Autor Tema: Zimska zaštita palmi  (Posjeta: 481623 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Zimska zaštita palmi
« Odgovori #915 u: Prosinca 20, 2010, 22:23:06 poslijepodne »
sutra otvaram kavez i slikam. sve da je i bilo nekog ostecenja to ce se kasnije tek pokazat , a ne odma sad. sa trachya sam skinuo ono malo zastite sto je bilo (zamotani u jedan sloj tkanine i najlonom okolo) ovih ledenih dana , tako da se ovaj tjedan mogu malo luftat jer ce cjeli tjedan bit jutri oko nule i po danu do 10C. lisce im je malo potamnilo.tako je bilo i prosle godine, kasnije im se vrati zelena boja kad malo zagrije.
nisam mjerio temp unutra. nemam onaj "toplomjer", vanjski, tako da nisam.

e,da, na stranici bayercropscience imate pod prognoza,ukucate postanski broj mjesta di zivite i izbaci dosta preciznu temperaturu i prognozu za iducih 5 dana. meni je dosta pouzdanija od one koju mi izbaci google za osijek, jer ima za visnjevac, di zivim, cak i za manja neka sela oko  osijeka, jer nije ista temp u svim djelovima grada.
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #916 u: Prosinca 30, 2010, 13:08:28 poslijepodne »
Da vam prenesem moja iskustva sa alu folijom koju koristim u zastiti trahija folija ja je dobra kao izolator kada je napolju veca temperatura unutar palme ne povevecava temperaturu i ne znoji sto je dobro jer se listovi mogu sa njom obmotati i nece stradati losa strana folije je da za 2-3 stepena unutar palme bude hladnije nego napolju kad je bilo -5 unutra je bilo -7 dobra je znaci za palme koje se greju a kad se ne greju ne povecava temperaturu  moj trahi nisam grejao bilo je -12 nisam primetio neka ostecenja samo sam sasd preko folije obmotao neke stare tepihe za svaki slucaj jer ga necu grejati.

Uploaded with ImageShack.us
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #917 u: Prosinca 30, 2010, 13:56:40 poslijepodne »
moji otkriveni zadnjih 10 dana, evo danas se inje pohvatalo po njima,malo se skupili listovi. par dana za redom -10 u jutro. danu ispod nule. fasovat ce malo, al nek se bazdare. hehehe
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #918 u: Prosinca 31, 2010, 00:34:54 prijepodne »
Svaka cast damire.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #919 u: Siječnja 11, 2011, 13:38:31 poslijepodne »
U razgovoru sa nekim gradjevincima saznao sam za dobar izolacioni materijal koji bi mogao da posluzi za zastitu palmi radi se o vunizolu koji sve vise potiskuje stiropor jer je bolji termoizolator od njega kazu za 80 posto ima ga raznih debljina lak je za ugradnju paropropustan sto je nama veoma bitno zbog palmi kod nas ljudi obavijaju cevi od vode da ne lede zimi da ja ne bi prepricavao evo sajta pa pogledajte a ima ga na svakom stovaristu materijala ja cu ga na sledecu zimu koristiti za zastitu palmi kako aktivnu tako cu stiti i pasivno sa njim. evo sajta http://www.offertrade.co.rs/Offer%20trade/mineralna_-_kamena_vuna_%28vunizol%29.htm

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #920 u: Siječnja 11, 2011, 14:43:29 poslijepodne »
Super materijal, pa ja toga imam pun tavan.Nikad mi nije palo na pamet da sa tim stitim.Ali od sledece zime pocinjem da ga koristim...  :thumb_up:
milka

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #921 u: Siječnja 11, 2011, 15:29:28 poslijepodne »
Pozdrav Scalar,
kako mislim njime stiti palme? pravit im kucicu?
Nije taj materijal toliko svemoguc kako kazu, koristi se za izolaciju, ali je sa vanjske i sa unutarnje strane jos jednom zatvoren minimalno 2-4 mm folijom, koja
se jos onda zatvara hermeticki! To nije nista drugo nego bolja "staklena vuna"!
Zamisli kad se smoci kako ce onda izgledati, kupi komad pa probaj!  :thumb_down:

Ovo sto je napravio Branimir je najbolje od svega, ne vidim na slici jeli styropor ili styrodur....koji je jos jaci jer su ljevane ploce!

