Autor Tema: Zimska zaštita palmi  (Posjeta: 425234 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline tasana

• Phoenix
  • *
  • Spol: Ženski
Odg: Zimska zaštita palmi
« Odgovori #60 u: Listopada 21, 2007, 08:47:54 prijepodne »
Palmark, pisala sam ti za grejalicu na pp , ne znam da li si dobio :icon_question:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
  • Spol: Muški
« Odgovori #61 u: Listopada 21, 2007, 10:33:29 prijepodne »
Ja mislim da je za totovo resenje (sa cevima) potreban malo veci plastenik/staklenik, tj. da ono tesko moze da deluje u plasteniku 2x2 metra.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #62 u: Listopada 21, 2007, 10:45:05 prijepodne »
Ja mislim da je za totovo resenje (sa cevima) potreban malo veci plastenik/staklenik, tj. da ono tesko moze da deluje u plasteniku 2x2 metra.
Da,moguce je! Ma dobro,ako se plastenik dobro napravi,uz sijalice ili grejalicu sa termostatom nema brige za palmu kakva god zima da nas zakaci!
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #63 u: Listopada 21, 2007, 17:42:07 poslijepodne »
Xenon, što je veća kvadratura proprocionalno tome treba i grijat više.
Što je manja treba grijat manje.
Neznam, ali logika mi govori da bi trebalo jednako dobro funkcionirat i u manjem i većem prostoru.
Toto?

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #64 u: Listopada 21, 2007, 19:29:39 poslijepodne »
Xenon, što je veća kvadratura proprocionalno tome treba i grijat više.
Što je manja treba grijat manje.
Neznam, ali logika mi govori da bi trebalo jednako dobro funkcionirat i u manjem i većem prostoru.

Ma to stoji, ali kod malog plastenika ce ugao morati da bude dosta veci (skoro 90 stepeni), sto ce spreciti cirkulaciju vazduha. Kod vecih plastenika ugao moze da bude 30 stepeni ili manje, sto drasticno olaksava cirkulaciju, a i povecava kapacitet "cevi".

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #65 u: Listopada 21, 2007, 19:37:50 poslijepodne »
Pa zašto u malom plasteniku nebi mogo biti 30° nagib?
Ne vidim razloga...

A ovo da povečava kapacitet cijevi...da, ali povečava se i kvadratura grijanja...

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #66 u: Listopada 21, 2007, 19:40:39 poslijepodne »
Pa zašto u malom plasteniku nebi mogo biti 30° nagib?
Ne vidim razloga...

Pa teoretski je sve moguce, ali cev mora da dodje do dovoljne dubine, gde je temperatura stabilna. Ipak, ja nemam iskustva sa ovom metodom, mozda toto moze da nam sve detaljnije objasni.

Offline dexxter

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #67 u: Listopada 21, 2007, 20:24:38 poslijepodne »
Razmisljam da napravim od PVC cevi veliko slovo "U". Recimo 1,5mx1,5m i zakopam uspravno pored palme gde bi samo 2 spoljna vrha virila a sve ostalo bilo u zemlji. Kako sam cuo na toj dubini kod nas je zimi oko 10-15 stepeni i vazduh bi cirkulisao. Medjutim za razliku od ostalih biljaka koje se gaje u staklenicima palme imaju jako dubok koren. E sad, ako joj tako grejes plastenik onda joj neizostavno hladis i koren pa ne znam koliko je to pametno.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #68 u: Listopada 21, 2007, 20:41:05 poslijepodne »
Pa kako?
Morao bi nakosit to U ako bi htio rezultate...tj. nemožeš samo ravno stavit "U" u zemlju jer nema visinske razlike (kosine) između više i niže točke...pa nema ni cirkulacije.
 uostalom od jedne cijevi mislim da nebi ništa dobio...tako bar ja razmišljam s obzirom šta je toto napisao

Offline dexxter

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #69 u: Listopada 21, 2007, 21:39:28 poslijepodne »
Kako nema, pa 1,5m je visinska razlika. Topao vazduh odozdole bi izlazio gore i suprotno. Pod kosinom to postavljaju u staklenicima verovatno da bi sto veci deo cevi bio u toplijem delu zemlje a opet da ne moraju da kopaju duboko. To bi sigurno radilo samo sto bi se u tom slucaju hladio i koren palme pa ne znam koliko je to pametno.
A mogu i to "U" da ukopam pod kosinom gde bi vrhovi virili pored palme a donji deo bio zakopan 1-2m od palme. Medjutim tako bih morao da prekopam pola dvorista  :shocked:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #70 u: Listopada 21, 2007, 22:08:28 poslijepodne »
Koliko sam ja razumio tota, a vjerujem da sam ga razumio točno, cijev na dnu zemlje nesmije biti ravno (vodoravno) nego mora imati pad.

Nekako ovako: (napomena: cijevi na slici su u biti na istoj dubini, jedna iznad druge u biti u stvarnosti je jedna pored druge)

jelsa

• Gost
« Odgovori #71 u: Listopada 22, 2007, 18:05:39 poslijepodne »
Malo sam skeptičan na sistem zagrijavanja pomoču cijevi.Težina hladnog zraka je mnogostruko jača od toplog.Vjerujem da bi sistem funkcionirao prva dva -tri dana a kasnije bi se rashladila i zemlja kroz koju cijev prolazi.Tako bi istovremeno hladni zrak ulazio na obje strane a topli koji bi se probijao do vrha bio bi dodatno rashlađen.Zemlja inače sporo provodi toplinu i brzo se rashlađuje.Poslije par dana temperatura bi se sigurno spustila oko cijevi za polovicu.No sama ideja je jako dobra i trebalo bi je ukomponirati sa svježim stajnjakom.Primjera radi , kada bi se ukopalo 1/2m3 svježeg stajnjaka na 1m dubine i to izvan zaštičenog prostora i sa više cijevi malog profila dovesti do zaštičenog prostora dobila bi se konstantna temperatura debelo iznad nule više mjeseci.Sa svježim stajnjakom smo radili
klijališta gdje nije bilo moguče zagrijavati/sjeme,reznice.../temperatura se znala dizati iznad 40C iako je bio prekriven slojem zemlje i do 1/2m tako da smo morali otvarati klijalište da se spusti temperatura.

Offline toto

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #72 u: Listopada 22, 2007, 18:55:22 poslijepodne »
Taj sistem grijanja i hladenja staklenika se najvise koristi u Nizozemskoj i zbog svoje stedljivosti dozivio procvat u ostalom dijelu zapadne Europu. Ti staklenici koriste jos i malu puhalicu koja gura vecu kolicinu zraka kroz cijevi. Od hladenja zemlje nema govora jer je kolicina topline koja se stalno regenerira pritiskom neogranicena. Puno vise bi se dobilo metalnim ili bakrenim cijevima koje puno bolje provode toplinu.
Kosina cijevi u doljem dijelu slova U bi trebala biti od 2 do 5 %.
Moj prijatelj u Njemackoj(Bavarska) ima par plastenika 6mx3m u svakome ima po dvije cijevi ali i malu puhalicu i to je dovoljno .

toto

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #73 u: Listopada 22, 2007, 20:34:21 poslijepodne »
Evo još malo igrarija na njemački način...

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #74 u: Listopada 22, 2007, 20:41:18 poslijepodne »
veruda može možda stranica sa koje je ova slika uzeta?
Ako ima slika šta čovjek radi da pogledam...