadam se da ce bar trahi smoci snage da se oporavi....bilo bi pozeljno da sledeca zima bude blaza da ne strada kao sad...a od kanarke ne odustajem...smislicu kad je kupim kako da je zastitim sa grejanjem sledece zime...moram sprovesti struju do palme a to je negde 5-6 metara od kuce sto nije puno pa da je obmotam sa onim lampicama sto su u  crevu, oko stabla???
ima fore smislicu vec sta i kako ali ne odustajem....nasao sam coveka koji ima kanarku sa pola metra visokog stabla....sledece nedelje idem da vidim palmu i verovatno je kupim....stavicu sliku kad je kupim i zasadim umesto ove propale!! :thumb_up:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #608 u: Ožujka 02, 2009, 21:13:11 poslijepodne »
Ima način... treba vidit koliko griju lampice u crijevu. Neke ne griju uopće (led). Potoje ti (samo ti primjere navodim) i grijači kabeli i termometri koji se spoje na to, tako da bi recimo mogo napravit da ti se grijanje automatski pali kad temperatura padne od određene brojke i da se gasi kada poraste.

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #609 u: Ožujka 02, 2009, 21:34:22 poslijepodne »
sigurno ima nacina....verovatno grejaci vise kostaji i taj termometar ali moram se raspitati...moze se i jednostavno prikaciti na obican tajmer pa da radi odredjeno vreme i iskljuci se....ali taj nacin ne meri temperaturu sto nije bas dobro...meni je najveci problem sto ne zivim tamo gde su mi palme...ali ima vremena do sledece zime :thumb_up:
« Zadnja izmjena: Ožujka 02, 2009, 21:35:00 poslijepodne od vladimiro »

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #610 u: Ožujka 02, 2009, 21:37:12 poslijepodne »
Pa znam da je največi problem šta nisi tamo gdje su ti palme. Zato bi i sitem sa termometrom/sklopkom i bio najbolji. To bi se moglo spojit i na obične lampice u crijevu.
Nešto bi koštala ta sklopka, ali ne vjerujem puno.

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #611 u: Ožujka 02, 2009, 21:47:19 poslijepodne »
THANKS! :thumb_up:

Novi Sad ima dosta prodavnica sa elektromaterijalom pa mi verovatno nece biti problem naci takvu sklopku :gy:....ipak se ispostavilo da nisam bio u pravu za dogrevanje kanarke....danas sam  se licno uverio na mom primerku nazalost :icon_sad:
nadam se da ce sledeca imati vise srece...naravno bice i znatno veca i sa stablom sto je velika stvar jer stablo ipak stiti samo srce palme za razlike od ove sto se jadna smrzla :thumb_down:
« Zadnja izmjena: Ožujka 02, 2009, 21:48:01 poslijepodne od vladimiro »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #612 u: Ožujka 18, 2009, 18:20:40 poslijepodne »
Ne sjećam se tih robusti iz ankarana, to je pored kopra, šta ne? znam da smo stavljali slike onih iz kopra...

Kao što sam jednom već rekao, ima puno vrsta palmi koje su podobnije za tu klimu. Kadtad će te palme dobiti po repu, čeka se samo jedna prava zima kada im takva zaštita neće pomoći. A do tada neka kopar i dalje glumi las vegas... :cool:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #613 u: Travnja 08, 2009, 19:28:17 poslijepodne »
http://palmeundco.communityhost.de/thread/?thread__mid=50122647

pogledajte ove slike, nadam se da razumijete i tekst !!!
Toliko mi je covjeka bilo zao, da vam to nemogu opisat!

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
« Odgovori #614 u: Travnja 08, 2009, 20:06:15 poslijepodne »
Mislim da ako su ovi drugi listovi živi da če i ona potjerat iz srca samo će trebati dugo i više to neće biti to barem ne koju god. ako joj se opet to ne desi. To je od previše vlage za vrijeme zime,zato ja svojoj feniksici uvjek usmjerim grijalicu i ventilator da puše prema središtu da isušuje vlagu,jer je ona na to najosjetljivija.