Xenon
En Taro Adun
Global Moderator

Spol: 
|
 |
« Odgovor #15 : Siječanj 31, 2008, 12:58:56 » |
|
Ja mislim da ti je rano jos za Ensete, ali imas ih nekoliko tako da mozes sebi da priustis cak i da ti neka propadne. Ako uspe, bice ogromna do sledece zime.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7b AHS heat zone: 5 Average temperature: 11.7°C (53°F) Annual precipitation: 700 mm (27.56 inches)
|
|
|
penJ.
Phoenix
|
 |
« Odgovor #16 : Siječanj 31, 2008, 13:00:07 » |
|
to je verovatno ona iz semena?..bolje onda sacekaj jos mesec-dva pa je posadi..a ako hoces probaj sad..imas ih jos par komada valjda...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #17 : Siječanj 31, 2008, 14:35:29 » |
|
imam ih još 3 osim te... Ali niti ne računam na to da ću je izgubiti  A sad ozbiljno: neznam kako se ponaša ova banana kao mlada, ali ako je stavim vani unutar najlona mislim da će proči bez frke. Eno je već tjedan dana u otvorenoj verandi koja ima cca. vanjske temperature samo šta je natkrivena...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
više sadit, manje razmišljat
|
|
|
|
Veruda
|
 |
« Odgovor #18 : Siječanj 31, 2008, 14:54:02 » |
|
Obično ti sve banane traže konstatnu temperaturu iznad 10°C da bi se uopće pomakle sa mjesta i kao najavile rast, dakle i noćna bi trebala biti iznad 10°C. Tako da ja moje planiram posaditi tek u 4. mjesecu. Bilo bi bolje da rukneš neku palmetinu vani 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #19 : Siječanj 31, 2008, 15:12:17 » |
|
joj palmetine su mi još sami seedlinzi...i to sitni...jedino livistone nitide imaju formirani prvi list...bi ja ali trenutno nemam još šta  Treba pričekat još 2,3 miseca. veruda kolke su ti banane?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Veruda
|
 |
« Odgovor #20 : Siječanj 31, 2008, 16:00:52 » |
|
Jedna je preko 20cm izbacuje šesti list, druga je nešto manja....uskoro će slike.
Šta nemaš one veće robuste, njih bi mogao posaditi ako ih imaš u planu za vrt, pa i ona kanarka koja je samo privremeno posađena....
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #21 : Siječanj 31, 2008, 17:06:36 » |
|
Robuste su poseđane na prije jeseni na svoje pozicije u mali vrt oko kuće.
Još imam 4 robuste koje mogu presadit, ali lako za njih. Sa canariensisom neznam šta bi i bili ga sadio u zemlju. Naravno radi agresivnog korjenja...dobro, ostaje ta zemlja iznad kuće u velikom vrtu ali i to moram promislit...dakle šta se canariensisa tiće sam neodlučan bili sadio u zemlju ili ne...2 komada.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Veruda
|
 |
« Odgovor #22 : Siječanj 31, 2008, 17:25:29 » |
|
Nisam znao da canariensis ima agresivno korijenje...Na ovoj slici mi se ne čini pretjerano... 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #23 : Siječanj 31, 2008, 17:56:46 » |
|
Canariensis prema mojim saznanjima ima najagresivnije korjenje... Neznam, možda u svijetu i postoje još palmi koje imaju jednako agresivno ili agresivnije korjenje, ali canariensis ima agresivno korjenje. U nikojem slučaju ga nije preporučljivo sadit blizu temelja, zidova, vodovodnih cijevi...
To slušam od starijih od kad sam bio mali a takva saznanja sam i potvrdio zadnjih godina na forumima.
ps. na ovoj slici su canariensisu korjenje vrlo vjerojatno presjekli kako bi ga mogli presadit...
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Siječanj 31, 2008, 18:03:02 Pivi »
|
Evidentirano
|
|
|
|
Palmark
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #24 : Siječanj 31, 2008, 18:22:03 » |
|
I ja sam cuo od ljudi sa mora da canariensis ima agresivno korenje,pa se bas nesto mislim da li moj da sadim na mesto koje sam zamislio,jer su vodovodne cevi,staza i kuca jako blizu  Mada,s obzirom da moj primerak nikad i nece doziveti svoju punu velicinu,mozda nemam razlog za brigu! Opet,mozda je i ta prica malo prenaduvana poput one sto se kod nas prica-da breza ima agresivno korenje i da se ne sme saditi blizu kuce,a toliko sam puta video jako stare breze uz same kuce i nema nikakvih problema! Tako je mozda i sa canariensisom-neko je imao problema sa njim,pa je prica krenula i stalno se malo nadgradjivala! A Pivi,ako imas vec prostora daleko od kuce,sadi ih,ne razmisljaj-jos kad ti obradis stablo onako kako smo videli na slikama koje je neko postavio na forumu,bice prelepi!!! 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 8a ******************************** apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C
|
|
|
toto
Phoenix
|
 |
« Odgovor #25 : Siječanj 31, 2008, 19:40:36 » |
|
Phoenix nema agresivno korijenje, njegov osnovni problem je tezina. Odrasla palma zna imati i vise od 10 tona i svojom tezinom zna rusiti slabe zidove ili drobiti cijevi. toto.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
akaranus
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #26 : Veljača 04, 2008, 14:35:11 » |
|
Čekaj,čekaj ovo je još zimski period-evo jedna slika od prošlog proljeća-jedva čekam ovo 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #27 : Veljača 04, 2008, 14:48:54 » |
|
di si kupia ove ukrasne trave i koliko to brzo raste...nema iskustva sa time..jel to treba šta održavat... pričaj malo  ovo stablo lijevo mlado je mimoza?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
akaranus
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #28 : Veljača 04, 2008, 15:14:50 » |
|
JEDINA TRAVA JE PAMPASICA OVDJE U PRVOM PLANU,ŠTA SE TIČE BRIGE SAMO JE ZASADIŠ ONA RADI OSTALO, OSTALO SU LAVANDE U BACANJU CVIJETOVA. OVO JE NEKA VRSTA MIMOZE, KOJA CVATE LJETI POJEDINAČNIM CVIJETOVIMA (OBLIK CVIJETA KAO KOD DEALBATE)I IZNIMNO MIRISNIM(USPOREDBA- KAO JASMIN PENJAČICA),IMA OGROMNE BODLJE I TO VEĆE ŠTA JE BILJKA STARIJA. JEDINA MANA JE DA ZIMI GUBI LIŠĆE. KUPIO SAM JE U RASADNIKU JADRO-BRNIK IZA LOVRINCA.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
akaranus
Jubaea