Autor Tema: Trachycarpus fortunei (2. dio)  (Posjeta: 87218 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Trachycarpus fortunei (2. dio)
« Odgovori #120 u: Svibnja 05, 2012, 11:49:04 prijepodne »
Vidim mnogi se zalite da trachycarpusi,iako preziveli jako sporo krecu sa rastom. Tako je i kod mene,ne znam sta i zasto,ali,krenuo je bio malo,jedno 5-6cm je krenulo mlado zeleno koplje i jos jedno koje je vec bilo izraslo ranije,i tu je stao. Zeleno je,cvrsto kao kamen,ali jednostavno ne mrda,ima sigurno vec 3 nedelje da se nije ni pomerio. Sta bi mogao biti razlog?  :misli:  :thumb_down:
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #121 u: Svibnja 05, 2012, 12:35:09 poslijepodne »
Vjerojatno mu nedostaje dovoljno energije da nastavi dalje sa rastom, pa je stao dok ne napuni svoje "zalihe". Trachyje sada treba pognojiti i redovito zalijevati, kako bi se što više opskrbili vodom i hranjivim tvarima koje će im pomoći da nadoknade gubitak lisne mase koji je prouzročila ova opaka zima.
USDA zone: 7a

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #122 u: Svibnja 05, 2012, 12:58:40 poslijepodne »
Moji su unatoč prošloj zimi dobro krenuli i istjerali par listova...
Carpe diem

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #123 u: Svibnja 05, 2012, 13:27:49 poslijepodne »
kod mene trahiji izbacuju drugi list prvi je u aprilu a prosle godine prvi list je isteran u martu mesec dana zakasnjenja dok ne skupe energije
« Zadnja izmjena: Svibnja 05, 2012, 13:31:54 poslijepodne od SCALAR »
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline Nicisy

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #124 u: Svibnja 07, 2012, 13:15:36 poslijepodne »
Ipak nije sve tako dobro proslo kako sam mislio. Na oba trahija kako se novi list poceo otvarati donji deo je potpuno pozuteo.

Ali na jednom je i novo koplje pri dnu pozutelo i na kraju je otpalo, ostalo je samo donji deo. Sta se desilo sta treba da radim jel ima nade da se oporavi. :zbunjen:

Kod drugog je stanje bolje, koplje je zeleno i cvrsto. Slicno ovome se i desilo i waski koja je sredinom marta dozivivela koje jutro sa -4, pola koplja je otpalo pola stoji ali jedan novi list se potpuno otvorio pre toga.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #125 u: Svibnja 07, 2012, 15:19:51 poslijepodne »
tako je meni bilo sa kanarkom bila je na -3-4 posle skidanja zastite isto tako tri lista pocela zutiti iseci sve to trulo ocisti i poprskaj fungicidom i nadaj se najboljem.
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #126 u: Svibnja 07, 2012, 18:02:21 poslijepodne »
Fungicid i sto kaze Scalar nadaj se najboljem. Ako nastavi ovako onda seci i sledece zime jos bolja zastita da se ne ponovi. Srecno. :thumb_up:
milka

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #127 u: Svibnja 09, 2012, 12:44:10 poslijepodne »
Nakon potpune defolijacije počeo je izbacivati nove listove. Stvarno izgleda kao strašilo sa tim suhim listovima, ali sam odlučio da ih neću rezati sve dok se imalo zelene, jer ipak koliko - toliko i peteljke mogu vršiti fotosintezu, a i čitao sam da palma iz listova koji se suše izvlači hranjive tvari, pa zato želim trachyju što više olakšati oporavak. Već je pognojen i obilno ga zalijevam da bi što brže nadoknadio izgubljene listove.

A evo i slike mog drugog trachyja, da malo uljepšam ovaj post i da se oporavite od šoka. :rofl: Prezimio je u negrijanoj prostoriji i presađen prije nekoliko dana u veću teglu.

« Zadnja izmjena: Svibnja 09, 2012, 12:44:48 poslijepodne od palmofan »

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #128 u: Svibnja 09, 2012, 12:50:12 poslijepodne »
Ma dobar je, platio je ovu zimu, ali izvukao se  :thumb_up:
Carpe diem

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #129 u: Svibnja 09, 2012, 13:01:32 poslijepodne »
Sljedeće zime ga moram bolje zaštititi, jer bi čak i prosječna zima mogla biti kobna za njega budući da je nakon ove zime znatno oslabio. Razmišljam čak i o tome da ga grijem kako bi sljedeće prljeće imao što manje štete na listovima. Ne vidim smisao držanja palme u dvorištu ako će nakon svake zime ostajati bez listova.

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #130 u: Svibnja 09, 2012, 13:04:24 poslijepodne »
Pa upravo istu stvar mislim i ja... Za moj kraj onda ništa osim Trachycarpusa i ponekog Sabala i R. hystrix... Čak i kanarke redovito izgube sve listove.. Nema smisla, ove riječke kanarke se polako izvlače, ali onda ako ova zima bude malo jača, gotove su.
Carpe diem

Offline Vedran

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #131 u: Svibnja 09, 2012, 17:51:05 poslijepodne »
Današnje stanje trahija o kojima sam pisao na 105str.foruma. Jednog sam prepilio pa sad imam panj. :sretan: Drugog sam posadio u zemlju, na direktno sunce i nakon par dana i ono malo zelenog na listovima se osušilo, pa sam odrezeo sve listove osima dva koplja. Veće koplje se malo rastvorilo ali osušilo.Manje je ok, neće van, ali ne raste. Jel živ trahi ?

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #132 u: Svibnja 09, 2012, 18:49:57 poslijepodne »
ŽIV :icon_peace:
Carpe diem

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #133 u: Svibnja 09, 2012, 20:06:34 poslijepodne »
Pa upravo istu stvar mislim i ja... Za moj kraj onda ništa osim Trachycarpusa i ponekog Sabala i R. hystrix... Čak i kanarke redovito izgube sve listove.. Nema smisla, ove riječke kanarke se polako izvlače, ali onda ako ova zima bude malo jača, gotove su.
Ne znam baš jeli Sabal najbolji za Krk, loše podnosi sušu i pogotovo ne buru, u tom pogledu je ipak bolja kanarka iako strada od jačeg mraza. Sabal tu mora biti u zaklonu od vjetra i ljeti ga treba zalijevati. Meni su stradali jer nisam stalno tamo. Za R.hystrix još ne znam, nisam ga uspio nabaviti za van.
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline Vedran

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #134 u: Svibnja 09, 2012, 21:10:56 poslijepodne »
ŽIV :icon_peace:
Znaš li razlog zbog čega se suši ovo veće koplje, a bilo je zeleno poput manjeg?