Nekako mi je promakla ova tema. Bit će toga dosta za saditi kroz koju godinu. Sa sadnjom vani bih sačekao da palme naprave nekoliko podijeljenih odraslih listova i dobro razviju korijen. I sam sam iz nestrpljivosti i nedostatka prostora u stanu sadio dosta mladih palmi u fazi nepodijeljenih listova. Neke su propadale usred sezone rasta zbog nerazvijenog korijena i nedostatka vode (npr. Sabal minor). Budući da je kod tebe slična situacija kao i kod mene - mjesto za sadnju nije mjesto gdje živiš svaki dan to je dodatan problem kod mladih palmi. Za C. humilis, T. fortunei, P. canariensis možda i Washingtonie ne bih čekao klijance već bih provjerio neke od rasadnika u Podgorici, Budvi, Ulcinju i kupio neke već formirane palme. Scalar je naletio kod nekog gospodina i na Butiu. Prve dvije koje sam spomenuo Chamaerops humilis i Trachycarpus fortunei ne bi trebali imati nikakvih problema u tom mjestu ako je samo cca 2 stupnja razlike u minimumima s Podgoricom. Probao bih na nekom zaštićenom mjestu i Phoenix canariensis. Po Podgorici dobro izgledaju pa bi možda na zaštićenom mjestu možda mogli i na tom vrtu, naročito ako bi ih nekako u početku štitio. Pretpostavljam da si već dobro posnimao što ljudi imaju po njihovim vrtovima u tom mjestu, je li neko već pokušavao nešto osim palmi (osim T. fortuneia i eventualno C. humilisa). U svakom slučaju lokacija obećava i iz onoga što si napisao to bi bila neka toplija zona 8, 8b pretpostavljam.