Autor Tema: Supstrati, perlit, treset, malč... smjese za sadnju  (Posjeta: 46783 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline hellebore

• Washingtonia
  • *
Odg: Supstrati, perlit, treset, malč... smjese za sadnju
« Odgovori #60 u: Kolovoza 04, 2016, 03:22:54 prijepodne »
Imate cigle kokosa u ikei za deset kuna komad.
Ja ga nikako ne volim, tj kokos je super ali ne kad je tako sitno mljeven kak se kod nas jedino prodaje. Ameri su radili testiranja i kokosovi coir chunks su maltene idealan supstrat za sadnju, samo moraju biti to, chunks, ne dust.

Offline trava

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Email
« Odgovori #61 u: Kolovoza 04, 2016, 08:18:09 prijepodne »
Svaka granulacija može imati svoju namjenu.Pogledao sam ponudu ikee ali nisam našao te cigle.Koje su veličine te cigle?Imaju li i coir chunks?Imaju i Vaxer supstrat za uzgoj-plavi kamen,znaš li što o tome,što je to u biti?
bvb

Offline hellebore

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #62 u: Kolovoza 04, 2016, 11:56:41 prijepodne »
Svaka granulacija može imati svoju namjenu.Pogledao sam ponudu ikee ali nisam našao te cigle.Koje su veličine te cigle?Imaju li i coir chunks?Imaju i Vaxer supstrat za uzgoj-plavi kamen,znaš li što o tome,što je to u biti?

ne kad je kokos u igri... u tome literally sve iole osjetljivo na aeraciju korijena stagnira, ili cesce, jednostavno krepa. zanimljiv clanak na temu: http://www.tucsoncactus.org/html/growing_in_the_desert_column_June_2013.html
moguce da ih ikea nema na stranici, nalaze se na izlazu prije skladista tam di je cvijece. cigla velicine, pa cigle otprilike  :mrgreen: kad se ekspandira dodje na nekoliko litara, mozda 7 il tak nes. al dzabe kad je to isto prasina. Nisam kod nas vidjela nigdje chunks u nekim normalnim kolicinama, zna bit u pet centru za reptile onak dve sake pakirano.
Plavi kamen nisam vidjela pa ne znam stvarno, pogledat cu kad odem iduci put.
Ak hoces nes posteno, ima u Agro Hoblaju lomljeni floreopor (ekspandirana glina), bonsaisti svi sade svoja drvca u to (nema ga bas na njihovoj stranici tocno prikazanog, nisu to one crvene glinaste kuglice, nego sive 4-8mm i lomljene). Imali su distributera na jankomiru u zagrebu (ravago il tak nekak) al mislim da su ti propali... to je daleko daleko najbolji taj tip supstrata kod nas. Isto to ali nesto sitnije granulacije (1-4 mm) i ne lomljeni je bio u MD profilu, liapor, prodavao se kao podna izolacija. Isto ok i cca 60 kn vreca, nisam bila dugo pa ne znam dal jos drze. Nemamo na zalost diatomitnog pijeska za macke, to je dzabe po europi (euro 10 kila otprilike) al kod nas iz nekog razloga nije doslo. Ovo sve ostalo je banana, perlit pluta, skup je i opasan za udisanje, vermikulit je skup, obicni pijesak za macke je bentonit koji se raspadne nakon tri zalijevanja i zacepi kompletno lonce, zeolit je ok ako je onaj krupni al isto nije bas jeftin i dosta oteza lonce...

Offline trava

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Email
« Odgovori #63 u: Kolovoza 05, 2016, 00:25:01 prijepodne »
Tek sam ušao u igru sa kokosom,zasad mi ovaj sitno mljeveni dobro radi.Vjerojatno bi i taj krupnije sječeni bio dobar za neke stvari.Sitni nije baš tako mokar,vrlo brzo se ocijedi a za dva dana na površini se lijepo osuši pa treba paziti da se ne presuši.A kad se presuši vrlo lako se ponovo smoči,puno lakše upije vodu nego presušeni treset.Neke klijance sam presadio u čisti kokos i zasad rastu jako dobro.Kasnije će ipak morati dobiti malo humusa,ako kokosu treba malo duže da se počne razgrađivati da bi bio dostupan kao hrana biljci anda mu treba dodati nešto što će biljka moći koristiti.Ne volim stalno trčati oko pitara sa umjetnim gnojivima.
Perlit je po mom iskustvu jako dobar materijal,čisti za naklijavanje i ožiljavanje reznica,ili kao dodatak u mješavini sa humusima ,pijeskom,pumicom,tresetima itd.Kod većih pitara,u kojima biljka mora provesti više godina,ne može se koristiti samo supstrat organskog porijekla,on se vremenom potroši,biljka naprosto pojede,u korijenju nastanu rupe koje je prilikom presađivanja teško popuniti,to se vidi i na onom korijenu koji je bio u krpno sječenom kokosu.Kad se doda perlit ili neki drugi sličan materijal onda se praznine popune sa njim i puno je lakše presaditi takvu biljku.Perlit je dostupniji a i puno jeftini od ostalih supstrata,ima ga i za 80 k vrića 100 l.
Pojavio se( u Jadra) i taj mljeveni floreopor??,nije skup,ali je u bali od 2  kubika :zbunjen:
bvb