Autor Tema: Zimska zaštita palmi  (Posjeta: 426565 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline branimir

• Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: Zimska zaštita palmi
« Odgovori #720 u: Rujna 07, 2010, 10:33:57 prijepodne »
Ja ako ču raditi drvene konstrukcije za 2 mala Trachya i Sabal onda bih na "krov" i nešto sastrane stavio najlon, pri sredini agril i pri dnu opet najlon i mulch.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #721 u: Rujna 07, 2010, 12:35:21 poslijepodne »
9 mjesec, a mi već uveliko u ovoj temi. Treba drva spremit za zimu  :034:
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #722 u: Rujna 07, 2010, 21:50:46 poslijepodne »
Znam kako je Zexland zasticivao tracija sa otvorenim najlonom u donjem delu  ali se takav nacin moze primeniti na tracija i jos neke a ne za kanarke robuste i ostale koje traze toplije , zato i razmatram druge sisteme zastite pa i onaj Bugarski koji se moze dograditi za nase uslove jer je veoma jednostavan i jeftin sto je veoma vazno jer nismo mi Nemci da izmisljamo toplu vodu kad je ona vec izmisljena ovaj Bugarski sistem se uz male izmene moze uspesno primeniti kod nas .
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #723 u: Rujna 09, 2010, 07:24:44 prijepodne »
Scalar i mislio sam na trachyja da primenis Zexov sistem,naravno za kanarku da ti treba veoma dobar nacin zastite i zato i kazem da ovaj Kirilov nacin mozda nije najbolje resenje za nase uslove.Ti probaj ako hoces,ja necu da rizikujem sa svojim palmama,jer sam se naslusao dosta prica o tom Kirilu i procentu prezivljavanja njegovih palmi...  :wink:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #724 u: Rujna 09, 2010, 23:28:49 poslijepodne »
Ok Vlax mozda si upravu ali u principu dok se ne proba nista se nezna, ja sam samo rekao da je to najjednostavniji sistem i najmanje kosta ako bi funkcionisao kod nas u kontinentalnom delo bilo bi dobro.

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #725 u: Rujna 10, 2010, 01:20:34 prijepodne »
Scalar ja ti ne bih preporucio taj "bugarski" sistem, jer najlon je tihi ubica svake palme. Zato sam i ja kod mene primenio sistem upotrebe najlona, ali da taj isti najlon ne dodiruje listove palme, i da nikako palma ne bude hermeticki zatvorena ispod najlona. Kod mene je najlon zimus odigrao odlicnu ulogu zastite svih palmi od jakih januarskih hladnih severo-zapadnih vetrova.

Nadji Dexterove postove od pre godinu-dve i veideces sta Vlax ustvari hoce da ti kaze :)

PS: I ja ne mogu da verujem da smo vec u ovoj za nas kontinentalce "omrazenoj" zimskoj temi  :icon_lol:
« Zadnja izmjena: Rujna 10, 2010, 01:25:42 prijepodne od Zexland »
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #726 u: Rujna 10, 2010, 07:59:40 prijepodne »
slazem se s navedenim gore. i moj trachy koji je bio sticen prosle zime s najlonom, svi listovi, odnosno vrhovi listova koji su dodirivali najlon su poceli propadat, prvo pocrnili pa se poceli susiti. kad je krenula vegetacija izgledali su jako ruzno,pa sam ih sve posjekao. najlon da, ali da ne dodiruje listove! :thumb_up:
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #727 u: Rujna 11, 2010, 17:39:59 poslijepodne »
Pozdrav svim članovima nakon dužeg izbivanja! Ljeto se nekako samo brine o sebi i vrtu, mi moramo samo zalijevati i povremeno gnjojiti naše biljke. Kako dolaze ružniji dani, tako počinje rasti moja zabrinutost za vrt, pa se poveća i aktivnost na forumu. Kakogod, jako mi je drago da se aktivnost članova nastavlja i da se teme nadopunjuju..

Čini mi s da je na gornjim slikama Kiril ipak umatao palme u agril. Mislim da je ova zaštita efikasna, 2, 3 sloja bila bi još znatno učinkovitija zbog zraka između. Uvjerili smo se svi da direktno umatanje najlonom donosi više štete nego koristi, a najlon omotan preko okvira, koji ne dodiruje biljke, po mogućnosti u više slojeva je efikasan, ali i tada treba osigurati dobru ventilaciju (sa što manjim gubitkom topline) što se može postići da se dio konstrukcije prekrije samo agrilom, ili sličnim materijalom.

