Ne znam...ne treba se obazirati na geografsku sirinu,jer znamo da su neki krajevi Engleske cak u 9a a neki u Turskoj 6b...ali ipak ako se uporede ostali geografski parametri izmedju npr. Slavonije i Srema,prosto je zadivljujuce kako Djakovo ima povoljnu klimu!
Za sigurno prezivljavanje trachycarpusa potrebna je bar zona 8a (7b samo u martimnim oblastima sto sa Djakovom nije slucaj)! Znaci prosto je neverovatno da jedan grad u Panonskoj niziji ima klimu zone 8a!
Ja sam,racunajuci proseke za Beograd izracunao 8a-ali kao sto je to Pivi rekao to je ipak samo gradsko jezro jednog ogromnog dvomilionskog grada i to zahvaljujuci toplotnom ostrvu od zagadjenja i smoga!
Prema podacima iz mog dvorista takodje sam izracunao prosek kao da sam u zoni 8a~ipak to je samo jedan mikrolokalitet-evo najsvezijeg primera-jutros u mom dvoristu u 10h
0.2C a onda sam kolima otisao do druga i termometar u kolima dok sam se kretao ulicom je pokazivao
-2.2C-znaci moje dvoriste je sam jedan od izuzetaka u hladnijoj okolini!
Ako se trahiji tako sade po Djakovu znaci da je ceo grad sigurno zona 8a,a mozda bi se mogle naci povoljne lokacije sa mikroklimom koje bi bile ekvivalentne 8b zoni!

Sta toliko modifikuje klimu-ne znam! Ne verujem da su samo jezera,vec mnogo razlicitih faktora zajedno,jer znamo za ogromno jezero Balaton u Madjarskoj a tamo palme ne rastu!

Hajde palmofil,nemoj cekati prolece-odsetaj vec ovih dana do najblizeg odraslog trahija i uslikaj nam! I naravno,i tvoje jedva cekamo da vidimo