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #922 u: Siječnja 11, 2011, 15:33:21 poslijepodne »
Mozda da se koristi branimirova kucica od stiropora ili stirodura, a da se stablo ili donji deo palme umota tim materijalom pa preko toga lampice i to ce vec da lici na nesto...  :thumb_up:
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #923 u: Siječnja 11, 2011, 15:44:30 poslijepodne »
moze yonex kad obmotas stablo lampicama pa preko toga vunizol netreba ti stiropor sako najlon okolo i to je to ja mislim kad tim obmotas palmu i pasivno se nece smrznuti garantovano ja cu jednu probati pasivno sa vunizolom.

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #924 u: Siječnja 11, 2011, 15:47:52 poslijepodne »
Da, mislim da je mana ovog materijala što se natopi vodom. Ali kako sam vidio u onoj specifikaciji, postoje i tvrde (i vrlo tvrde) ploče od te staklene vune, pa su one možda nepropusne za vodu, poput stiropora.
Samo pretpostavljam da im je cijena znatno veća nego kod stiropora, pa je ova Branimirova varijanta možda ekonomičnija. A budući da je i nepropusna za padaline, ako je dobro napravljena, unutra se biljka može ušuškati suhim lišćem ili slamom, i eto odlične pasivne zaštite.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #925 u: Siječnja 11, 2011, 16:08:09 poslijepodne »
Da porat imaju tvrde ploce one nemogu da se namoce vodom . a i nisu skuplje od stiropora.

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #926 u: Siječnja 11, 2011, 18:02:51 poslijepodne »
A da se mozda napravi kao sendvic od stiropora i staklene vune? Mozda malo preterujem. :icon_mrhappy:

milka

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #927 u: Siječnja 11, 2011, 18:08:17 poslijepodne »
A to bi na kraju izgledalo ovako, i nalon preko toga.Ja sam malo preradio ovu zastitu tako da se voda ne zadrzava. :sretan:

milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #928 u: Siječnja 11, 2011, 19:05:41 poslijepodne »
sve to je lepo ali ipak malo komplikovanije mislim da je bolja astita valjkastog oblika armaturna mreza kruznog oblika oko nje se obavije vunizol odozgo poklopac i to je to, ako moze da se savije oko mreze.
« Zadnja izmjena: Siječnja 11, 2011, 19:10:14 poslijepodne od SCALAR »

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #929 u: Siječnja 11, 2011, 20:20:59 poslijepodne »
@yonex tvoja idea je vise nego odlicna! iako si mlad skidam ti kapu, za logicno razmisljanje! :thumb_up: Malo je puno truda, ali kad se nesto zeli ocuvati, vrijedi truda!

@scalar...s tim materijalom stvarno dolazim u kontakt svaki dan, znam da sam zensko, i da nekad nije lako "poslusat zenu", ali ako zeliz dobrog svojim palama, zaboravi taj Knauf Rock
             vise ce ti naskoditi nego dobrog donijeti!
             Mozes uzet koju god vrstu hoces, presanog, tako mi to u bransi zovemo, svaki reagira na vlagu, i to jako, a kupi komad i stavi ga na kisu prije nego njime omotas palme,pa ces se uvjerit.
             A tvoj opis, stavit ispod njega jos lampice, znas sto ce ti se desiti, bit ce bu  :daz: sve ce ti jednog dana planut i izgorit!
             Varijanta 2, sve to jos zatvori, najlonom i poklopcem sve ce ti obrast u gljivice!
             Svako se uci na greskama, kuzim da svatko bira svoj put, i ja se ucim na greskama, ali ako sam u krivu, onda 15 godina radim krivi posao!  :wink: