Autor Tema: Umjetno osvjetljenje  (Posjeta: 5823 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
Umjetno osvjetljenje
« u: Prosinca 30, 2007, 19:32:48 poslijepodne »
Palme su mi u zatvorenom prostoru do proljeća, naravno u kući gdje im je toplo.
Ali na tom mjestu i nema previše svjetla pa ću im stavit umjetno osvjetljenje da radi po noći da bar malo pomogne.
E sad, koji spektar svjetlosti trebaju biljke za rast?
Dali će svrsi poslužiti jedna obična ili halogena žarulja?

Offline Veruda

• Administrator
Odg: Umjetno osvjetljenje
« Odgovori #1 u: Prosinca 30, 2007, 20:50:47 poslijepodne »
Teško je odrediti jačinu svijetlosti bez luxmetra koji ti mjeri intezitet osvijetljenja. Uglavnom ti se intezitet koji je potreban za dodatan rast biljki mjeri u opsegu između 700-5000 luxa. Npr. Sabali i Phoenixi traže oko 1500-2000 luxa kao i velika većina palmi.

Obične lampe i žarulje nisu dobre za to jer zbog visokog udjela crvene svijetlosti tjeraju biljku na bolestan i nesrazmjeran rast. Hlaogeno svijetlo je puno bolje i to one koje najbolje kopiraju dnevno plavkasto svijetlo.

Najbolje su od "Osrama" koje su usput i štedljivije a i najbolje kopiraju dnevno osvijetljenje...

« Zadnja izmjena: Prosinca 30, 2007, 20:52:44 poslijepodne od Veruda »

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #2 u: Prosinca 30, 2007, 20:51:51 poslijepodne »
Evo ovo sam na jednom siteu našao u vezi halogenih lampi

Citat:
Halogen Lights:  These lights are rapidly becoming common in shoplight fixtures and lamps. They normally come in 150 and 300-watt bulbs. Benefits: Readily available, provide pleasing white light similar to natural light, provide full light spectrum for plant growth, provide higher level of footcandles per unit of electricity used than other bulbs. Disadvantages: Low efficiency in using electricity, medium life span of bulbs, and cost of bulbs.

ako je tako onda je dobro... ali na nekom drugom siteu nije tako optimistično pisalo!? uglavnom se spominjao crveni spektar koji je izražen i kod običnih žarulja.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #3 u: Prosinca 30, 2007, 20:52:44 poslijepodne »
veruda, ovdje me prvenstveno interesirao spektar boja koja određena žarulja daje, na jačina.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #4 u: Prosinca 30, 2007, 20:53:50 poslijepodne »
Čekaj ali ovo sa slike nije halogenka, nego flourescentna!?

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #5 u: Prosinca 30, 2007, 20:57:18 poslijepodne »
Palme su mi u zatvorenom prostoru do proljeća, naravno u kući gdje im je toplo.
Ali na tom mjestu i nema previše svjetla pa ću im stavit umjetno osvjetljenje da radi po noći da bar malo pomogne.
E sad, koji spektar svjetlosti trebaju biljke za rast?
Dali će svrsi poslužiti jedna obična ili halogena žarulja?

Najbolje ti je uzeti neonke s oznakom "cool daylight" ako ih ne nadješ poslužiti će i "cool white".
One ti imaju dobar spektar za fotosintezu a i štede struju.
Važno je da ih staviš 10-ak cm od palme jer im jačina s udaljenošču dosta opada.
Dakle najbolje bi ih bilo objesiti da im mozes podešavati visinu i spojiti ih na tajmer da ih nemoraš svaki dan sam paliti i gasiti.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #6 u: Prosinca 30, 2007, 21:00:13 poslijepodne »
ma dobro...to su sad već "perverzije"...tj. nije da mi je to potrebno.
Ja sam samo htio znati hoću li sa jednom halogenom lampom pomoći palmama preko noći?