Moje iskustvo i s agrilom omotanim direktno oko biljaka pokazuje da i tu listovi malo pretrpe, vjerojatno od vode, koja se u hladnim noćima i sledi, i dodiruje direktno listove.

U zimi mislim 2007., koja je bila iznimno blaga, i u Drnišu je aps. minimum bio samo svega
-5 C, zamotao sam tada mladi c. humilis i 2 oleandra direktno u agril, i dio listova na humilisu se dijelom osušio, a oleandri su na proljeće djelovali malo 'skuhano'. Sljedećih zima nezaštićeni su izdržali -8 do -12 C s gotovo nikakvim oštećenjima. U svakom slučaju, mislim da je ova Kirilova zaštita vrlo dobra, jer grijaći kabel isušuje vlagu u agrilu, a od direktnog kontakta s agrilom stradat će vjerojatno samo vanjski, najstariji listovi, dok je srce dobro zaštićeno samim listovima i ovom zaštitom. Veći je problem kiša koja se s listova slijeva prema srcu, pa bih agril na vrhu dobro povezao, da se kapljice slijevaju po njemu sa strane.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #728 u: Rujna 11, 2010, 17:56:44 poslijepodne »
Slazem se sa Poratom ja sam dobro rekao ali vi niste pratili nisam rekao da je Kirilov sistem idealan ali nije ni los bitno je u tome se svi slazemo da najlon ne dodiruje direktno ja bih napravio malu izmenu do lista bih stavio neku tkaninu pa onda majlon u tri sloja tako najlon nebi imao dodira sa listom i onda bi sve bilo ok i mnogo jeftinije od pravljenja plastenika a vec o utrosku energije i da ne pricamo ne treba nesto unapred odbacivati a da niko nije isprobao zamislite kad neka palma dostigne 4-5 metara kolliki plastenik treba i koliko ga treba grejati to obeshrabruje mnoge i da pocnu i razmisljati o gajenju palmi u kontinentalnim uslovima

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
« Odgovori #729 u: Rujna 11, 2010, 18:56:50 poslijepodne »
Moja Feniksica je 4 metra i mislim da će trebati samo malo viši plastenik od lani ,ali narasla je brzo i ne znam kako ću ju štititi za par godina,ali sigurno neću odustati.pa makar pravio cijelu kuću oko nje da ju zaštitim jer je najljepša i mislim da ću se teško oprostiti sa njom kad naraste veeelika i ne bude moguće štittiti ju..

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #730 u: Rujna 11, 2010, 20:11:01 poslijepodne »
Svaka cast Icupi tvoja feniksica je za primer i tvoj plastenik je ok ja samo razmisljam o alternativi vredi pokusati.

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
« Odgovori #731 u: Rujna 11, 2010, 20:15:52 poslijepodne »
Da u svakom slućaju vrijedi pokušati ,ni to nije iskljućeno vidjet ćemo za koju godinu... :sun: :thumb_up:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #732 u: Rujna 11, 2010, 20:29:44 poslijepodne »
Icupi uzivaj u svojim palmama dugo

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #733 u: Rujna 11, 2010, 21:56:48 poslijepodne »
Moja Feniksica je 4 metra i mislim da će trebati samo malo viši plastenik od lani ,ali narasla je brzo i ne znam kako ću ju štititi za par godina,ali sigurno neću odustati.pa makar pravio cijelu kuću oko nje da ju zaštitim jer je najljepša i mislim da ću se teško oprostiti sa njom kad naraste veeelika i ne bude moguće štittiti ju..

svaka cast icupi!  :thumb_up: moja je jos mala i ovo ce joj bit prva godina na vani, a glavni razlog sto sam poceo saditi palme na vani je tvoje dvoriste! pravo nadahnuce!
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #734 u: Listopada 01, 2010, 18:22:45 poslijepodne »
Pozdrav ljudi!! Nasao sam u jednoj akvaristickoj prodavnici neke polikarbonske grejace koji mogu da greju i akvarijum, a mogu i na suvom, pa me zanima da li bi oni pomogli mojim palmicama koje bih dobro obmotao najlonskim vrecama i slicnim.Imaju 300w i kostaju 2300 din (180 kuna) pa nije neko preterano ulaganje ako ce mi pomoci za vise godina, sta vi mislite? :misli:
milka