Imaš zaista lijepu kolekciju biljaka.
Čudi me da ti je Gleditsia triacanthos tako mala, da li si je to oblikovao u bonsai, ipak bi trebala biti dosta velika ako je stara čak 10 godina? Moja gledičija je za samo nekoliko godina prilično porasla. Palmice ti dobro napreduju, iako se nazivaš početnikom sa njima ti ipak sasvim dobro ide. Baš me zanima kako će se trachy provesti ove zime kod tebe, sjećam se još iz srednje škole sa satova geografije da nam je nastavnica govorila da je Daruvar u prosjeku zimi hladniji od ostalih gradova u okolici. Obavezno stavi sliku zaštite trachyja, naravno ako ga budeš štitio.
Gleditsia triacanthos, da ovo joj je 10-a godina. Rasla je dosta brzo, to si u pravu, onda sam slučajno dodao u njenu zemlju prilikom presadnje malo više zemlje od šampinjona pa sam kao rezultat dobio iznimno jak vegetativni rast prilikom čega su se sve grane objesile i tako odrvenile. Od tuda ovakav izgled. Nakon par godina kako je u ovoj posudi valjda je ispunila korijen koliko je mogla i sada raste u milimetrima na godinu. Jedno orezivanje sam samo uradio jer mi i odgovara da bude mala i da bude više forma penudula. Inače zimi ostaje vani, nju i koprivić ne unosim veća par godina jer mnogo mjesta zauzimaju. Imao sam i lijep pitomi kesten ali sam ga sa onom istom zemljom od šampinjona spržio skroz, pa sada radim na novom od početka.
Pa u istinu jesam početnik sa palmama, možda imam visoke kriterije u glavi pa zato i tako govorim. Imao sam samo taj trahi koji sam dobio jednom prilikom iz Lovrana kao mali klijanac. Ovo drugo je nastajalo u zadnjih godinu dana. Nešto malo imam ovih zahtjevnijih, ali sa njima ne želim trenutno mnogo da radim jer nemam mjesta za njihovo zimsko zbrinjavanje, jer bi u protivnom ja mogao izletiti iz kuće

Da Daruvar se geografski gledano nalazi u kotlini. Ljeta budu mnogo izraženija nego na jugu Hrvatske a zime isto tako budu mnogo hladnije nego većina mjesta u Gorskom Kotaru ili Lici. Svjestan sam da moram malo više paziti na egzote u dvorištu. Planiram trahi svakako da štitim, svjestan sam da ne može još par godina da izdrži bez zaštite. Kakvu ću mu zaštitu napraviti još ne znam, još slažem u glavi kako to da izvedem. Neka ga još 20-ak dana neka da još koje koplje pa ću ga onda spremiti na hibernaciju