Pozdrav svim članovima nakon dužeg izbivanja! Ljeto se nekako samo brine o sebi i vrtu, mi moramo samo zalijevati i povremeno gnjojiti naše biljke. Kako dolaze ružniji dani, tako počinje rasti moja zabrinutost za vrt, pa se poveća i aktivnost na forumu. Kakogod, jako mi je drago da se aktivnost članova nastavlja i da se teme nadopunjuju..
Čini mi s da je na gornjim slikama Kiril ipak umatao palme u agril. Mislim da je ova zaštita efikasna, 2, 3 sloja bila bi još znatno učinkovitija zbog zraka između. Uvjerili smo se svi da direktno umatanje najlonom donosi više štete nego koristi, a najlon omotan preko okvira, koji ne dodiruje biljke, po mogućnosti u više slojeva je efikasan, ali i tada treba osigurati dobru ventilaciju (sa što manjim gubitkom topline) što se može postići da se dio konstrukcije prekrije samo agrilom, ili sličnim materijalom.
Moje iskustvo i s agrilom omotanim direktno oko biljaka pokazuje da i tu listovi malo pretrpe, vjerojatno od vode, koja se u hladnim noćima i sledi, i dodiruje direktno listove.
U zimi mislim 2007., koja je bila iznimno blaga, i u Drnišu je aps. minimum bio samo svega
-5 C, zamotao sam tada mladi c. humilis i 2 oleandra direktno u agril, i dio listova na humilisu se dijelom osušio, a oleandri su na proljeće djelovali malo 'skuhano'. Sljedećih zima nezaštićeni su izdržali -8 do -12 C s gotovo nikakvim oštećenjima. U svakom slučaju, mislim da je ova Kirilova zaštita vrlo dobra, jer grijaći kabel isušuje vlagu u agrilu, a od direktnog kontakta s agrilom stradat će vjerojatno samo vanjski, najstariji listovi, dok je srce dobro zaštićeno samim listovima i ovom zaštitom. Veći je problem kiša koja se s listova slijeva prema srcu, pa bih agril na vrhu dobro povezao, da se kapljice slijevaju po njemu sa strane.