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #7 u: Prosinca 30, 2007, 21:19:12 poslijepodne »
Za rast je najvažniji plavi i nešto crvenog djela spektra a halogenke pokrivaju uglavnom žutu a ostalo neznatno, a jedu struju jako.
Bolje ti je onda neku jaku štednu koja je daylight. One ti imaju isto grlo kao i obicna.
Ne uzet ispod 30W, ali ako ti je prostorija ogromna nebi puno pomoglo.
Ipak ako je mali prozor a one skoro pa u mraku onda svaki lux dobro dodje
« Zadnja izmjena: Prosinca 30, 2007, 21:31:46 poslijepodne od branimir »

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #8 u: Prosinca 30, 2007, 21:48:45 poslijepodne »
Branimir je u pravu, ni volframske, ni halogene, a ni neonke ne pokrivaju pun spektar, ali su neonke (koje vuku na plavo) najmanje lose (koliko ja znam, sasvim su dobre za Cannabis sativu  :mrgreen: ). Postoje i specijalne lampe koje pokrivaju pun spektar, ali posto su one skupe i nisu lako dostupne, bolje je drzati se plavkastih neonki.  :wink:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #9 u: Siječnja 04, 2008, 09:33:50 prijepodne »
Ovo je zanimljiva tema.
Siguran sam da bi se bez puno muke i novaca dalo drastično ubrzati rast palmi koje su još u posudama.
Uz ventilator moze se imitirati skoro svaka klima i potaknuti rast koji traje 365 dana u godini.
Razmišljao sam u dnevnom boravku postaviti par neonki koje bi istovremeno služile i kao normalna rasvjeta i meni palmama a
da to istovremeno lijepo izgleda.
Medjutim pitanje je kako bi takva palma koja nikada nebi doživjela mirovanje i niske temperature funkcionirala kada bi je
za godinu dvije presadio na otvoreno..

Ipak za nekog tko nema staklenik a zanimaju ga niske palme iz toplijih krajeva s drugom klimom to je super rješenje.

Offline toto

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #10 u: Siječnja 04, 2008, 15:55:40 poslijepodne »
U svakoj boljoj trgovini ima kupiti FLORA zarulja i nisu jako skupe...toto

Offline gjoko-mkd

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #11 u: Kolovoza 02, 2016, 22:58:16 poslijepodne »
Na Aliexspresu sam vidio svetiljke za ubrzani rast biljaka, ali nisam nešto poverovao. Posle nekog vremena sam gledao neku emisiju na 24Kitchen i pokazivali su neke staklenike u Nizozemskoj. I iznenađenje video sam da i one su koristile te svetiljke. Poručio sam jednu, i od 2-3 meseca sam koristio na canarku. dali pomaže ili ne,nemogu to potvrditi zbog toga što nisam pre toga toliko gledao kako raste ta palma. Mislim da ću za ove zime poručiti još nekoliko pošto u mome stanu nema puno sunčeve svetlosti

Ovako izgleda kada osvetljava biljku(bolje je postaviti da osvetljava odozgo, ali nemam tu mogućnost):

a ovako izgleda svetiljka(više crvenih , a manje plavih LED dioda):

Offline hellebore

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #12 u: Kolovoza 04, 2016, 03:11:37 prijepodne »
Za palme i bilo sto slicno sto u prirodnom okolisu zivi na direktnom jakom suncu, prakticki jedino sto ima smisla su HID (high intensity discharge) lampe, koje mogu biti MH (metal halide) i eventualno HPS (high pressure sodium). S tim da su MH bolje jer imaju spektar od 6500 do cca 7200 K sto odgovara vegetativnom rastu. Medjutim, tu nemrete uzeti samo zarulju i usarafiti u standardno grlo, one trebaju posebne balaste, grla, reflektore, odvod topline jer se dosta griju itd. Trose i puno struje, tako da ispod 400W nisu isplative prakticki.

Za neko normalno bilje su dobre i obicne fluorescentne zarulje, ak su neke malo jace, tipa 55w super. Ja s tim dizem sijance kojecega, od jestivog do ukrasnog bilja, u kasnu zimu/ rano proljece, ali kod palmi bi one eventualno uzrokovale izduzeni slabi rast. Znam iz prakse sa pustinjskim sukulentima.
Obicne zarulje zaboravite. Ledice ove koje nisu u formi cipova od desetak W po cipu isto zaboravite jos nekoliko godina.