Ne mogu reci da su sluzbe zakazale u Hrvatskoj, pogotovo ne lokalne sluzbe. Zaista sve je bilo brzo organizirano, ono sto je u Hrvatskoj zakazalo su bile prognoze vodostaja od strane Hrvatskih Voda koji ocito ni sami nisu mogli vjerovati da su toliki vodostaji uopce moguci. Zbog toga se mozda izgubilo nekih 10-12 sati. Ono sto je ustvari zakazalo je obrambeni sustav od poplave, odnosno nasipi, sto ce ocito ubude morati biti rjesavanu drugim tehnologijama gradnje, jer ove stare tehnologije ocito u ovakovim ekstremnim situaccijama toliko dugog visokog vodostaja postaju nepouzdan sustav od poplava. Posljednjih 10 godina je potroseno puno novaca u obalo utvrdama kako se na toku Save s Hrvatske strane nebi javljalo urusavanje obale i to postavljanjem geotekstila od dna do prakticno kraja nasipa, medjutim za sada samo vecinom na mjestima gdje rijecna matica najvise dere obalu, ocito da ce se to morati kao i neke druge stvari raditi cijelom duzinom nasipa uz Savu, druga stvar je svakako izgradnja vise akumulacija koje mogu akumulirati vodu.
Medjutim ono sto je sigurno je da je sklop okolnosti i vremenskih uvijeta koji se rijetko moze poklopiti dogodio. Najme pred sam pocetak ciklone Donat vodostaji svih rijeka Savskog sliva su bili izrazito veliki, a onda je dosao i Donat koji je danima kruzio upravo iznad tog istog podrucja, sve skupa je rezultiralo u konacnici vjerojatno za nase krajeve gotovo katastrofom stoljeca. Na srecu ( ali trenutno mogu reci samo za sada) za Hrvatsku ipak nesto bezbolnije. Odnosno, da nije pukao nasip kod Rajevog Sela, s prilicno malim stetama. Malo cu neke brojke spomeniti, protok vode u subotu je kod Zupanje dosegao 5700 m3/s ili da mozda bolje predocim, 5.7 miliona litara u sekundi.
Ono sto se isto tako lose poklopilo, je sto je u istom trenutku vodostaj u Srbiji vec bio ekstremno visok, sto je dovelo do toga je se voda relativno sporo kretala za tako veliki vodostaj. Odrastao sam i zivim cijeli zivot na rijeci i jako dobro znam kojom brzinom u uvijetima visoke vode se krece, ovo se sjecam da se ikada dogodilo prije u toj mjeri.
I u Federaciji, i u Republici Srpskoj i u Srbiji (za Hrvatsku ne znam) su zakazali svi nivoi vlasti i sve nadležne službe. Brže su u Obrenovac stigli spasioci iz Rusije preko Niša nego vojska i jedinice MUP-a. U Šapcu je na nasipima bila potpuna neorganizacija, nije bilo dovoljno lopata, džakova, peska, hrane, vode za piće i sl. Ispred skupštine opštine Šabac su ljudi satima čekali da im neko kaže šta da rade. Uprkos opštoj neorganizaciji, pojedini političari ovu katastrofu koriste za bestidnu samopromociju.
Kad se velika elementarna nepogoda susretne sa neorganizovanim, korumpiranim i neefikasnim državnim službama, dogodi se ovo.